Cei mai bogaţi 1000 de oameni din lume şi-au recuperat pierderile provocate de COVID-19 în doar nouă luni, însă ar putea dura mai mult de un deceniu pentru ca cei săraci şi vulnerabili să îşi revină de la impactul economic al pandemiei, arată raportul ''Virusul inegalităţii'' publicat astăzi înaintea întâlnirii virtuale a Forumului Economic Mondial.
Raportul Oxfam privind inegalităţile mondiale este în mod tradiţional publicat chiar înainte de deschiderea a celei de a 50-a ediţii a Forumului Economic Mondial de la Davos, în Elveţia, loc de întâlnire al elitei economice şi politice de pe glob.
Conform raportului, pandemia COVID-19 are potenţialul de a creşte inegalitatea economică în aproape fiecare ţară simultan. Creşterea inegalităţii arată că ar putea dura mai mult de un deceniu pentru ca numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie să revină la nivelurile anterioare crizei.
Un nou sondaj global realizat de Oxfam arată că 87% dintre respondenţi, printre care: Jeffrey Sachs, Jayati Ghosh şi Gabriel Zucman, aşteaptă o "creştere majoră" a inegalităţii veniturilor în ţara lor.
,,Suntem martorii celei mai mari creştere a inegalităţilor de la începutul înregistrărilor. Economiile direcţionează averile către o elită bogată care traversează pandemia în lux, în timp ce cei din prima linie - angajaţi din magazine, din sistemul medical şi vânzătorii din pieţe - se luptă să-şi plătească facturile'', a declarant Gabriela Bucher, directorul executive al Oxfam.
"Femeile, grupurile etnice şi rasiale marginalizate suportă greul acestei crize. Acestea sunt mai susceptibile de a fi împinse în sărăcie, iar şansele să moară de foame şi de a fi exluse din asistenţa medical cresc", a adăugat Gabriela Bucher.
Potrivit datelor ONG-ului, a cărui metodologie se bazează pe datele publicate de revista Forbes, cei mai bogaţi zece oameni ai lumii: Jeff Bezos, Elon Musk, Bernard Arnault and family, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Larry Ellison, Warren Buffett, Zhong Shanshan, Larry Page, and Mukesh Ambani au înregistrat o creştere a averilor cu 540 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă.
Averile miliardarilor au revenit pe măsură ce pieţele bursiere s-au recuperat în ciuda recesiunii continue în economie. Bogăţia lor atins 11,95 trilioane de dolari în decembrie 2020, echivalentul cheltuielilor totale de recuperare a COVID-19 ale guvernelor G20. Drumul spre recuperare va fi mult mai lung pentru persoanele care se luptau deja înainte de COVID-19, arată raportul Oxfam. În momentul apariţiei pandemiei, peste jumătate din lucrători din ţările lipsite de resurse trăiau în sărăcie, iar trei sferturi din lucrătorii din întreaga lume nu aveau acces la protecţii sociale, precum salariile de boală sau indemnizaţiile de şomaj.
"'Lupta împotriva inegalităţii trebuie să fie în centrul eforturilor de salvare economică şi redresare. Guvernele trebuie să se asigure că toată lumea are acces la un vaccin COVID-19 şi la sprijin financiar dacă îşi pierd locul de muncă. Aceştia trebuie să investească în servicii publice şi sectoare cu emisii reduse de carbon pentru a crea milioane de noi locuri de muncă şi pentru a se asigura că toată lumea are acces la o educaţie decentă, sănătate şi asistenţă social. De asemenea, trebuie să se asigure că cei mai bogaţi oameni şi corporaţille globale contribuie cu partea lor echitabilă din impozite pentru a plăti'', a adăugat directorul executiv Oxfam.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 14:02)
nu era nevoie de raportul lui peste prajit , se vede cu ochiul liber de sute de ani . pandemia fost inventata tocmai pentru asta , imbogatirea bogatilor , doar nu a saracilor .