Rusia doreşte un acord de pace pe termen lung cu Ucraina, care să abordeze ceea ce consideră a fi cauzele profunde ale conflictului, şi nu o încetare rapidă a focului, susţinută de SUA, care riscă să fie urmată de o reluare a luptelor, a declarat Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de externe, într-un interviu publicat luni de agenţia de stat RIA, relatează Reuters.
Într-un interviu publicat luni, când se împlinesc trei ani de când zeci de mii de soldaţi ruşi au trecut în Ucraina la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a declarat că Moscova doreşte un acord cu Ucraina care să treacă testul timpului.
"Putem recunoaşte cu suficientă încredere dorinţa părţii americane de a avansa către o încetare rapidă a focului", a declarat Riabkov. "Dar o încetare a focului fără o înţelegere pe termen lung este calea către o reluare rapidă a luptelor şi o reluare a conflictului cu consecinţe şi mai grave, inclusiv consecinţe pentru relaţiile ruso-americane", a arătat el. "Nu ne dorim acest lucru", a punctat Riabkov.
"Trebuie să găsim o soluţie pe termen lung, care, la rândul său, trebuie să includă în mod necesar un element de depăşire a cauzelor profunde a ceea ce s-a întâmplat în şi în jurul Ucrainei", a declarat Riabkov într-o aluzie la extinderea NATO.
Discuţiile dintre Rusia şi SUA care au avut loc la Riad săptămâna trecută, în urma cărora Moscova a spus că s-a convenit să se lucreze la restabilirea legăturilor bilaterale şi la pregătirea pentru negocierile în privinţa Ucrainei, nu au oferit o mai mare claritate cu privire la planul de pace al preşedintelui Donald Trump pentru Ucraina, a spus Riabkov.
El a repetat poziţia Moscovei potrivit căreia nu a avut de ales decât să lanseze ceea ce numeşte "operaţiunea militară specială" în Ucraina din cauza a ceea ce Riabkov a spus că este expansiunea "neîngrădită" a NATO spre est. De asemenea, el s-a plâns de ceea ce a numit călcarea în picioare a drepturilor populaţiei rusofone din Ucraina, repetând o acuzaţie pe care Kievul o neagă, potrivit Reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2025, 10:18)
Interesant este ca Rusia si SUA vor pace, iar Ursula vrea razboi, cum vine asta?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2025, 10:53)
Vine doar din capul tau!
Ia 2 ruble.
2. Tu ce vrei ?
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2025, 10:25)
Ce pace vrea Putin ?
Ce razboi vrea UE ?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2025, 10:31)
Putin vrea refacerea URSS. De-asta nu vor pace "pana nu se depasesc toate cauzele profunde cu ce s-a intamplat in Ucraina SI IN JURUL UCRAINEI"
Adica nu va fi pace pana nu isi ia Putin URSS ul inapoi, si sfera de influenta in Europa de est.
Si dc ar forta acum americanii o pace, "nu ar fi durabila", pana cand.. ce s-a intamplat in Ucraina si pe langa ucraina nu se rezolva, revolutia din 89 anulata, in cazul nostru.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2025, 10:54)
Exact cam asta vrea Calin Georgesc