Raport PwC: Piaţa globală de fuziuni şi achiziţii îşi continuă declinul

D.R.
Companii / 4 iulie 2023

Raport PwC: Piaţa globală de fuziuni şi achiziţii îşi continuă declinul

Piaţa globală de fuziuni şi achiziţii (M&A) şi-a continuat declinul în prima jumătate a anului, înregistrând o scădere cu 8% în volum şi cu 15% în valoare faţă de nivelurile din perioada iulie - decembrie 2022, ca urmare a factorilor macroeconomici nefavorabili, dar şi a reducerii numărului de mega tranzacţii potrivit raportului PwC Global M&A Industry Trends.Scăderea a fost şi mai accentuată comparativ cu primul semestru din 2022, de 14% în volum şi 40% în valoare, dar şi aşa, piaţa rămâne peste nivelurile pre pandemice.

"În România, piaţa de fuziuni şi achiziţii continuă să fie destul de activă în multe sectoare, în special în sectorul energie, IT&C şi al serviciilor profesionale, cu un interes ridicat atât din partea fondurilor de investiţii cât şi a companiilor care vor să facă achiziţii strategice. Bani există în piaţă şi tranzacţiile vor continua, dar, după cum vedem şi la nivel global, era megadeal-urilor a intrat într-un con de umbră, fiind vizat acum mai mult segmentul de companii de talie medie, profitabile, care servesc obiectivelor strategice de dezvoltare şi creştere ale investitorilor", a declarat Cornelia Bumbăcea, Partener, PwC România.

În cazul mega tranzacţiilor, cu o valoare mai mare de un miliard dolari, scăderea a fost aproape de două ori mai mare. Faţă de recordul atins în 2021, numărul tranzacţiilor de peste un miliard de dolari a scăzut cu 58%. Şi la nivel global, în prima jumătate a anului, sectorul tehnologiei, media şi telecomunicaţiilor (TMT) a fost cel mai activ, generând aproximativ 28% din volumul tranzacţiilor. În ceea ce priveşte valoarea, sectorul energiei, utilităţilor şi resurselor (EU&R) a condus detaşat, cu 23% din valoarea totală a tranzacţiilor.

"Fuziunile şi achiziţiile sunt un motor de creştere din ce în ce mai mai important, iar liderii companiilor consideră că tranzacţiile sunt un instrument cheie pentru a-şi repoziţiona şi eficientiza afacerile şi a obţine rezultate durabile. Nu există nicio îndoială că actualele condiţii macroeconomice vor continua să influenţeze activitatea de fuziuni şi achiziţii, iar stabilizarea inflaţiei şi a ratelor dobânzilor se va reflecta în evaluări şi va impulsiona creşterea numărului tranzacţiilor", a declarat George Ureche, Director şi Leader M&A, PwC România.

În Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), volumul tranzacţiilor a scăzut cu 12% în prima jumătate a anului 2023 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2022, dar a rămas peste nivelurile din 2019. În acelaşi timp, valoarea tranzacţiilor a scăzut cu 34% comparativ cu prima jumătate a anului 2022. În regiunea Asia-Pacific, volumul tranzacţiilor a scăzut cu aproximativ 14% faţă de primul semestru din 2022 pe fondul scăderii activităţii de fuziuni şi achiziţii în China, Australia şi Coreea de Sud. În Americi, numărul tranzacţiilor a scăzut cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, iar valoarea a fost cu 35% mai mică. Anul acesta, investitorii strategici au stabilit ritmul tranzacţiilor mari, corporaţiile realizand două treimi din mega tranzacţiile anunţate, în timp ce fondurile de investiţii s-au concentrat mai mult pe transformarea companiilor din portofoliu, pe achiziţii pentru consolidarea poziţiei pe anumite pieţe, precum şi pe tranzacţii cu societăţi publice/listate. Sectoarele în care se înregistrează cel mai ridicat nivel de mega tranzacţii sunt cel farmaceutic/sănătate şi al energiei, utilităţilor şi resurselor, fiind asociate cu tendinţe precum inovarea tehnologică, digitalizarea, ESG şi tranziţia energetică.

Într-o lume a schimbărilor rapide, directorii executivi trebuie să adopte o strategie îndrăzneaţă de fuziuni şi achiziţii care să le permită să se menţină în faţa concurenţei, dar îndrăzneţ nu înseamnă neapărat mare. Fuziunile şi achiziţiile pot transforma modelele de afaceri în multe forme, se arată în raport. Fuziunile şi achiziţiile cu companii medii vor fi dominante şi vor genera o mare parte din totalul tranzacţii în a doua jumătate a anului. Vedetele vor fi însă tranzacţiile realizate de companiile mari, cu lichiditate, care le permite realizarea de tranzacţii mai mari, transformaţionale.

Evaluările mai scăzute ale companiilor publice vor crea de asemenea oportunităţi de trecere de la public la privat. În acelaşi timp, activitatea de restructurare intensă din prima jumătate a anului 2023 este aşteptată să continue şi în a doua jumătate pe fondul presiunilor de finanţare, costului ridicat al datoriilor, creditării restrânse şi dificultăţilor în obţinerea de capital. Printre sectoarele în care se aşteaptă un nivel mai ridicat de activitate de restructurare se numără comerţul cu amănuntul, sectorul imobiliar şi cel industrial. În concluzie, pentru cumpărători, accesul la capital va fi esenţial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb