RAIFFEISEN CAPITAL INVESTMENT ACUZĂ: Selecţia market maker-ului, netransparentă

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 24 ianuarie 2011

DANA MIRELA IONESCU

DANA MIRELA IONESCU

Oferta RCI pentru "market-making", respinsă din cauza numărului redus de acţiuni

KBC Securities ar fi cerut un comision de tranzacţionare demn de bursele cu rulaje de sute de milioane de euro pe zi

Desemnarea casei de brokeraj Wood&Company Financial Services drept market-maker pentru acţiunile Fondului Proprietatea, săptămâna trecută, a produs surprindere în piaţă, dat fiind că mai toată lumea se aştepta ca Raiffeisen Capital Investment (RCI), unul dintre intermediarii listării Fondului, să îşi asume şi sarcina de a fi market maker pentru acţiunile emitentului, aşa cum de-claraseră anterior şi repre-zentanţii brokerului.

Oferta pe care brokerii de la RCI au pus-o pe masa BVB pare să fi dat, însă, mari bătăi de cap conducerii Bursei de Valori Bucureşti, care şi aşa nu prea a avut multe oferte între care să aleagă, în condiţiile în care doar trei brokeri (RCI, KBC şi Wood), din cei peste 60 de intermediari, şi-au exprimat intenţia, până joia trecută, să fie market-makeri pe acţiunile Fondului Proprietatea.

Oferta celor de la RCI pare să fi fost prima respinsă de Consiliul Bursei, nemulţumit de faptul că brokerii Raiffeisen au propus un volum de 5.000 de acţiuni Fondul Proprietatea cu care să stea mereu în bid şi ask.

"Oferta de la RCI nu a fost agreată, deoarece volumul propus de ei era foarte mic", a declarat, pentru ziarul "BURSA", Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Oferta celor de la KBC Securities pare să fi fost mai bună din punctul de vedere al volumului de acţiuni oferit, respectiv 350.000 de acţiuni, potrivit unor surse care nu au dorit să le fie citate numele. Condiţiile pe care KBC Securities le-a pus Bursei ca să fie market-maker pe acţiunile FP au nemulţumit conducerea BVB. Casa de brokeraj a solicitat ca Bursa să-i aplice un comision de 0,01% pe tranzacţiile intermediate, ceea ce ar fi însemnat ca BVB să piardă bani frumoşi de la unul dintre brokerii cei mai activi din piaţă.

"Cei de la KBC au propus un volum mare de acţiuni, dar au cerut reducerea comisionului de tranzacţionare la 0,01% şi condiţia să mai fie un market-maker lângă ei. Comisionul de 0,01% din valoarea tranzacţiilor este aplicabil la bursele foarte mari, unde se tranzacţionează sute de milioane de euro pe zi, cel puţin", ne-a mai spus directorul BVB, adăugând: "Cei de la Wood nu au cerut un alt discount la comisionul de tranzacţionare, decât cel care există deja, menţionat în Codul Bursei". Sursele citate ne-au mai spus şi că brokerii de la Wood au propus un volum de 100.000 de acţiuni FP, cu mult mai mare decât cel propus de RCI, dar sub cel cu care ofertaseră brokerii de la KBC.

Intermediarii de la Wood, BCR şi KBC au fost avizaţi ca market-makeri la listarea acţiunilor Erste, în 2008, potrivit lui Valentin Ionescu. Directorul BVB a fost recrutat, în urmă cu câţiva ani, de cehii de la Wood, având un rol important în lansarea derivatelor Wood pe Fondul Pro-prietatea, listate la Viena.

"Lumea trebuie să înţeleagă că alegerea celor de la Wood ca market-makeri a fost o decizie de business, nu a fost nimeni favorizat, ci am luat o decizie în interesul pieţei şi al emitentului, în definitiv. Nu poţi să faci market-making cu 5.000 de acţiuni. Nu am ştiut cât or să fie rulajele pe Fondul Proprietatea, motiv pentru care am optat pentru o ofertă de mijloc, cum a fost cea de la Wood. Aceştia sunt obligaţi să respecte condiţiile pentru care ne-am înţeles cel puţin pentru o lună. După aceea, putem revizui condiţiile de market-making pe FP", au declarat surse care nu au dorit să le fie menţionat numele.

Valentin Ionescu a subliniat că un broker poate să fie avizat ca market-maker, în regim de urgenţă, de Consiliul Bursei. Un broker care deja este market-maker pentru o anumită acţiune şi care vrea să fie şi pentru acţiunile FP poate face o cerere scrisă către Consiliul Bursei.

"Am primit, acum (n.r. vineri), şi o cerere de la Unicredit pentru market-making pe FP. Încercăm să o procesăm în regim de urgenţă, vom convoca o şedinţă electronică a Consiliului Bursei, luni (n.r. astăzi)", a precizat Valentin Ionescu.

Dana Mirela Ionescu: "Ar fi fost benefic pentru piaţă să existe mai mulţi market makeri"

Dana Mirela Ionescu, preşedintele-director general al Raiffeissen Capital&Investment, unul dintre membrii consorţiului care se ocupă de listarea Fondului Proprietatea, susţine că procesul de selecţie a market-makerilor pentru acţiunile FP a fost netransparent şi că nimeni nu i-ar fi spus că ar fi ceva în neregulă cu oferta depusă.

Doamna Ionescu ne-a declarat: "Procesul a fost total netransparent. Ni s-a cerut să depunem nişte parametri şi fiecare broker interesat a depus ce a crezut de cuviinţă. Nouă ni s-a dat să înţelegem că vom fi singurii market makeri (MM), cel puţin în prima lună. Bineînţeles că propui un set de parametri când te aştepţi să fii singurul formator de piaţă şi alt set când mai sunt şi alţii cu care să împarţi ris-cul. Nimeni nu ne-a spus că ar fi fost ceva în neregulă cu parametrii noştri, nu ni s-a cerut să mărim numărul de acţiuni cu care noi ne angajăm să fim mereu în bid şi ask. Totul a fost un mare secret, nu ştiam cine a mai depus cerere, ce parametri doreşte fiecare. Nu înţeleg de ce procesul a fost aşa netransparent! Cei de la Bursă trebuia să cheme toţi brokerii care vroiau să fie MM şi să stabilim împreună parametri pe care trebuie să îi respectăm".

Preşedintele RCI ne-a mai spus că a fost luată prin surprindere de decizia Consiliului Bursei, cu atât mai mult cu cât îşi exprimase intenţia ca Raiffeisen să fie market-maker şi pe derivatele cu acţiuni FP. Dana Mirela Ionescu a mai spus: "Aşa cum am declarat şi public, intenţionam şi noi să fim market makeri pe acţiunile Fondul Proprietatea, iniţial pe spot şi ulterior şi pe derivate. De două luni muncim la dezvoltarea softului de cotare automată necesar pentru a presta această activitate în mod serios. Această decizie vine ca o mare surpriză pentru noi, una foarte neplăcută. Probabil conducerea BVB este mulţumită de lichiditatea pieţii, din moment ce a renunţat aşa de uşor la cei doi market makeri care au depus solicitare la BVB în plus faţă de Wood. Consider că ar fi fost benefic pentru piaţă să existe mai mulţi market makeri, mai ales că unii dintre cei care au aplicat doreau să obţină această calitate şi pentru derivatele FP".

Market-makerul este un broker care afişează constant ordine de vânzare şi cumpărare pentru o anumită acţiune, fiind gata să cumpere sau să vândă o anumită cantitate de acţiuni.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. cum naiba poate sa creada ioneasca ca face MM cu 5000 de actiuni..scuze dar e cam prostutza...se vrea lichiditate de cateva milioane de euro si noi punem cotatii MM de mai putin de 1000 !!!....asa a invatat o taticul general de secu ....:)

    Penibil 5000 de actiuni......

    Toti sunt penibili... Nu vreau sa ma gindesc ca Woods a fost aleasa pentru

    ca Valentin Ionescu a lucrat la ei....Voi ce ziceti?  

    1. offf off teoria conspiratiei. e liber ptr toti intermediarii sa vina MM, in conditiile dste.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb