Raiffeisen Asset Management: Investitorii sunt cu ochii pe pieţele de capital

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 aprilie 2010

La mai bine de un an de la finalul corecţiei pieţelor de acţiuni ca urmare crizei financiare globale, se constată şi în Româ-nia o revenire a interesului pentru fondurile ce alocă o anumită parte din plasamente în acţiuni (fonduri cu capital protejat, mixte sau de acţiuni), potrivit reprezentanţilor Raif-feisen Asset Management (RAM). Aceştia sunt de părere că evoluţia este corelată cu îmbunătăţirea percepţiei investitorilor asupra pieţei de acţiuni, stimulată de întoarcerea trendului de creştere a cotaţiilor.

Puternic afectată de criza financiară internaţională, precum şi de incertitudinile interne din plan economic şi politic, Bursa de Valori Bucureşti a suferit o corecţie mult mai puternică faţă de nivelurile maxime din 2007 comparativ cu celelalte pieţe din Europa Centrală şi de Est. Faţă de reperul cel mai ridicat din trecut, indicele BET-XT este la 42,6% din această valoare, în timp ce indicele CECExt se situează la nivelul de 66,5% din maxime. Cu toate acestea, după finalul corecţiei în martie 2009, piaţa de la Bucureşti a recuperat mult mai repede, BET-XT a crescut cu 250%, iar CECExt cu 130%.

"O astfel de evoluţie era firească, dacă ţinem seama că în ultimele luni perspectiva asupra climatului economic şi politic s-a îmbunătăţit semnificativ, iar investitorii regionali consideră piaţa românească printre cele mai atractive", arată reprezentanţii RAM.

Astfel, activele administrate de SAI Raiffeisen Asset Management în fonduri cu expunere pe acţiuni au ajuns la 140 milioane lei, la 1 aprilie 2010, cel mai înalt nivel de la lansarea pe piaţă a societăţii în vara anului 2006. Expunerea cea mai mică pe piaţa de acţiuni o deţine fondul de pensii facultative "Raiffeisen Acumulare", de aproximativ 20%, iar cea mai mare este specifică fondului deschis de investiţii "Raiffeisen România Acţiuni", care are o expunere de 100% din active în acţiuni.

Faţă de sfârşitul anului trecut, aces-te fonduri au cunoscut o creştere a activelor nete de la 100 la 140 milioane lei. Creşterea a fost dată de aprecierea titlurilor din portofolii, dar şi de subscrierile nete, care numai în luna martie 2010 au depăşit 11 milioane lei, precizează reprezentanţii companiei.

La data de 31 martie 2010, totalul activelor administrate de societate a depăşit echivalentul a 350 milioane euro, cu peste 100 milioane euro mai mult decât la finalul anului trecut.

SAI Raiffeisen Asset Management este a doua societate de administrare a investiţiilor din România după total active, cu o cotă de piaţă de 31,5% la 31 decembrie 2009, potrivit RAM.

CECExt (CECE Extended Index) este un indice bursier regional pentru ţările din Europa Centrală, Europa de Est şi Europa de Sud-Est, cuprinzând acţiuni incluse în indicii bursieri CECE Composite Index (CECE) şi South-East Europe Traded Index (SETX). În structura indicelui sunt incluse acţiuni din ţări precum: Polonia, Ungaria, Cehia, Slovenia, România, Bulgaria, Croaţia şi Serbia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb