RAPORT Veniturile Rusiei din exporturile de hidrocarburi s-au prăbuşit în decembrie

M.C.
Internaţional / 12 ianuarie 2023

Veniturile Rusiei din exporturile de hidrocarburi s-au prăbuşit în decembrie

Veniturile Rusiei din exporturile de hidrocarburi s-au prăbuşit în decembrie, potrivit unui nou raport, împiedicând în mod semnificativ capacitatea preşedintelui Vladimir Putin de a finanţa războiul din Ucraina, relatează CNBC, conform News.ro

Descoperirile, spun oficialii şi militanţii ucraineni, ilustrează eficienţa ţintirii veniturilor petroliere ale Rusiei şi subliniază nevoia urgentă ca factorii de decizie occidentali să crească presiunea financiară asupra Moscovei pentru a ajuta Kievul să învingă.

Raportul, publicat miercuri de Centrul de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA), un institut de cercetări finlandez independent, a constatat că prima lună a interzicerii de către Uniunea Europeană a importurilor maritime de ţiţei rusesc şi cu plafonul de preţ al G-7 a costat Moscova 160 de milioane de euro (171,8 milioane de dolari) pe zi, potrivit estimărilor.

Raportul CREA spune că măsurile occidentale au fost în mare parte responsabile pentru o scădere cu 17% a veniturilor Rusiei din exporturile de hidrocarburi, în ultima lună a anului 2022.

Înseamnă că Rusia - unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de petrol din lume - a înregistrat o scădere a veniturilor din exporturile de hdrocarburi la cel mai redus nivel de când Putin a lansat invadarea pe scară largă a Ucrainei, la sfârşitul lunii februarie.

"Interdicţia aplicată de UE petrolului rusesc livrat pe mare şi plafonul preţului petrolului au intervenit în sfârşit şi impactul este la fel de semnificativ pe cât era de aşteptat. Acest lucru arată că avem instrumentele pentru a ajuta Ucraina să prevaleze împotriva agresiunii Rusiei. Este esenţial să reduceţi plafonul de preţ la un nivel care să refuze profiturile impozabile ale petrolului către Kremlin şi să restricţionaţi importurile rămase de petrol şi gaze din Rusia", a declarat Lauri Myllyvirta, analist principal la CREA, într-un comunicat.

Grupul celor Şapte, Australia şi UE au implementat un plafon de preţ de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc, pe 5 decembrie. Plafonul a venit alături de o măsură a UE şi a Regatului Unit de a interzice importul pe mare de ţiţei rusesc.

Împreună, măsurile sunt de departe cel mai important pas pentru a reduce veniturile din exportul de chidrocarburi care finanţează atacul Kremlinului în Ucraina.

Analiştii energetici au fost sceptici cu privire la impactul unui plafon de preţ asupra petrolului rusesc, mai ales că Moscova a reuşit să redirecţioneze o mare parte din transporturile maritime europene către China, India şi Turcia.

Rusia a ripostat împotriva măsurilor occidentale la sfârşitul lunii trecute, interzicând vânzările de petrol către ţările care respectă plafonul de preţ.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat anterior că un plafon de preţ occidental al petrolului rusesc nu va afecta capacitatea sa de a susţine ceea ce el descrie drept "operaţiune militară specială" în Ucraina.

Peskov a avertizat, de asemenea, că măsura va destabiliza pieţele globale de energie, potrivit Reuters.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe al Rusiei nu a fost disponibil imediat pentru a comenta concluziile raportului.

"Linie financiară pentru războiul lui Putin"

Oleg Ustenko, consilierul economic al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că, deşi este "o veste foarte bună" că Rusia pierde venituri din exporturile de combustibili fosili ca urmare a măsurilor occidentale, acestea "cu siguranţă nu au fost suficiente".

Ustenko a reluat astfel apelurile lui Zelenski pentru un plafon de preţ care este stabilit la un nivel mult mai scăzut, spunând, la un briefing, că fiecare escaladare a sancţiunilor economice împotriva Kremlinului ar trebui să reducă plafonul preţului petrolului la o ţintă de 20 până la 30 de dolari pe baril.

"Nu există niciun motiv să aşteptaţi şi să vedeţi. Este deja clar", a spus Ustenko.

Raportul CREA a constatat că măsurile au cauzat o scădere a volumelor transporturilor şi a preţurilor petrolului rusesc, care a redus veniturile din export ale ţării cu 180 de milioane de euro pe zi.

Prin creşterea exporturilor de produse petroliere rafinate către UE şi restul lumii, raportul spune că Moscova a reuşit să recupereze 20 de milioane de euro pe zi, rezultând o pierdere zilnică netă de 160 de milioane de euro de la intrarea în vigoare a măsurilor occidentale.

Rusia încă mai câştigă aproximativ 640 de milioane de euro pe zi din exportul de combustibili fosili, se arată în raport.

"Prima lună a embargoului dovedeşte ceea ce am spus de la începutul invaziei: veniturile din exporturile de hidrocarburi sunt linia financiară a războiului lui Putin", a declarat Svitlana Romanko, fondatoare şi director al grupului ucrainean pentru drepturile omului Razom We Stand (Împreună Stăm).

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Incepand din aprilie 2022, alte "think tank-uri" de propaganda se anuntau cum Rusia a terminat rachetele, tancurile, avioanele, obuzele..... a trecut prima luna..... a doua luna iar anunturi identice.... am ajuns in ianuarie 2023 si Rusia inainteaza cu tiruri mai necrutatoare de rachete si obuze.

    Acum vin alte centre de cercetare si ne spun "mai rezistati inca putin pentru ca Rusia nu mai are bani din petrol".... ce prostime poate fi in lume daca acestia mai cred ce spun "cercetatorii" despre cum ramane Rusia fara de toate. 

    1. Speranța moare ultima. :) Să nu ne mai mintă Putin! Ne mințim singuri! :)

    ajunge sa citesti cine a raportat si iti dai seama ce valoare are "raportul" = Centrul de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA) = pai astia se ocupa cu energia curata si aerul curat ! nu cu petrol murdar ...

    poate au calculat scaderile importurilor in UE de petrol rusesc =  

    dar asta nu inseamna ca rusii nu au vandut petrol in afara UE !

    sau ca nu au vandut petrol rusesc in UE cu eticheta de Kazahstan , azerbadjan , india ...  

    1. Rusia vinde petrolul la prieteni la discounturi enorme, la 38$ barilul. Vinde in Pierdere.

      Sanctiunile functioneaza, Rusia se duce pe copca. 

      de unde stii tu ca vinde la 38 $ ?

      alta stire de propaganda = rusia vinde la 38 $ 

    "Veniturile Rusiei din exporturile de hidrocarburi s-au prăbuşit în decembrie"

    cu 17 %, la ce inflatie si scadere de nivel de trai suporta Europa nu pare mare 

    1. Rusia ffind un rai, unde toti sunt oligarhi. Chiar a fost o stire, cum vanzatoare de la bufetul dumei de stat a fost in Dubai in vacanta.

      Numai miere si lapte in Rusia libera.... 

      Comentariu fara argumente

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb