• Aşteptăm rectificarea bugetară
Deficitul bugetului general consolidat va depăşi cu mult limita propusă din cauza supraestimării nivelului veniturilor bugetare, consideră analiştii Raiffeisen Bank. Ei cred, de asemenea, că reducerea volumului cheltuielilor este imposibil de realizat în condiţiile unui an electoral, cu un guvern minoritar, care depinde de sprijinul partidelor din opoziţie.
Astfel, analiştii Raiffeisen Bank consideră că proiectul de buget "nu are aproape nicio legătură cu realitatea economică".
Ei amintesc că, pentru 2007, Guvernul a reuşit să colecteze venituri în valoare de 32%, cu mult sub estimarea de 36%. Au fost supraestimate veniturile din taxa pe valoarea adăugată (TVA) sau din accize. Şi veniturile din fonduri europene au fost mai mici faţă de cele estimate, ele valorând 0,7% din PIB, faţă de previziunea de 2,1%. În schimb, încasările din impozitul pe venit au depăşit proiecţiile, ca urmare a unui ritm mai rapid decât cel estimat de creştere a salariilor.
Guvernul ţine să menţină deficite publice importante din mai multe motive, apreciază analiştii Raiffeisen. Cel mai important ar fi acela că nivelul de dezvoltare economică al României este foarte scăzut în comparaţie cu cel al altor ţări din Uniunea Europeană, iar procesul de "ajungere din urmă" presupune investiţii masive în infrastructura de transport sau în cea rurală, precum şi în dezvoltarea capitalului uman, mai precis în educaţie şi sănătate.
Analiştii noştri economici consideră că banca austriacă are dreptate în estimările făcute, şi aşteaptă măsurile Ministerului Economiei şi Finanţelor pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
Profesorul de economie Daniel Dăianu consideră că Ministerul Economiei şi Finanţelor trebuie să aibă în vedere realizarea unor măsuri pentru reducerea nivelului cheltuielilor. Domnia sa salută intenţia Ministrului Economiei şi Finanţelor de reducere a cheltuielilor cu 1% din Produsul Intern Brut. Trebuie aflat totuşi care sunt măsurile concrete pe care Ministerul Economiei şi Finanţelor intenţionează să le implementeze, ne-a mai spus Daniel Dăianu.
Dragoş Cabat, preşedintele CFA România, este de părere că este nevoie de o reducere a deficitului bugetar pentru a nu primi avertismente de la Uniunea Europeană. În condiţiile în care nu se estimează obţinerea unor venituri suplimentare, singura modalitate de a reduce deficitul înseamnă scăderea cheltuielilor, a mai spus Dragoş Cabat.
Încasările din fonduri europene vor depăşi nivelul din 2007 dar nu vor creşte semnificativ, ne-a mai spus Dragoş Cabat.
Pentru 2008, analiştii Raiffeisen anticipează repetarea scenariului din ultimii doi ani, când bugetul a rămas excedentar în primele zece luni, pentru ca brusc să treacă pe minus în noiembrie şi decembrie, ca urmare a unor cheltuieli masive orientate spre consum.