Raiffeisen: Recesiunea ar trebui să fie evitată în Europa Centrală şi de Est, în 2012

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 octombrie 2011

Raiffeisen: Recesiunea ar trebui să fie evitată în Europa Centrală şi de Est, în 2012

Presiunile asupra finanţelor publice din statele Europei emergente vor creşte probabil anul viitor, pe fondul încetinirii substanţiale a activităţii economice în regiune, deşi în majoritatea acestor state recesiunea ar trebui să fie evitată, estimează Gunter Deuber, şeful diviziei de cercetare pentru Europa Centrală şi de Est a Raiffeisen Bank International, citat de Agerpres.

Prezent la lucrările Conferinţei bancare care reuneşte la Budapesta reprezentanţi din Europa emergentă şi Comunitatea Statelor Independente (CIS), oficialul Raiffeisen prognozează un declin al sectorului bancar în unele state din Europa Centrală şi de Est deoarece, conform celor mai optimiste estimări, nu există posibilităţi de expansiune în aceste state.

Totuşi, conform aprecierilor lui Deuber, rămân pieţele care înregis-trează creşteri în Europa Centrală şi de Est dar expansiunea limitată trebuie urmărită cu atenţie. Aproximativ 80% din totalul activelor din Europa Centrală şi de Est sunt pe pieţele în creştere din Polonia, Cehia, Slovacia, Rusia şi România, afirmă reprezentantul Raiffeisen. Acesta susţine că, din perspectiva istorică şi globală, rata creditelor neperformante în Europa Centrală şi de Est este la un nivel gestionabil, ea chiar s-a stabilizat în unele state, cu excepţia Ungariei. Totuşi, avertizează Deuber, perspectiva asupra evoluţiei creditelor neperformante rămâne dificilă, din cauza încetinirii economice estimate pentru 2012.

Există potenţial pentru consolidare, în ceea ce priveşte cota de piaţă a principalelor cinci bănci din regiune, susţine reprezentantul Rai-ffeisen. Acesta a adăugat că presiunile autorităţilor de reglementare ar putea spori presiunile pentru consolidarea sectorului bancar. De asemenea, Deuber apreciază că situaţia sistemului bancar rămâne dificilă în Rusia, cel puţin comparativ cu Europa Centrală şi de Est dar este importantă expansiunea instituţiilor ruseşti de creditare pe plan internaţional.

Înfiinţată în 1996, Asociaţia bancară pentru Europa Centrală şi de Est (BACEE) reuneşte 42 de instituţii financiare importante din regiune. În perioada 13-14 octombrie are loc la Budapesta a 24-a ediţie a Conferinţei BACEE, dedicată evoluţiei din Europa Centrală şi de Est şi din Comunitatea Statelor Independente în actualele turbulenţe de pe pieţele financiare mondiale. La Conferinţă sunt prezenţi peste 90 de participanţi din 24 de ţări, reprezentanţi ai băncilor centrale, ai autorităţilor de supervizare bancară, ai instituţiilor de creditare din regiune, ai agenţiilor de evaluare financiară şi analişti independenţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb