• În spatele uşilor închise, directorul general DC Adriana Tănăsoiu a primit mustrări de la conducere
• Consiliul Depozitarului îşi exprimă convingerea şi încrederea că nu vor exista impedimente în implementarea acestui proiect
-------
Actualizare 10:45 Ludwik Sobolewski: "Nu am trecut peste remarcile custozilor"
Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, ne-a transmis că instituţiile pieţei nu au trecut peste remarcile custozilor, întrucât aceştia sunt printre cei mai importanţi parteneri, acum şi pe viitor.
Domnia sa a precizat: "Am avut întâlniri şi discuţii, care s-au intensificat după ce am primit scrisoarea celor şase bănci. Totul s-a derulat în cooperare şi aşa va fi şi în continuare".
---
Degeaba au trimis BCR, Citibank şi Raiffeisen, alături de alte trei bănci, propunerea de amânare a reducerii ciclului de decontare la două zile (T+2), pentru 1 ianuarie 2015.
Faptul că preşedintele Bursei de Valori Bucureşti Lucian Anghel provine din BCR, că vicepreşedintele Citibank Cristian Agalopol este preşedintele Depozitarului Central şi că Raiffeisen o are în Consiliul Depozitarului pe Dana Mirela Ionescu, nu a contat: Depozitarul Central şi Bursa de Valori Bucureşti merg înainte cu reducerea ciclului de decontare, din 6 octombrie, odată cu separarea conturilor de tranzacţionate de cele de post-tranzacţionare, aşa cum au stabilit, de capul lor, executivii celor două instituţii - Adriana Tănăsoiu, respectiv Ludwik Sobolewski.
Astfel, BVB şi Depozitarul nu au ţinut cont de propunerile şi avertismentele primite atât de la Asociaţia Brokerilor, cât şi de la grupul de bănci.
Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central a anunţat, ieri, că a reconfirmat data de 6 octombrie 2014 pentru implementarea termenului de decontare "T+2" (de două zile, faţă de trei zile în prezent),
Conducerea Depozitarului precizează, într-un comunicat de presă, că a analizat aspectele semnalate de către participanţii pieţei şi că a identificat măsuri suplimentare de management al riscurilor.
BVB şi DC au ales să reducă ciclul de decontare, din 6 octombrie, ca să se alinieze la data agreată la nivel european. Acest lucru şi eventualele probleme de imagine create de o eventuală răzgândire par să fi fost mai importante decât cererea transmisă de bănci, în condiţiile în care Raiffeisen şi Citibank au membri în Consiliul Depozitarului, iar însuşi preşedintele BVB, Lucian Anghel, provine din BCR.
Referitor la acest lucru, preşedintele Depozitarului, Cristian Agalopol, care este şi vicepreşedinte Citibank, ne-a transmis: "Responsabilitatea mea ca Preşedinte al Depozitarului Central este, printe altele, de a mă asigura că politica de strategie şi planul de afaceri al Depozitarului Central includ toate proiectele de armonizare a infrastructurii pieţei de capital cu regulamentele şi directivele Europene în vigoare. În actualul context internaţional dominat de schimbări fundamentale în mediul post trading, piaţa de capital din România se află într-o situaţie în care întârzierea aprobării unui set de măsuri pentru îmbunătăţirea mecanismelor de control al riscurilor existente poate conduce piaţa locală de capital către o desincronizare faţă de celelalte pieţe europene. Separarea tradingului de post-trading şi trecerea la un ciclu de decontare T+2 sunt două proiecte esenţiale atât pentru îmbunătăţirea proceselor de tranzacţionare şi decontare, cât şi pentru reducerea riscurilor existente.
Recomandarea transmisă de către băncile custode şi brokerii din piaţa de capital este de a separa aceste proiecte pentru a reduce riscurile potenţiale, dată fiind complexitatea unei implementări simultane. Mai mult, participanţii din piaţa de capital recomandă celor două institiţii, BVB şi Depozitarul Central, să se asigure că respectă practica internaţională prin care proiectele majore sunt anunţate cu cel puţin şase luni înainte de implementare, în baza unui calendar de implementare clar, pe care piaţa se poate baza. În felul acesta, toţi participanţii au posibilitatea să se asigure că au timp suficient să actualizeze procedurile interne, să realizeze ajustările necesare la sistemele lor informatice şi să îşi informeze clienţii, pentru a putea interacţiona eficient cu noua infrastructură de decontare".
Depozitarul a informat că au fost luate măsurile necesare pentru implementarea termenului de decontare "T+2" începând cu data de 6 octombrie 2014 şi îşi exprimă convingerea şi încrederea că nu vor exista impedimente în implementarea acestui proiect.
Deşi Depozitarul vrea să dea un semnal că "totul va fi bine" şi să calmeze "spiritele" îngrijorate de implementarea celor două proiecte simultan, de fapt în spatele uşilor închise, se pare că CA-ul nu a fost mulţumit de prestaţia directorului general Adriana Tănăsoiu în gestionarea situaţiei. Unii spun că aceasta ar fi fost sancţionată de Consiliu, printre motive fiind faptul că a transmis pieţei, împreună cu Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, o scrisoare care anunţa trecerea la "T+2" şi separarea sistemelor, din 6 octombrie, la finalul lunii iulie, fără aprobarea prealabilă a boardului. O cerere de avizare a acestei date ar fi fost transmisă şi la Autoritatea de Supraveghere Financiară, tot de către cei doi executivi, tot fără aprobarea boardului DC.
Într-o scrisoare transmisă recent conducerilor BVB şi DC, Asociaţia Brokerilor întreba dacă decizia implementării celor două proiecte din 6 octombrie, anunţată pieţei, a fost trecută prin Consiliile de Administraţie. Cele două instituţii au evitat răspunsul la această întrebare, adresată de ziarul "BURSA", Ludwik Sobolewski şi Adriana Tănăsoiu spunând că "deciziile Bursei de Valori Bucureşti şi ale Depozitarului Central cu privire la aspectele semnalate au fost, sunt şi vor fi conforme cu toată legislaţia şi reglementările aplicabile în vigoare şi servesc interesului pieţei de capital şi strategiei sale de dezvoltare".
Sancţiunile pentru directorul Depozitarului sunt ţinute însă la secret.
Depozitarul a mai anunţat, ieri, că ASF şi-a dat acordul miercuri cu privire la data de 6 octombrie 2014 ca fiind data de la care vor intra în vigoare modificările Codului Depozitarului Central cu privire la separarea sistemului de tranzacţionare de cel de post-tranzacţionare.
Autoritatea trebuie să mai aprobe şi trecerea la "T+2" din aceeaşi dată.
În aceste condiţii, Asociaţia Brokerilor va organiza o întâlnire cu intermediarii să discute asupra modificărilor necesare.
1. Lucrurile sunt simple !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 12.09.2014, 07:49)
Lucrurile sunt simple !
De de este atata teama !
2. Aceeasi
(mesaj trimis de Ionica în data de 12.09.2014, 08:11)
La Harinvest aceeasi Sobolewski si Tanasoiu au devalizat conturile clientilor! Unul s-a jucat cu legatura H catre Arena iar celalalt a indestulat Fondul de garantare si creditorii BCR si BRK!! Uite ce puteti pati pe piata de capital din Romania cu acesti infractori!! Sub "reglementarea ASF" !!!! De ce nu comunica ASF motivele pt care a fost sanctionata Tanasoiu in cazul Harinvest??? Ca amenda sigur e un secret daca o fi achitat-o!