RAPORT EY: Activitatea IPO la nivel global a înregistrat o încetinire dramatică în 2022

S.B.
Companii / 4 iulie 2022

Activitatea IPO la nivel global a înregistrat o încetinire dramatică în 2022

Activitatea globală IPO a încetinit progresiv în T1 şi T2 2022, ceea ce a dus la o scădere considerabilă atât a numărului de tranzacţii, cât şi a încasărilor.

Volatilitatea crescută, cauzată de tensiunile geopolitice şi de factorii macroeconomici, scăderea evaluării şi performanţa slabă a preţului acţiunilor după listarea publică iniţială au dus la amânarea multor IPO-uri în timpul trimestrului. Majoritatea pieţelor importante au înregistrat o încetinire dramatică a activităţii IPO în YTD 2022, după un an record în 2021.

În cel de-al doilea trimestru din 2022, pe piaţa globală a IPO-urilor au avut loc 305 tranzacţii care au cumulat venituri de 40,6 miliarde USD, o scădere de 54% şi, respectiv, 65%, de la an la an (YOY). În YTD 2022, au existat 630 de IPO-uri care au atras venituri de 95,4 miliarde USD, reflectând scăderi de 46% şi, respectiv, 58%, YOY.

Cele mai mari 10 IPO-uri, ca încasări, au atras 40 de miliarde de USD. Sectorul energetic a dominat, înregistrând trei dintre primele patru tranzacţii, surclasând sectorul tehnologic şi devenind cel mai important sector de atragere de fonduri prin IPO. Sectorul tehnologic a continuat să fie lider ca număr de tranzacţii, dar mărimea medie a tranzacţiilor IPO a scăzut, de la 293 milioane USD, la 137 milioane USD, în timp ce sectorul energetic a trecut în fruntea clasamentului ca venituri, cu o mărime medie a tranzacţiilor care a crescut de la 191 milioane USD, la 680 milioane USD de la începutul anului.

Ofertele publice iniţiale ale societăţilor de achiziţie cu scop special (SPAC) au scăzut în mod semnificativ, în linie cu activitatea IPO clasică, în pofida intrării pe noi pieţe. Piaţa SPAC a fost pusă la încercare în acest an ca urmare a înăspririi condiţiilor din piaţă, prin incertitudini legate de reglementare şi creşterea numărului de răscumpărări. Un număr record de SPAC-uri existente caută în mod activ ţinte, majoritatea dintre acestea fiind confruntate cu o potenţială expirare în cursul anului viitor. Cu toate acestea, performanţa pieţei şi claritatea reglementărilor vor determina probabil fluxul de viitoare tranzacţii.

În concordanţă cu scăderea bruscă a activităţii IPO la nivel mondial, s-a înregistrat o scădere considerabilă a activităţii transfrontaliere, afectată de presiunile geopolitice şi de politicile guvernamentale privind listările în străinătate, se arată în studiul EY Global IPO Trends Q2 2022.

Performanţe pe regiuni: investitorii se concentrează din nou pe elementele fundamentale

Regiunea Americilor a finalizat 41 de tranzacţii în T2 2022, obţinând venituri de 2,5 miliarde USD, ceea ce reprezintă o scădere de 73% a numărului de tranzacţii şi o scădere de 95% a veniturilor, faţă de anul precedent. Regiunea Asia-Pacific a înregistrat 181 de oferte publice iniţiale, obţinând venituri de 23,3 miliarde USD în T2, o scădere YOY de 37% în volum şi de 42% în venituri. Activitatea IPO pe piaţa EMEIA în T2 2022 a raportat 83 de tranzacţii şi a atras 14,8 miliarde USD în venituri, o scădere YOY de 62% şi, respectiv, 44%.

Având în vedere lichiditatea restrânsă de pe piaţă şi scăderea semnificativă a preţurilor acţiunilor multor companii din noua economie care au intrat pe bursă în ultimii doi ani, investitorii devin mai selectivi şi preferă să ia în considerare elemente fundamentale ale afacerilor pe care le vizează, cum ar fi profiturile sustenabile şi fluxurile de numerar disponibile, în loc de estimări şi proiecţii despre "creştere".

Paul Go, EY Global IPO Leader, spune: "Elanul record al IPO-urilor înregistrat în anul 2021 a fost rapid pierdut în faţa volatilităţii crescânde a pieţei, din cauza tensiunilor geopolitice în creştere, a factorilor macroeconomici nefavorabili, a slăbirii valorizării pe pieţele bursiere/ şi a performanţelor dezamăgitoare de după IPO, ceea ce a descurajat şi mai mult apetitul investitorilor pentru IPO-uri. Odată cu scăderea lichidităţii disponibile în piaţă, investitorii au devenit mai selectivi şi se reorientează către companii care fac dovada unor modele de afaceri rezistente, au o creştere profitabilă şi care includ factorii ESG [mediu, social şi guvernanţă] în valorile lor de bază."

America a înregistrat o încetinire notabilă a activităţii IPO

În general, activitatea IPO din regiunea Americilor a înregistrat cel mai puternic declin dintre toate regiunile în T2 2022, comparativ cu T2 2021, cu o scădere de 73% a tranzacţiilor (41 IPO-uri) şi o scădere cu 95% a încasărilor (2,5 miliarde USD). Cu toate acestea, în comparaţie cu T1 2022, atât numărul de tranzacţii, cât şi încasările din T2 sunt în creştere (14% şi, respectiv, 6%).

În SUA, majoritatea covârşitoare a IPO-urilor din 2021 se tranzacţionează sub preţul de ofertare, iar performanţa medie este sub cea generală a pieţei, ceea ce diminuează şi mai mult apetitul investitorilor de a participa la noi tranzacţii. În ciuda nivelului mult redus al activităţii globale de IPO transfrontaliere YTD 2022, SUA rămâne principala destinaţie transfrontalieră.

În Canada, după un an 2021 record, a fost înregistrată o singură listare la Bursa de Valori din Toronto, în mai 2022. Turbulenţele şi incertitudinile din piaţă au închis listările de pe piaţa principală a TSX în 2022, dar există companii care au listări în pregătire care vor putea profita de această oportunitate odată cu redeschiderea pieţelor.

Piaţa IPO din Brazilia a încetinit la începutul anului 2022, deoarece zeci de companii au renunţat sau au amânat tranzacţiile. Este pentru prima dată din 2016, când Brazilia a înregistrat o penurie de IPO-uri în prima jumătate a anului. Este de aşteptat ca volatilitatea pieţei să continue, pe măsură ce inflaţia ridicată persistă şi ratele dobânzilor urcă la două cifre.

Piaţa IPO din Asia-Pacific a fost slăbită în 2022

Zona Asia-Pacific a încheiat trimestrul cu un declin YOY de 42% ca venituri şi de 37% ca număr de tranzacţii. Cu toate acestea, pieţele din Asia-Pacific au avut o performanţă relativ mai bună, beneficiind de cele mai mari două IPO-uri globale YTD. Regiunea a înregistrat 181 de IPO-uri care au atras venituri de 23,3 miliarde USD în T2 şi 367 de IPO-uri care au atras venituri de 66 miliarde USD în YTD 2022. În ceea ce priveşte activitatea sectorială YTD, sectorul Materiilor prime a fost în frunte, cu 78 de IPO-uri, urmate îndeaproape de producţia industrială cu 77 de IPO-uri. YTD, Bursa din Shenzhen a avut cel mai mare număr de tranzacţii - 82, constituind 13% din IPO-urile globale. În acelaşi timp, Bursa de Valori din Shanghai a înregistrat cele mai mari încasări, cu 32,8 miliarde USD, reprezentând 34% din IPO-urile globale în decursul anului.

YTD 2022, China a înregistrat o scădere YOY de 36% în ceea ce priveşte tranzacţiile (191) şi o scădere de 16% în ceea ce priveşte veniturile (51,2 miliarde USD). O convergenţă de factori (restricţiile COVID-19, tulburările geopolitice, slăbirea pieţei bursiere, incertitudinea economică şi creşterea ratelor dobânzilor) a avut un impact negativ asupra activităţii IPO în Hong Kong. Odată cu ridicarea restricţiilor COVID-19 în Shanghai şi Beijing, împreună cu cele 33 de politici şi măsuri de stabilizare ale Consiliului de Stat, se aşteaptă ca economia Chinei să îşi revină semnificativ în T3 2022 şi să stimuleze apetitul investitorilor.

Japonia a înregistrat 37 de IPO-uri care au atras venituri totale de 0,5 miliarde de dolari în YTD, în scădere YOY cu 84% ca venituri şi cu 31% ca număr de tranzacţii. Deteriorarea apetenţei investitorilor este determinată în principal de conflictele geopolitice, de creşterea preţurilor la energie şi de deprecierea yenului japonez. Bursa de la Tokyo a fost restructurată în trei noi segmente de piaţă - Prime, Standard şi Growth - pentru a stimula apetitul investitorilor şi a câştiga cotă de piaţă la nivel global.

Activitatea IPO din Australia şi Noua Zeelandă YOY a înregistrat o scădere modestă a numărului de IPO-uri (3%). Cu toate acestea, scăderea veniturilor a fost substanţială (76%). Aceasta poate fi atribuită faptului că mai multe IPO-uri importante au fost amânate pentru trimestrul III/trimestrul IV din 2022. Deşi atragerea de capital a încetinit, în principal din cauza apetitului scăzut al investitorilor, au existat unele activităţi de fuziuni şi achiziţii, inclusiv tranzacţii de separare şi oferte publice iniţiale pentru întreprinderi divizate.

Ringo Choi, EY Asia-Pacific IPO Leader, spune: "O multitudine de factori, de la restricţiile COVID-19 şi războiul din Europa, până la creşterea ratelor inflaţiei şi tensiunile dintre SUA şi China, au slăbit piaţa IPO din Asia-Pacific în prima jumătate a anului 2022. Dar o serie de evoluţii economice pozitive şi noile politici guvernamentale din China ar trebui să ducă la un optimism reînnoit şi la o revigorare a activităţii IPO în întreaga regiune Asia-Pacific pentru restul anului."

Piaţa IPO din EMEIA continuă să fie afectată de volatilitatea pieţei

În al doilea trimestru 2022, EMEIA rămâne a doua cea mai mare piaţă de IPO-uri după Asia-Pacific şi a înregistrat 83 de IPO-uri (o scădere de 62% faţă de anul precedent), iar veniturile obţinute au fost de 14,8 miliarde USD (o scădere de 44% faţă de anul precedent). În decursul anului, au avut loc 186 de IPO-uri cu venituri de 24,4 miliarde USD.

În al doilea trimestru al anului 2022, numărul tranzacţiilor în Europa a fost de 43, cu venituri de 1,5 miliarde USD. Europa a reprezentat 15% din tranzacţiile IPO la nivel mondial şi 4% din încasări în YTD 2022. Două burse europene s-au aflat printre primele 12 burse în funcţie de încasări şi una dintre ele în funcţie de numărul de tranzacţii.

Pe parcursul YTD 2022, India a fost singura regiune care a înregistrat o creştere YOY a activităţii IPO, atât ca număr de tranzacţii (18%), cât şi ca încasări (19%), cu 32 de IPO-uri în T2 2022, cuprinzând una dintre cele mai mari IPO-uri din India, care a atras 2,7 miliarde USD.

Activitatea IPO din MENA continuă să pară promiţătoare după un început de an puternic, în ciuda incertitudinilor care afectează perspectivele IPO la nivel global. Deşi s-a înregistrat o scădere a numărului de tranzacţii (54%) şi cu şapte IPO-uri în T2, mai multe mega IPO-uri (IPO-uri cu venituri egale sau mai mari de 1 miliard USD) în regiune au dus la o creştere YOY de 382% a veniturilor în YTD 2022, cu 31 de IPO-uri care au strâns venituri de 14,5 miliarde USD. Regiunea a fost martoră la patru dintre cele mai importante 10 IPO-uri globale YTD.

În Marea Britanie, ritmul mai lent al activităţii IPO s-a datorat unei scăderi a încrederii investitorilor din T4 2021, care s-a prelungit în 2022. YTD 2022 a înregistrat 13 IPO-uri (cu 4 IPO-uri în T2) cu venituri totale de 149 milioane USD, o scădere YOY de 71% ca volumul şi o scădere de 99% ca venituri. Cu toate acestea, autoritatea de reglementare a pieţelor din Regatul Unit al Marii Britanii a stabilit planuri de simplificare a listării la Bursa de Valori din Londra, pentru a atrage mai multe grupuri tehnologice cu creştere rapidă şi start-up-uri în faţa concurenţei sporite din SUA şi UE.

Dr. Martin Steinbach, EY EMEIA IPO Leader, spune: "Vremurile dificile şi incertitudinile neobişnuite au menţinut volatilitatea pieţei la niveluri ridicate şi au dus la o activitate scăzută de IPO-uri. Observăm că investitorii sunt mai selectivi şi par mai atraşi de IPO care privesc tranziţia energetică şi ESG."

Perspective pentru T3 2022: incertitudinile şi volatilitatea vor rămâne probabil în continuare

În prima jumătate a anului 2022, au fost amânate multe mega IPO-uri, ceea ce reprezintă o rezervă sănătoasă de tranzacţii care vor veni probabil pe piaţă atunci când incertitudinile şi volatilitatea actuale se vor diminua. Printre aceşti factori de influenţă se numără tensiunile geopolitice, factorii macroeconomici, performanţele slabe ale pieţei de capital şi impactul pandemiei persistente asupra călătoriilor globale şi a sectoarelor conexe.

Este probabil ca sectorul tehnologic să rămână în continuare principalul sector din punct de vedere al numărului de tranzacţii care vor fi lansate pe piaţă. Cu toate acestea, având în vedere accentul mai mare pus pe sursele de energie regenerabilă în contextul creşterii preţului petrolului, se preconizează că sectorul energetic va continua să conducă prin încasările din tranzacţii mai mari.

ESG va continua să fie o temă cheie pentru investitori şi candidaţii la IPO. Pe măsură ce schimbările climatice globale şi constrângerile legate de aprovizionarea cu energie se intensifică, companiile care au încorporat ESG în valorile şi operaţiunile lor de bază ar trebui să atragă mai mulţi investitori şi să se bucure de o evaluare mai bună.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb