RALUCA TURCAN: ''Efortul bugetar pentru majorarea pensiilor cu 40% este de 138 miliarde de lei, foarte greu de suportat''

G.U.
Politică / 13 ianuarie 2021

''Efortul bugetar pentru majorarea pensiilor cu 40% este de 138 miliarde de lei, foarte greu de suportat''

Efortul bugetar pentru aplicarea Legii 127/2019 prin care punctul pe pensie ar trebui să crească cu 40% este de 138 de miliarde de lei pe an, ceea ce în momentul de faţă este greu de suportat de către bugetul statului, a declarat, astăzi, ministrul Muncii, Raluca Turcan, conform Agerpres.

"Există o lege 127 prin care pensiile ar fi ajuns să crească cu 40% de la 1 septembrie. Pentru ca această recalculare a pensiilor şi creşterea lor la 1 septembrie să fie de 40% ar fi însemnat ca în momentul intrării în vigoare şi publicării în Monitorul Oficial a acestei legi, adică în iulie 2019, să înceapă actualizarea tuturor pensiilor, evaluarea lor, astfel încât să urmeze procesul de recalculare. Pentru asta ar fi fost nevoie de un Ordin de ministru într-o guvernare PSD, în 3 luni, mai exact în 90 de zile, aşa prevede legea. Ceea ce nu s-a întâmplat. Deci, practic, aveam o lege în vigoare pentru care nimeni în guvernele anterioare celui de anul trecut nu a umblat pentru a începe procesul de recalculare a pensiilor. Mai mult decât atât, efortul bugetar pentru aplicarea acestei legi este de aproximativ 138 miliarde lei pe an, ceea ce în momentul de faţă este greu de suportat de către bugetul statului", a explicat Raluca Turcan.

Aceasta a adăugat că Guvernul Orban a decis ca pensiile să crească cu 14%, un cuantum suportabil, care să facă sustenabil procesul de majorare astfel încât să nu se ajungă la blocaje care, ulterior, să-i afecteze şi pe pensionari şi pe salariaţi, notează sursa citată.

Totodată, ea a subliniat că, în urma deciziei Curţii Constituţionale, conform căreia legea prin care se majorează pensiile cu 40% este constituţională, Parlamentul se va pronunţa în legătură cu ceea ce este de făcut în viitor.

"În Parlament, pe legea prin care noi am decis să crească pensiile cu 14% majoritatea PSD de la vremea respectivă a decis nu 14%, noi vrem în continuare 40%, fără să indice resursele cu care să putem suporta această majorare. Acum, în contextul deciziei Curţii Constituţionale, aşa cum Parlamentul a decis anul trecut menţinerea punctului de pensie care să aducă o majorare de 40%, la fel Parlamentul, după decizia Curţii Constituţionale, în actul legal de punere în acord a legislaţiei cu deciziile CCR se va pronunţa cu ceea ce este de făcut pe viitor", a mai spus ministrul Muncii.

Raluca Turcan a reiterat că cifrele existente arată că pe Legea 263/2010 impactul este de 90 miliarde de lei "dacă nu se întâmplă nimic în sistemul de pensii şi rămânem pe actuala valoare a punctului de pensie", iar dacă se va aplica Legea 127/2019, "creată oarecum artificial, din pix, cu valoare punctului de referinţă, de către PSD", efortul bugetar este de 138 miliarde de lei pe an, informează Agerpres.

De asemenea, ministrul a menţionat că, atunci când se vorbeşte despre pensii cel mai important lucru ce trebuie garantat este plata lor, sustenabilitatea sistemului de pensii, dar trebuie să existe şi echitate şi contributivitate.

"Ca atare, în momentul preluării acestui mandat am decis cu toţii să creăm un grup de lucru de experţi prin care să răspundem acestor aşteptări pe care le au cei 4,9 milioane de pensionari, şi anume echitate, contributivitate şi sustenabilitate pe termen lung a plăţii pensiilor în România", a punctat Turcan.

Întrebată de unde vor fi bani pentru majorare, ministrul Muncii a răspuns că în momentul de faţă este un buget alocat pentru pensii, iar anul acesta, în bugetul trimis Ministerului Finanţelor, se urmăreşte ca "cel puţin indexarea cu rata inflaţiei să se realizeze la nivelul pensiilor din sistemul public de pensii".

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie, stabilind că actul normativ este constituţional, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR.

La mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Executivul a sesizat Curtea Constituţională în vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 - rectificarea bugetului de stat pe anul 2020.

În esenţă, Guvernul reitera în sesizarea adresată CCR argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice, conform Agerpres.

"În plus, abrogarea unor articole din ordonanţa de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie nu duce automat la aplicarea legii iniţiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziţii tranzitorii", preciza Executivul.

Potrivit sesizării, parlamentarii "nu au identificat sursele clare de finanţare" pentru majorările propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite şi care să reflecte principiul echilibrului bugetar, conform dispoziţiilor constituţionale.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Achtung, Achtung! doamna ministru a drecis: echitate, contributivitate si sustrenativitate.

    Deci, pentru a realiza echitatea ( bazata pe contributivitate) obligatoriu pensiile nesimtite trebuie anulate iar banii dislocati bagati la contributivitate.

    Dar cum doamna nu are oua tari, o vor juca pe degete CCR-istii? 

    1. Se pot face economii la buget (care ulterior pot fi directionatre catre majorari graduale de pensii) prin reducerea aparatului bugetar.

      Aparatul bugetar trebuie restructurat complet. Este prea mare, prea incompetent, prea indolent si prea bine platit. 

    Este 'efort' pentru aceste gunoaie sa plateasca pensii. Sa dea bani pe arme nu este 'efort'

    Doamna,

    Felicitari pentru prestatia de la Re.. din seara aceasta. Pentru multi pana acum ati fost o doamna inalta si rea, care se cearta cu cei de la PSD. Daca in campanie va vedeam asa, multi votam PNL. Felicitari.  

    Vorbeati despre pensii.  

    Desigur cunoasteti ca in sistemul de pensii publice, pe care acum il aveti in subordine, alaturi de discrepantele uriase dintre pensiile mari si mici, de care ati vorbit si pe care le aveti in atentie, o alta mare nedreptate care se manifesta este a cazurilor in care persoane cu vechime consistenta, uneori de 40 si mai mult de ani, au pensia minima, evident datorita salariilor mici avute in sectorul in care au muncit ( de ex. comert) .  

    Este o mare nedreptate recunoscuta de toti politicienii si lasata fara rezolvare pana acum.  

    Problema aceasta insa, ar putea fi rezolvata usor, in mod drept si nediscriminatoriu astfel:  

    - toti pensionarii din sistemul public de pensii, sa beneficieze egal, fara discriminare, de pensie minima garantata prevazuta de noua lege.  

    - Apoi, pentru vechimea detinuta, calculul sa se faca pe baza punctului de pensie, evident, prin aplicarea unei formule echilibrate care trebuie stabilita de specialisti si introdusa in lege, formula care sa tina cont desigur de alocarile bugetare si eventual si de procentul de majorare a punctului de pensie din 2021.  

    In acest mod, din acest punct de vedere, ar fi restabilite dreptatea si nediscriminarea intre participantii la sistemul public de pensii.  

    Alaturi de masurile pe care le preconizati in domeniul pensiilor speciale, aceasta masura ar elimina nemultumirile majore de care am vorbit mai sus, pe deplin justificate a milioane de pensionari si ar restabilii pacea si linistea sociala in acest domeniu cu mai putin de 138 de miliarde.  

    Cu respect.  

     

    Mega atacul ,, băieți lor deștepți "- prețuri???- Hidroelectrica. Săraca : de la randament aprox. 100% la 0 % Banii?? bagă bani ... Cică Borza a ridicat-o în picioare ???

    ati dus deficitul fortat pana la cer , cu cheltuieli inutile si aiuritoare in mod intentionat ca sa puteti spune ca nu aveti cum sa cresteri veniturile oamenilor . pdl-ul si usri au fost adusi la putere de servicii fara sa fie alesi de oameni , ca sa tineti lumea in saracie , asta a fost tot timpul , misiunea voastra , sabotarea Romaniei si mentinerea ei intr-o stsare de vasalitate .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb