RAPORT FED PRIVIND STABILITATEA FINANCIARĂ: "Cotaţiile acţiunilor sunt ridicate prin comparaţie cu normele istorice şi vulnerabile la declinuri semnificative"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 mai 2021

Jerome Powell, preşedintele Federal Reserve

Jerome Powell, preşedintele Federal Reserve

Fed-ul anunţă «bulă financiară»

Preţurile acţiunilor sunt relativ ridicate prin comparaţie cu normele istorice şi ar putea fi vulnerabile la declinuri semnificative dacă apetitul pentru risc al investitorilor va scădea, arată Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite în raportul său bi-anual privind stabilitatea financiară de peste ocean. În raport, Fed-ul face trimitere inclusiv la fondul Archegos care a făcut implozie în finalul lunii februarie din cauza faptului că opera cu un efect de levier de 1:20 şi pe care entitatea bancară îl oferă drept exemplu pentru faptul că măsuritorile actuale ale datoriei în marjă (leverage) cu care operează fondurile de hedging "nu captează în totalitate riscuri importante".

Fed-ul recunoaşte de altfel că reglementatorii nu dispun de uneltele necesare pentru a monitoriza riscurile pe care şi le asumă traderi precum Bill Hwang, investitorul coreeano-american care conducea Archegos şi care a provocat pierderi cumulate de 10 miliarde de dolari atât propriilor clienţi cât şi unor bănci de investiţii sistemice din sistemul bancar internaţional.

"Evenimentul Archegos ilustrează vizibilitatea limitată asupra expunerilor fondurilor de hedging şi serveşte drept amintire că măsurătorile actuale privind datoria în marjă ar putea să nu capteze în totalitate riscuri importante. (...) Potenţialul ca problemele materiale pe care le întâmpină fondurile de hedging să afecteze în sens larg condiţiile financiare subliniază importanţa unei detalieri mai frecvente şi mai granulare", a explicat Lael Brainard, guvernatorul Fed care conduce comitetul entătiţii bancare centrale pentru stabilitate financiară.

Cu privire la economia americană, raportul băncii centrale arată că "unele afaceri şi gospodării rămân sub o tensiune considerabilă" chiar dacă îmbunătăţirea economiei, dobânzile scăzute şi sprijinul guvernamental au sprijinit corporaţiile şi consumatorii să-şi plătească din datorii.

Fed-ul mai arată că "băncile rămân bine capitalizate, iar leverage-ul la broker-dealeri este scăzut". Măsurătorile actuale cu privire la leverage-ul fondurilor de hedging este "puţin deasupra mediei istorice", se mai adaugă în raport.

Ziarul BURSA a scris săptămâna trecută că datoria în marjă din pieţele americane, sumele împrumutate de investitorii de pe Wall Street de la brokeri pentru a specula pe pieţele financiare, a atins în luna martie un record absolut de 822,6 miliarde de dolari, o sumă de aproape două ori mai mare decât cea înregistrat înainte de declanşarea crizei financiare globale.

Financial Times sublinia recent faptul că nimeni nu pare să aibă îngrijorări foarte puternice cu privire la datoria în marjă în exces din pieţe atâta timp cât preţurile activelor continuă să crească. "De abia când preţurile se prăbuşesc subit, pentru motive idiosincratice sau sistemice, apar surprizele neplăcute", arăta FT. "Leverage-ul" excesiv folosit de băncile americane a fost de altfel cauza care a dus în 2008 la insolvenţele din sistemul bancar american, leverage care a trebuit redus ulterior, proces intitulat "deleveraging", care la rândul lui a produs în parte recesiunea globală din 2008-2009.

Explicaţia pentru nivelul ridicat al datoriei în marjă este totuşi, în primul rând, nivelul minim istoric al dobânzilor din Statele Unite, dobânzi pe care însăşi Rezerva Federală a Statelor Unite le controlează. În plan secundar, ca urmare a randamentelor scăzute oferite de obligaţiuni, la nivelul pieţelor se manifestă aşa-numitul efect TINA (There Is No Alternative - eng.), adică căutarea de randamente superioare în piaţa bursieră.

La rândul său, Jerome Powell, preşedintele Federal Reserve (Fed), a admis recent, oarecum surprinzător, că există semne cu privire la o bulă în pieţele financiare şi că politica monetară ultra-relaxată a Fed a contribuit într-o anumită privinţă la evoluţiile speculative din pieţele financiare. Powell a negat totuşi că leverage-ul din pieţele americane reprezintă o problemă.

Şeful Fed, întrebat fiind dacă există preocupări cu privire la stabilitatea financiară a SUA din perspectiva speculaţiilor şi din fuga investitorilor după randamente, a spus că unele părţi din pieţele de acţiuni "reflectă spumă" ("reflects froth in the equity markets" - eng).

"Aş spune că unele preţuri ale activelor sunt ridicate, se văd lucruri în pieţele de capital care sunt puţin «spumoase» (frothy - eng), este un fapt. Nu o să spun că nu are nimic de-a face cu politica monetară, dar are de asemenea de-a face, într-o proporţie extraordinar de mare, cu vaccinările şi redeschiderea economiei. Asta defapt a mişcat pieţele foarte mult în ultimele luni, această trecere de la o iarnă întunecată către o redeschidere mai rapidă şi un proces de vaccinare mult mai rapid. Asta este parte din ce se întâmplă. Celelalte lucruri... leverage-ul din sistemul financiar nu este o problemă, avem bănci mari foarte bine capitalizate, avem riscuri de finanţare pentru cele mai mari instituţii financiare care de asemenea sunt foarte scăzute, avem ceva riscuri de finanţare în privinţa fondurilor monetare dar aş spune că nu sunt sistemice, iar sectorul gospodăriilor este într-o formă destul de bună. Era într-o formă foarte bună înainte de criza pandemică şi existau îngrijorări reale cu privire la nivelul ridicat al şomajului şi al pierderilor de salarii şi aşa mai departe şi că sectorul gospodăriilor va slăbi dramatic, dar nu s-a întâmplat. Prin transferurile fiscale banii sunt pe bilanţurile gospodăriilor, acestea sunt într-o formă bună şi vedem incapacităţi de plată relativ scăzute. Deci imaginea completă a stabilităţii financiare este mixtă, dar, în balanţă, este aş spune administrabilă şi cred că este adecvat şi important ca condiţiile financiare să rămână acomodative pentru a sprijini activitatea economică", a spus Powell, la conferinţa de presă ce a urmat şedinţei politică monetară din finalul lunii aprilie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De 11 ani bursa în lume e o treabă pentru analfabeți: crește,crește când dă să scadă vine tiparnita FED si mondială, up,up,up un plictis total! Vine vremea când 11 ani vor fi stersi cu buretele dar mai multă încredere am în anii ăia de suferință decât în " ospatul " ăsta degradant!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb