• Deşi a sporit puternic în ţările în curs de dezvoltare, consumul per capita este mai mare în ţările industrializate
Producţia de carne a crescut în 2005, la nivel mondial fiind prelucrate 265 milioane de tone, cu 2,5% mai mult faţă de 2004, informează Worldwatch Institute, în raportul "Semne vitale 2006-2007". Astfel, spun specialiştii acestei instituţii, producţia de carne a crescut de cinci ori faţă de nivelul din anii 1950 şi s-a dublat faţă de anii 1970. Potrivit aceleiaşi analize, consumul de carne şi alte produse animale a continuat să crească îndeosebi în ţările în curs de dezvoltare. Astfel, de la începutul anilor 1970 până la mijlocul anilor 1990, consumul de carne în ţările în curs de dezvoltare a crescut cu 70 de milioane de tone, adică de aproape de trei ori mai mult decât în ţările industrializate.
Worldwatch Institute notează că aproape 60% din carnea consumată la nivel global se regăseşte în alimentaţia oamenilor din ţările în curs de dezvoltare, faţă de numai 43% în anii 1990. Totuşi, în ceea ce priveşte consumul per capita, acesta este mai mare în ţările industrializate, unde se ridică la 85 de kilograme pe an, faţă de numai 31 de kilograme pe an în ţările în curs de dezvoltare.
Raportul "Semne vitale 2006-2007" arată că, în 2005, în pofida extinderii gripei aviare în Europa, Asia şi Africa, consumul de carne de pui a crescut cu 4%, la peste 81 de milioane de tone. La mijlocul lunii aprilie 2006, gripa aviară a ucis aproape 110 persoane şi a determinat eutanasierea a milioane de pui.
Producţia de carne de vită a atins 60 de milioane de tone în 2005. Aceasta este mai mare în mod tradiţional în statele industrializate, însă, acum, mai bine de jumătate din producţia mondială de carne de vită este realizată în ţările în curs de dezvoltare.
China, Indonezia şi Vietnamul, spre exemplu, şi-au majorat producţia de profil. Şi America de Sud şi-a sporit producţia, datorită cererii mari pentru exporturi, notează Worldwatch Institute.
Conform raportului citat, producţia de carne de porc a crescut la aproape 103 milioane de tone în 2005, de la 100 de milioane în 2004. China continuă să fie cel mai mare producător şi consumator mondial în domeniu. Producţia de carne de porc este realizată în proporţie de 62% în lumea în curs de dezvoltare, comparativ cu 55% în urmă cu un deceniu.
Worldwatch Institute specifică faptul că, din producţia globală de pui, 74% este realizată în sistem industrial, la fel 50% din carnea de porc şi 43% din cea de vită.