Raport PwC-Forumul Economic Mondial: Un preţ minim al carbonului, la nivel global, ar impulsiona reducerea emisiilor

Comunicate de presă / 3 noiembrie 2021

Raport PwC-Forumul Economic Mondial: Un preţ minim al carbonului, la nivel global, ar impulsiona reducerea emisiilor

Un nivel minim al preţului internaţional al carbonului (ICPF - international carbon price floor) ar impulsiona o reducere mai rapidă a emisiilor de dioxid de carbon şi altor gaze cu efect de seră şi ar limita efectele schimbărilor climatice, potrivit unui raport realizat de PwC şi Forumul Economic Mondial, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Impunerea unui nivel minim al preţului internaţional al carbonului ar fi cea mai eficientă măsură pentru încurajarea investiţiilor în energie regenerabilă şi de reducere semnificativă a emisiilor la nivel global, cu peste 12%. Potrivit calculelor realizate de PwC, costul aplicării unei astfel de măsuri ar fi mai mic de 1% din PIB-ul global şi ar putea fi compensat prin evitarea pierderilor economice asociate încălzirii globale", a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Preţurile actuale creează condiţii de concurenţă inegale şi limitează ambiţia climatică a ţărilor, care se tem de pierderea competitivităţii internaţionale.

În iunie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a prezentat cadrul pentru stabilirea ICPF, care propune niveluri de preţ diferite, în funcţie de stadiul de dezvoltare al fiecărei economii. Astfel, FMI propune ca, până în 2030, nivelul ICPF pentru ţările cu venituri mari să fie de 75 dolari/tonă, pentru statele cu venituri medii să fie de 50 dolari/tonă şi pentru ţările cu venituri mici de 25 dolari/tonă. Această structură este menită să limiteze posibilitatea ca emisiile să fie mutate în ţări în care costul emisiilor este scăzut, încurajând în acelaşi timp ţările cu venituri mici să participe la reducerea emisiilor.

Alte constatări ale raportului:

ICPF ar putea genera venituri suplimentare de până la 3% din PIB în unele ţări, venituri care ar putea fi redistribuite gospodăriilor cu venituri mai mici şi ar putea contribui la realizarea unei tranziţii energetice juste.

Reducerea emisiilor cu 12% datorată nivelului minim de preţ al carbonului, combinată cu angajamentul fiecărei ţări pentru reducerea emisiilor ar contribui la limitarea încălzirii globale la 2°C peste nivelul preindustrial. Cu eforturi suplimentare s-ar putea atinge nivelul stabilit în Acordul de la Paris de 1,5°C.

Ţărilor cu venituri scăzute li se pot oferi stimulente financiare pentru a participa la ICPF dintr-un cont global finanţat cu o mică parte din veniturile obţinute din preţurile carbonului ale ţărilor cu venituri mari.

Potrivit PwC Net Zero Economy Index, rata de reducere a emisiilor de carbon la nivel global a ajuns la 2,5% în 2020, în creştere uşoară comparativ cu nivelul din 2019, de 2,4%.

Indicele PwC arată că rata de decarbonare ar trebui să ajungă la 12,9% anual, de peste cinci ori mai mare decât în 2020, astfel încât emisiile să scadă la jumătate până în 2030 şi să ajungă la zero până în 2050.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. am informatii ca PwC e cel mai adanc bagat (dintre Big4- uri) in mizeria care combina WEF cu interesele Bill Gates & Rckefellers ...

    cei care lucreaza pentru PwC sa isi reconsidere pozitia ... lucreaza in mod direct pentru unul dintre bratele satanei  

    1. inca una calda... o mana de manageri din PwC Romania (+ acolitii lor din PwC alte tari) au fost implicati in scrierea PNRR-ului pentru Romania... am informatii certe in directia asta

    La prima vedere o propunere buna,

    insa ca si cu certificatele verzi care initial au fost introduse pentru a "facilita" tranzitul intre tari, fiind acum necesare daca vrei sa intri de exemplu in toaleta unui magazin ca sa nu te .aci pe strada, 

    acelasi risc de "mission creep" exista si in cazul raportului pwc 

    Carbonul sub forma de codoi (CO2) nu este emis doar de furnalele industriale. 

    Este emis si de masinile cu motoare cu combustie interna. Ok, le electrificam. 

    Este emis si de vaci. Ok, nu le electrificam, ci devenim vegani sau luam proteine animale din surse alternative (viermi). 

    Este emis si de oameni. Ne electrificam? Trecem in format digital in universul online propus de Zuckerberg prin Meta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb