RAPORT UNICEF:  320.000 de copii şi adolescenţi infectaţi cu HIV în 2019, unu la fiecare 100 de secunde

J.P.
Miscellanea / 25 noiembrie 2020

320.000 de copii şi adolescenţi infectaţi cu HIV în 2019, unu la fiecare 100 de secunde

La aproximativ un minut şi 40 de secunde, s-a înregistrat o nouă infectare cu HIV a unui copil sau unui tânăr cu vârsta sub 20 de ani anul trecut, ceea ce face ca numărul total de copii infectaţi cu HIV să fie de 2,8 milioane, arată un raport UNICEF publicat astăzi.

Documentul, numit Reimagining a resilient HIV response for children, adolescents and pregnant women living with HIV (Regândirea unui răspuns rezilient pentru copii, adolescenţi şi gravide care trăiesc cu HIV), avertizează că, în lupta împotriva HIV, copiii sunt lăsaţi în urmă.

Eforturile de prevenţie şi tratamentul pentru copii rămân unele dintre cele mai scăzute în rândul populaţiilor principale afectate. În 2019, puţin peste jumătate dintre copiii din întreaga lume au avut acces la tratamente vitale; procentul este semnificativ mai mic decât cel pentru mame (85%) şi, respectiv, pentru toţi adulţii care trăiesc cu HIV (62%). Aproape 110.000 de copii au murit din cauza SIDA anul trecut.

În ciuda unor progrese înregistrate în lupta dusă de decenii împotriva HIV şi SIDA, există încă disparităţi regionale profunde între toate categoriile de populaţie, în special în ceea ce priveşte copiii, se arată în raport. Acoperirea pediatrică a tratamentului antiretroviral este cea mai ridicată în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (81%), urmată de Asia de Sud (76%), Africa de Est şi de Sud (58%), Asia de Est şi Pacific (50%), America Latină şi Caraibe (46%) şi Africa de Vest şi Centrală (32%).

"Chiar în timp ce omenirea se luptă cu o pandemie globală, sute de mii de copii continuă să sufere din cauza epidemiei de HIV", a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore. "Încă nu există vaccin împotriva HIV. Ratele de infectare a copiilor sunt în continuare alarmante, iar copiii continuă să moară din cauza SIDA. Acest lucru se întâmpla şi înainte ca pandemia de COVID-19 să întrerupă serviciile vitale de tratament şi prevenţie a HIV, ceea ce pune în pericol şi mai multe vieţi".

Criza COVID-19 a agravat şi mai mult inegalităţile în ceea ce priveşte accesul la servicii vitale pentru copiii, adolescenţii şi femeile însărcinate cu HIV de pretutindeni.

Într-un sondaj realizat recent de UNICEF în 29 de ţări în care infecţiile cu HIV reprezintă o prioritate, o treime dintre respondenţi au afirmat că acoperirea serviciilor pentru copii, adolescenţi şi femei care trăiesc cu şi sunt vulnerabili la HIV este mai mică cu cel puţin 10% decât înainte de pandemie.

Datele UNAIDS privind întreruperea serviciilor pentru persoane cu HIV, citate în raport, ilustrează în continuare impactul măsurilor de control necesare, perturbările la nivelul lanţului de aprovizionare, lipsa echipamentelor de protecţie personală şi redirecţionarea lucrătorilor sanitari către serviciile HIV.

În lunile aprilie şi mai, ce au coincis cu stări de izolare parţială sau completă, tratamentul pediatric HIV şi testarea încărcăturii virale la copii au scăzut, în unele ţări, cu 50-70%, iar iniţierea tratamentelor noi a scăzut cu 25-50%.

În mod similar, s-a raportat că livrarea tratamentului în unităţile medicale şi tratamentul pentru mame s-au redus cu 20-60%, testarea HIV pentru mame şi iniţierea tratamentului cu antiretrovirale au scăzut cu 25-50%, iar serviciile de testare a sugarilor au scăzut cu aproximativ 10%.

Deşi relaxarea măsurilor de control şi direcţionarea strategică a tratamentelor către copii şi femei însărcinate au condus cu succes la o revenire a furnizării serviciilor în ultimele luni, încă există provocări, iar omenirea este încă departe de atingerea obiectivelor globale HIV 2020 pentru copii şi adolescenţi.

Alte date referitoare la 2019 incluse în raport:

150.000 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 9 ani au fost infectaţi cu HIV, ceea ce duce numărul total de copii din această grupă de vârstă care trăiesc cu HIV la 1,1 milioane.

170.000 de adolescenţi cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani au fost infectaţi cu HIV, ceea ce duce numărul total de adolescenţi infectaţi cu HIV la 1,7 milioane.

130.000 de adolescente au fost infectate cu HIV în 2019.

Numărul total al deceselor legate de SIDA în rândul copiilor şi adolescenţilor a fost de 110.000, dintre care 79.000 în categoria de vârstă 0-9 ani şi 34.000 în categoria de vârstă 10-19 ani.

Accesul mamelor la terapia cu antiretrovirale, menită să prevină transmiterea virusului la copiii lor a crescut, la nivel global, la 85%, iar diagnosticul timpuriu al sugarilor a ajuns la 60%.

Numărul femeilor însărcinate infectate cu HIV a fost de 1,3 milioane; se estimează că 82.000 de copii cu vârsta sub cinci ani au fost infectaţi în timpul sarcinii sau naşterii, iar 68.000 au fost infectaţi în timpul alăptării.

Raportul face apel la toate guvernele să protejeze, să susţină şi să accelereze progresele în ceea ce priveşte combaterea infectării cu HIV, prin menţinerea serviciilor esenţiale de sănătate şi consolidarea sistemelor de sănătate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb