RAPORT: Arme nucleare americane stocate la baza Incirlik din Turcia, riscă să cadă în mâinile teroriştilor

Victor Lupu
Internaţional / 16 august 2016

Baza aeriană Incirlik (Sursă foto: Facebook)

Baza aeriană Incirlik (Sursă foto: Facebook)

Zeci de arme nucleare americane stocate la baza aeriană Incirlik din Turcia, nu departe de frontiera cu Siria, riscă să cadă în mâinile "teroriştilor sau a altor forţe ostile", avertizează un raport publicat luni, transmite AFP.

Siguranţa acestui arsenal, aflat la 110 kilometri de Siria, a fost pusă sub semnul întrebării de mai multă vreme, însă puciul ratat din 15 iulie din Turcia a relansat temerile pe această temă.

"Este imposibil de ştiut dacă Statele Unite ar fi putut menţine controlul asupra armelor în caz de război civil prelungit în Turcia", consideră în raportul său grupul de reflecţie apolitic Stimson Center.

Baza aeriană de la Incirlik reprezintă o miză strategică pentru coaliţia internaţională condusă de SUA împotriva grupării teroriste Stat Islamic, deoarece ea oferă acces rapid la ţintele vizate în Irak şi în Siria. Însă în luna martie, Pentagonul a ordonat, din raţiuni de securitate, evacuarea familiilor militarilor şi personalului civil staţionaţi în sudul Turciei. Comandantul turc al bazei a fost arestat, la fel ca şi câteva sute de generali, judecători şi procurori acuzaţi de Ankara că au susţinut puciul eşuat.

"Din punctul de vedere al securităţii, să stochezi aproximativ 50 de arme nucleare americane la baza aeriană din Incirlik înseamnă să joci la ruleta rusă", spune coautoarea raportului, Laicie Heeley. "Există dispozitive de protecţie importante (...), dar acestea nu sunt decât dispozitive de protecţie, ele nu elimină riscul. În cazul unei lovituri de stat, nu putem spune cu certitudine că am fi fost capabili să păstrăm controlul", a explicat ea pentru AFP, informează Agerpres.

Armele nucleare sunt conservate la baza din Turcia ca mijloc de descurajare a Rusiei, dar şi pentru a demonstra angajamentul american în cadrul NATO, alianţă militară în care Turcia este membru istoric. După puciul ratat, dezbaterea cu privire la aceste arme a căpătat proporţii în SUA.

"Cu toate că până acum am evitat o catastrofă, avem numeroase dovezi că securitatea armelor americane stocate în Turcia se poate modifica pur şi simplu de pe-o zi pe alta", a explicat cu îngrijorare Steve Andreasen, fost director pentru apărare şi control al armelor din cadrul Consiliului Securităţii Naţionale de la Casa Albă, în paginile ziarului Los Angeles Times.

Kori Schake, de la institutul Hoover, a scris în The New York Times că aceste arme "nu pot fi folosite fără coduri, făcând imposibilă activarea lor fără autorizare". "Faptul că armele nucleare sunt staţionate în Turcia nu le face vulnerabile (...), chiar dacă ţara (Turcia) ar deveni ostilă la adresa Statelor Unite", spune ea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stiam ca in urma crizei rachetelor din Cuba , Rusia si-a retras rachetele iar SUA asisderea (dar discret,din motive de prestigiu, )din Turcia si a promis ca nu va invada Cuba.Cine a respectat integral intelegerea si cine doar pe jumatate?!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb