Raport SIPRI: Reducerea rezervelor de petrol şi gaze va genera noi conflicte la nivel mondial

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 iunie 2007

Raport SIPRI: Reducerea rezervelor de petrol şi gaze va genera noi conflicte la nivel mondial

Reducerea rezervelor de petrol şi gaze naturale ar putea genera noi conflicte, nu doar în Orientul Mijlociu, ci şi în alte regiuni ale lumii, relevă un raport anual al Institutului internaţional de cercetare pentru pace de la Stockholm (SIPRI), publicat ieri. "Deşi majoritatea statelor consideră, în prezent, declanşarea unui conflict armat ca o măsură extremă, este probabil să apară conflicte interne ca urmare a resurselor energetice, în special în Africa", avertizează experţii SIPRI, citaţi de Rompres. "Importanţa strategică a regiunilor bogate în rezerve de petrol şi gaze va creşte cu siguranţă. Nu doar Orientul Mijlociu, ci şi Africa, Asia Centrală, America de Sud şi Asia de Sud-Est vor fi potenţialele zone de conflict în următoarele decenii", se arată în raport.

Îngrijorarea privind problemele de securitate legate de nevoile de energie nu sunt de dată recentă. Ele au la bază diferiţi factori: creşterea tot mai mare a cererii mondiale, creşterea preţurilor la petrol, dependenţa crescută de importuri şi perspectiva penuriei de petrol şi gaze. Dar riscurile sunt crescute, potrivit SIPRI, şi de alţi factori, mergând de la terorism până la fenomenele climatice.

"Tot atât de mari sunt şi în­grijorările legate de evenimente externe, precum atacurile teroriste contra infrastructurilor energetice, penele în alimentarea cu energie electrică, uraganele din Golful Mexic şi instabilitatea din unele ţări producătoare", se mai arată în raport.

În Orientul Mijlociu, "poate, cel mai tulburător factor de natură să determine dinamicile viitoare privind securitatea în regiune este extinderea continuă a influenţei Iranului", apreciază experţii SIPRI. În opinia acestora, Iranul ar putea să încerce să blocheze în orice moment strâmtoarea Ormuz pe unde tranzitează zilnic 17 milioane de barili de petrol, respectiv 20% din aprovizionarea mondială.

Potrivit SIPRI, chestiunile privind securitatea energetică trebuie să fie regândite la nivel global, institutul estimând că abordările naţionaliste, după cum se vede în unele ţări, nu reprezintă o "formulă bună".

O cooperare internaţională mai largă ar putea crea mai multă încredere şi reduce tensiunile între principalii actori, îmbunătăţind astfel securitatea viitoare a aprovizionărilor cu petrol şi gaze pentru toţi, se mai arată în raport.

"Doar o creştere a dezvoltării surselor alternative de energie, şi mai ales noi tipuri de combustibil pentru trans­port, ar putea să modifice real­mente în parte aceste pre­viziuni", indică SIPRI. În fine, potrivit institutului, dez­voltarea de energie nucleară ar putea avea drept consecinţă crearea de noi preocupări în domeniul securităţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb