RAPORTUL ACTIVITĂŢII SRI ÎN 2014: "S-au intensificat activităţile serviciilor de informaţii străine pe teritoriul naţional"

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Politică / 9 octombrie 2015

"S-au intensificat activităţile serviciilor de informaţii străine pe teritoriul naţional"

Evoluţiile geopolitice la nivel mondial şi regional înregistrate anul trecut au plasat România în zona de confruntare a intereselor şi influenţelor principalilor actori. Pe acest fond, s-au intensificat activităţile serviciilor de informaţii străine pe teritoriul naţional, având drept scop influenţarea actului decizional, obţinerea de informaţii de nivel strategic, lezarea influenţelor de alianţă şi parteneriat ale României, afectarea valorilor constituţionale şi a mediului de convieţuire interetnic, arată raportul de activitate al Serviciului Român de Informaţii (SRI) pentru 2014.

Principalele obiective ale structurilor în cauză au vizat, conform Serviciului, penetrarea informativă a instituţiilor statului, acţiuni la toate nivelurile în scopul influenţării actului decizional ori obţinerii de informaţii de interes, intruziuni informatice având drept ţintă instituţii de stat sau alte entităţi gestionare/beneficiare de informaţii restricţionate sau cu valenţă strategică, dar şi contracararea proiectelor promovate de statul român. Serviciile străine au mai ţintit derularea de acţiuni de propagandă şi contra-propagandă, iniţierea de agresiuni informaţionale menite să denigreze statul român şi derularea de operaţiuni clandestine pe teritoriul naţional împotriva altor state.

Raportul SRI precizează: "Evoluţiile globale şi regionale înregistrate în 2014 au menţinut România într-o zonă de interferenţă a intereselor principalilor actori geopolitici, creşterea incisivităţii Rusiei în consolidarea propriei influenţe în vecinătatea estică a Europi şi contracararea vectorului euroatlantic în zonă, amplificând climatul regional de instabilitate şi insecuritate în plan politic, economic şi militar. De asemenea, reverberaţiile tensiunilor din zone cu problematică teroristă activă au constituit elemente de preocupare, având în vedere implicaţiile generate la nivelul întregului areal european, inclusiv prin potenţarea ameninţărilor transfrontaliere".

În plan intern, menţinerea unor deficienţe sistemice în multiple domenii, pe fondul unui nivel încă ridicat al corupţiei, au favorizat persistenţa unor vulnerabilităţi semnificative în dinamica generală a societăţii şi a sistemului instituţional, potrivit SRI.

Serviciul susţine că nu s-a confruntat în 2014 cu surprize strategice, în pofida complexităţii şi impredictibilităţii tabloului operativ, marcat atât de riscuri "clasice", cât şi de evoluţii asimetrice, care au solicitat mobilizarea, la un nivel crescut, a capacităţii sale operaţionale, cu accent pe dimensiunea preventivă.

Raportul relevă că principalele repere ale situaţiei operative au reflectat menţinerea ameninţării teroriste la adresa securităţii naţionale în registrul indirect şi non-operaţional, materializat predominant în sprijin financiar şi logistic, acţiuni de propagandă fundamentalistă şi tendinţe de radicalizare. De asemenea, riscurile teroriste la nivel naţional şi-au păstrat cauzalitatea externă, fiind conexate cu prelungirea instabilităţii în Nordul Africii şi accentuarea violenţelor în regiunea Siria-Irak.

Apartenenţa României la sistemul de alianţe politice şi militare internaţionale, susţinerea Coaliţiei împotriva grupării Statul Islamic/Daesh, dar şi situarea pe principalele rute de migraţie către Occident, respectiv măsurile ofensive de prevenire şi contracarare a potenţialelor manifestări teroriste pe teritoriul naţional, au determinat o relativă creştere a profilului ţării noastre ca posibilă ţintă a unor atacuri, susţin oficialii SRI.

Conex riscurilor provenite din accesarea rutelor de migraţie ilegală de către persoane cu istoric jihadist, anul trecut s-au înregistrat preocupări pentru identificarea unor variante aparent legale pentru pătrunderea pe teritoriul naţional, în perspectiva continuării deplasării spre Occident. În numeroase situaţii, s-au evidenţiat legăturile cu structuri de criminalitate organizată, precum şi vulnerabilităţile legislative şi instituţionale interne.

În plus, s-a accentuat evident propaganda fundamentalistă, îndeosebi pe internet, sub forma comentariilor anti-occidentale, anti-israeliene ori favorabile jihadului. "Deşi comunitatea musulmană istorică şi cea integrată social din ţara noastră respinge, tradiţional, astfel de orientări, acestea au avut ecou în special în rândul noilor convertiţi şi al rezidenţilor tineri proveniţi din ţări cu problematică teroristă activă, manifestându-se tendinţa de formare a unor micro-grupuri ermetice, izolate, cu atitudini radicale. Pe acest fond, măsurile cu caracter preventiv adoptate de SRI în privinţa unor persoane cu preocupări de propagandă jihadistă, suspectate de intenţii teroriste ori implicate în acţiuni de sprijinire a organizaţiilor teroriste şi a reţelelor de migraţie ilegală au permis menţinerea nivelului de alertă Albastru - Precaut", menţionează raportul citat.

Nivel de securitate cibernetică insuficient

Agresiunile cibernetice au continuat să se situeze la un nivel ridicat, fiind utilizate metode de atac adaptate permanent evoluţiilor tehnologice din domeniu şi vulnerabilităţilor identificate, subliniază SRI. Majoritatea agresiunilor nu au avut impact major asupra securităţii naţionale, însă unele atacuri au vizat compromiterea sistemelor informatice aparţinând unor instituţii publice sau entităţi private care gestionează informaţii de interes strategic, conform sursei citate.

Nivelul de securitate cibernetică în România este, în prezent, insuficient pentru a răspunde adecvat unor atacuri de complexitate ridicată ori cu intenţii distructive, perpetuarea unor carenţe manageriale, nivelul scăzut al culturii de securitate cibernetică şi lipsa unor politici minime de securitate a infrastructurilor informatice fiind principalii factori de natură etnogenă care potenţează riscurile în domeniul cyber, concluzionează raportul SRI.

Atacurile cibernetice derulate de agresori statali au vizat compromiterea sistemelor informatice din cadrul unor instituţii din domeniile afaceri externe şi interne, apărare şi securitate naţională, economic, resurse energetice, cercetare şi mass-media, prin exfiltrarea de date şi informaţii confidenţiale.

Pe fondul ascensiunii organizaţiei teroriste Statul Islamic/Daesh şi recrudescenţei fenomenului terorist în Europa, în 2014 a crescut numărul de agresiuni cibernetice asupra unor infrastructuri informatice aparţinând unor instituţii publice, având drept scop alterarea conţinutului şi promovarea unor mesaje islamiste radicale, mai spun reprezentanţii SRI.

Capacitatea absorbţiei fondurilor europene, punct nevralgic

Capacitatea de absorbţie a fondurilor europene a continuat să reprezinte un punct nevralgic pe agenda publică, în opinia SRI, care a subliniat că situaţia reprezintă efectul cumulat al deficienţelor existente în plan administrativ, instituţional şi organizatoric, precum şi al inflaţiei legislative şi lipsei de expertiză a potenţialilor beneficiari în elaborarea şi derularea proiectelor de finanţare.

"O vulnerabilitate suplimentară a constituit-o menţinerea practicilor de corupţie în rândul decidenţilor din instituţii publice cu atribuţii pe linia evaluării, avizării şi monitorizării proiectelor europene şi atribuirii lucrărilor subsecvente, precum şi în ceea ce-i priveşte pe beneficiarii unor astfel de proiecte", precizează raportul SRI.

Suplimentar, demersurile pentru accesarea banilor aferenţi exerciţiului financiar european 2014-2020 s-au menţinut într-un stadiu incipient, anul trecut.

În domeniul energetic, principalele probleme s-au manifestat, în opinia SRI, pe piaţa energiei electrice, pe piaţa gazelor, pe piaţa petrolieră, în sectorul nuclear şi în cel carbonifer.

În sectorul financiar, provocarea majoră a fost - similar perioadei anterioare - asigurarea sustenabilităţii bugetului general consolidat al statului, fiind obţinute rezultate pozitive în special în zona fiscală. Cu toate acestea, nivelul veniturilor bugetare a fost afectat de practicile specifice economiei subterane, o contribuţie relevantă la menţinerea nivelului ridicat al acestui fenomen revenind deficienţelor în activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, mai scrie în documentul citat.

Pentru sistemul bancar, despre care SRI spune că este încă vulnerabil la evoluţii externe, principalele provocări ale anului 2014 au vizat menţinerea nivelului indicatorilor de performanţă la valori stabilite şi evitarea efectului de contagiune generat de probleme înregistrate în Bulgaria.

Cuantumul informărilor transmise în 2014 de SRI organelor de aplicare a legii

s-a menţinut la un nivel consistent, distribuite astfel:

126 - Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;

826 - Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;

1.229 - Direcţiei Naţionale Anticorupţie;

83 - parchetelor de pe lângă curţile de apel;

380 - parchetelor de pe lângă tribunale;

79 - parchetelor de pe lângă judecătorii;

614 - organelor de poliţie din cadrul MAI;

783 - în cadrul Grupurilor de Lucru Operaţionale, la care SRI contribuie prin suportul informativ acordat combaterii activităţilor evazioniste de mare amploare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb