Guvernul ia în calcul majorarea salariului minim mai devreme de sfârşitul acestui an, având în vedere creşterile de preţuri, iar propunerile de majorare sunt între 8% şi 12%, a declarat, astăzi, ministrul Muncii, Raluca Turcan, la Ploieşti, informează Agerpres.
"În acest moment suntem în etapa de negociere între patronate şi sindicate, iar Guvernul are propria proiecţie cu privire la capacitatea de susţinere a majorării salariului minim. În mod firesc, majorarea salariului minim se face de la începutul anului. Însă, dacă această situaţie a creşterii preţurilor va evolua negativ, luăm în calcul şi o majorare mai rapidă", a arătat ea.
Ministrul Muncii nu a putut preciza de când şi nici cu cât, având în vedere că negocierile tripartite sunt încă în derulare.
"Aş vrea să ştiţi că s-au făcut până acum solicitări de majorare între 8 şi 12%. Pe mine mă interesează, ca ministrul al Muncii, ca majorarea să fie consistentă şi simţită", a mai spus Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.
Prim-ministrul Florin Cîţu a menţionat, la finalul săptămânii trecute, că ia în considerare majorarea salariului minim brut cu 8%, iar creşterea acestuia ar putea fi realizată de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie 2021.
Potrivit directorului executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete, Guvernul ar trebui să majoreze salariul minim pe economie din luna ianuarie a anului viitor, şi nu mai înainte, deoarece companiile internaţionale şi româneşti au bugetele de salarii bătute în cuie şi nu pot face realocări de fonduri după cum doresc ele.
Acesta a apreciat că o majorare de 8% a salariului minim este rezonabilă, având în vedere că inflaţia pare că se va apropia de 5% la finalul anului, notează sursa citată.
Pe de altă parte, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu, spune că propunerea Guvernului de majorare cu 8% a salariului minim pentru anul viitor ar reprezenta o creştere reală de 1% a salariului minim, deoarece inflaţia la finalul anului curent va fi probabil de peste 7%. Şi leaderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a susţinut că propunerea şefului Guvernului ar avea un impact nesemnificativ asupra venitului net al unui angajat plătit cu salariul minim, comparativ cu creşterea preţurilor la energie suportate de salariaţi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2021, 21:30)
vor sa spuna ca Euro + Francul Elvetian vor sari cu 10% in 2 ani!
semnat comenturi "cretine"
2. Pai da, dar
(mesaj trimis de Anonim în data de 22.09.2021, 02:45)
Pai da, dar în situația asta nu se mai califica nimeni la legea consumatorului vulnerabil.
Cei cu salarii minime majorare vor primi 10 lei in plus dar vor achita o căruță de bani la energie și gaze.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2021, 09:50)
Se vor incadra toti care nu au venit, cu multi copii si nu au loc de munca, adica nu platesc nimic la stat (masa electorala)
Legea consumatorului vulnerabil NU este pentru tine om simplu cu servici si familie (1,2 copii)
3. Vine iarna, sa plateasca firmele
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2021, 09:48)
In dulcele stil clasic guvernul face protectie sociala pe spinarea angajatorilor.
Cum facturile la energie si restul incep sa arata ingrijorator dpdv politic, trebuie dreasa treaba. Si ce solutie mai ieftina decat sa puna angajatorii sa plateasca?
Parca si la vaccinare au fost generosi si au dat o zi libera... platita de angajator!
Sa tot bagi mana in buzunar la altul!