Raport Europa Centrală şi de Est - "Creşterea mai rapidă se confruntă cu provocări externe"

D.R.
Macroeconomie / 3 iulie 2023

Raport Europa Centrală şi de Est - "Creşterea mai rapidă se confruntă cu provocări externe"

Analiştii UniCredit estimează că economiile din ţările Europei Centrale şi de Est, membre ale Uniunii Europene se vor înregistra creşteri de 1,6% în 2023 şi 3,1% în 2024. România va înregistra o creştere economică peste medie în timp ce Ungaria şi Cehia vor subperforma, se transmite într-un comunicat.

În ultimul Raport trimestrial ECE se precizează "Creşterea mai rapidă se confruntă cu provocări externe", UniCredit Research evidenţiază că principalul risc pentru economiile regionale îl reprezintă o evoluţie slabă în Europa, SUA şi China şi astfel, revenirea cheltuielilor de capital, a exporturilor şi a cererii de consum pe final de 2023 sau chiar în 2024 ar putea să întârzie.

În acelaşi timp, cererea internă ar putea continua să se consolideze, deoarece creşterea salariilor va depăşi inflaţia începând cu a doua jumătate a acestui an, iar condiţiile financiare se vor relaxa în 2024. Conform raportului trimestrial: "guvernele din tările ECE sunt reticente în a retrage sprijinul fiscal pentru gospodării, ceea ce va declanşa procedura de deficit bugetar excesiv în 2024". De asemenea, aşteptările economiştilor UniCredit sunt că sumele primite prin Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vor fi mai mici în 2023.

Prognozele de inflaţie pentru sfârşitul anului 2023 variază între 6% şi 9%, exceptând Turcia. Anul viitor, aşteptările analiştilor UniCredit sunt că ritmul dezinflaţionist va încetini. "Ţintele de inflaţie vor fi probabil ratate din cauza preţurilor mai mari la energie şi a presiunii cererii asupra preţurilor, pe fondul stimulentelor fiscale din 2023 şi a creşterii salariilor reale. Rusia şi Serbia ar putea fi excepţiile", afirmă Dan Bucşa, economist şef al UniCredit pentru ţările ECE. Se aşteaptă ca toate băncile centrale din ECE să reducă rata dobânzii de politică monetară în 2024, la sub 6% în Europa Centrală şi Serbia, la 7% în Rusia şi la 20% în Turcia.

Printre principalele riscuri evidenţiate în Raportul trimestrial ECE sunt: inflaţia peste ţinta stabilită pe termen mediu; o recesiune în zona Euro şi SUA şi o creştere economică sub aşteptări în China care va afecta economiile ţărilor ECE; impactul războiului Rusia-Ucraina asupra turismului de pe litoralul Mării Negre; naţionalismul şi euroscepticismul care pătrund în politicile economice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb