Actualizare 17:35 Raluca Prună: "Nu serveşte nimănui continuarea şi escaladarea acestor tensiuni"
Ministrul Justiţiei a dat asigurări celor aflaţi în detenţie că, în prezent, se lucrează la identificarea unor soluţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare, precizând că escaladarea tensiunilor nu va genera adoptarea de măsuri.
"Nu serveşte nimănui continuarea şi escaladarea acestor tensiuni. Îi asigur pe cei aflaţi în detenţie că lucrăm la identificarea unor soluţii. Există o responsabilitate a întregii societăţi. Escaladarea tensiunii nu va genera adoptarea de măsuri. Eu, ca ministru, nu voi adopta nicio măsură sub presiune. Avem nevoie de măsuri bune", a afirmat ministrul Prună.
Ministrul Justiţiei a explicat şi ce măsuri a luat până în prezent pentru rezolvarea situaţiei din penitenciare, în condiţiile în care, potrivit propriilor declaraţii, la preluarea mandatului a moştenit o colecţie de hârtii şi nu măsuri concrete.
"Ce am făcut - am adoptat regulamentul secundar. Este regulamentul care face posibilă adoptarea unor decizii, la nivel de ANP, care se regăsesc imediat în viaţa celor din detenţie. Am adoptat numeroase decizii, am spus public că există alternative la detenţie, că nu trebuie să inventăm noi nimic, mecanisme există deja, cum este probaţiunea. Aveam 355 de posturi de probaţiune, care se ocupau de 58.000 de persoane aflate în supraveghere. Suntem în media europeană, nu facem excepţie, dar asta nu înseamnă că este o situaţie bună. Am suplimentat posturile din sistemul de probaţiune, am asigurat o creştere salarială în acest sistem, pentru că avem nevoie de o plată mai decentă, dacă vrem performanţă", a precizat Raluca Prună.
(G.F.)
-----
Actualizare 17:15 Raluca Prună: "Sunt necesare măsuri imediate care să soluţioneze problemele din penitenciare"
Situaţia din sistemul penitenciar e una sistemică şi gravă de mai bine de 20 de ani, iar pentru soluţionarea lor este nevoie de măsuri imediate, a declarat astăzi ministrul Justiţiei, Raluca Prună, într-o conferinţă de presă.
(G.F.)
------
Actualizare 15:50 Deputat PNL: "Tema condiţiilor din penitenciare este intens manipulată politic"
Deputatul PNL Florin Secară atrage atenţia că, în ultima perioadă, subiectul condiţiilor deplorabile din închisori este manipulat politic în direcţia formulării unei legi a amnistiei şi graţierii prin care PSD şi Liviu Dragnea vor fi principalii beneficiari, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.
"Am observat că în ultimele zile, pe canale media importante, tema condiţiilor din penitenciare este intens manipulată politic, obiectivul fiind acela al iniţierii unui nou proiect al legii amnistiei şi graţierii. Sincronizarea este perfectă: este vară, românii pleacă în concedii, potenţialul de revoltă este mai scăzut. De aceea, consider că subiectul este unul periculos, existând riscul unor derapaje cu efecte greu de anticipat. În următoarele zile, voi efectua o vizită la unele penitenciare din România, demers pe care l-am întreprins şi în trecut. Fără îndoială, consider că este absolut necesară renovarea şi îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare, eventual şi construirea altora noi, România riscând achitarea unor amenzi semnificative către CEDO. Dar şi mai importantă este reformarea sistemului de reeducare din penitenciarele româneşti în condiţiile în care gradul de recidivă al foştilor deţinuţi este deosebit de ridicat. Se pare că toată lumea uită că scopul executării unei pedepse în închisoare nu este doar acela al pedepsirii, dar şi al reeducării", a declarat deputatul PNL.
Florin Secară a adăugat că într-un stat precum România, unde corupţia este endemică, tema graţierii şi amnistiei colective nu trebuie utilizată în scopuri politice.
"Cu toate acestea, preocuparea Avocatului Poporului sau a unor lideri PSD pentru o lege a amnistiei şi graţierii nu are nicio legătură cu grija pentru o mamă care a furat dintr-un supermarket pentru a-şi hrăni familia, ci este motivată de alte raţionamente obscure. PSD şi Liviu Dragnea vor o astfel de lege pentru că se gândesc la propriul viitor, în condiţiile în care, la cum arată la ora actuală structura de conducere a social-democraţilor, problemele cu legea par o condiţie sine-qua-non pentru avansarea în carieră. Pot doar să speculez că, de exemplu, Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de suspendare, ar fi direct vizat de o lege a amnistiei şi graţierii, dacă ar primi o condamnare de orice fel în cel de-al doilea dosar în care este implicat. Într-un stat în care corupţia este endemică, nu ne permitem ca tema graţierii şi amnistiei colective să fie utilizată în scop politic. Presiunile asupra sistemului judiciar sunt imense, dar îmi exprim speranţa că acesta nu va ceda", a subliniat Florin Secară, conform sursei citate.
(M.I.)
-------
Revolta deţinuţilor din Moldova se extinde. După exemplul condamnaţilor de la Iaşi, peste 1.000 de deţinuţi de la Botoşani au început şi ei sa protesteze aseară: şi-au incendiat hainele şi au cerut condiţii mai bune în celule, potrivit Digi 24.ro.
În această dimineaţă au luat-o de la capăt. În total, au loc proteste în opt penitenciare din România.
În Botoşani, şapte deţinuţi au reuşit să urce pe acoperişul unuia dintre corpurile de clădire din penitenciar.
Nemulţumiţi sunt şi cei încarceraţi la Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa. Aici, mai mulţi deţinuţi au refuzat hrana în ultimele două zile, nemulţumiţi de condiţiile din detenţie.
Protestele din penitenciare au fost declanşate luni seara, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi.
De trei zile, deţinuţii care se plâng de condiţiile din închisoare îşi fac auzite nemulţumirile. Unii au ieşit în curte, alţii au rămas în clădire şi lovesc cu recipiente din plastic în gratiile închisorii.
Ei au protestat şi în cursul nopţii, când împotriva lor s-a intervenit în forţă, după ce conducerea penitenciarului a solicitat intervenţia forţelor de ordine din Ministerul de Interne.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Penitenciarelor, în total sunt opt penitenciare în care deţinuţii şi-au exprimat nemulţumirea într-un fel sau altul:
Penitenciarul Iaşi: nu există manifestări violente, 480 de deţinuţi au refuzat hrana.
Penitenciarul Poarta Albă: nu există manifestări violente, 50 de deţinuţi au refuzat hrana.
Penitenciarul Botoşani: deţinuţii îşi exprimă nemulţumirile prin lovirea gratiilor, 8 deţinuţi au escaladat pavilionul unei secţii de deţinere, 43 de deţinuţi au refuzat hrana, personalul unităţii a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani.
Penitenciarul Oradea: nu există manifestări violente, 5 deţinuţi au refuzat hrana.
Penitenciarul Miercurea Ciuc: nu sunt manifestări violente, 81 de deţinuţi au refuzat hrana.
Penitenciarul Giurgiu: nu sunt manifestări violente, 1 deţinut a refuzat hrana.
Penitenciarul Vaslui: deţinuţii protestează verbal, 43 deţinuţi au refuzat hrana, personalul unităţii a fost alarmat.
Penitenciarul Brăila: nu sunt manifestări violente, 9 deţinuţi au refuzat hrana.
"Având în vedere implicaţiile medicale, accentuate şi de perioada caniculară, Administraţia Naţională a Penitenciarelor îşi exprimă public îngrijorarea faţă de protestele exprimate sub forma refuzului de hrană. Subliniem că la nivelul tuturor unităţilor, angajaţii au purtat discuţii individuale şi colective cu persoanele implicate în această formă de protest şi au încercat identificarea unor soluţii care să răspundă problemelor semnalate", se arată într-un comunicat al ANP.