RAPORTUL INDEPENDENT PRIVIND PROGRAMUL ONU "PETROL CONTRA HRANĂ" Regimul Hussein a beneficiat de prea mult spaţiu de manevră

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 septembrie 2005

Fosta administraţie irakiană a manipulat companiile private

Comisia Independentă de Investigare a programului "Petrol contra hrană", creată în aprilie 2004, la iniţiativa secretarului general al ONU şi care a evaluat în amănunt modul în care a fost administrat programul, susţine că Organizaţia a fost supraîncărcată într-un timp foarte scurt cu atribuţii care i-au depăşit competenţele de bază. În consecinţă, principalele dificultăţi structurale identificate cuprind politizarea procesului de luare a deciziilor la nivel inter-statal, deficienţe manageriale şi probleme de ordin etic. Au apărut probleme în coordonarea dintre agenţiile ONU, iar absenţa unui cadru de control şi audit a făcut posibilă apariţia unor cazuri de corupţie la nivel înalt, spun specialiştii din Comisie, concluzionînd că regimul Hussein a beneficiat de prea mult spaţiu de manevră în privinţa design-ului şi a implementării programului, întrucît Consiliul de Securitate nu a reuşit să definească în mod clar parametrii practici şi responsabilităţile administrative. "Situaţia a fost agravată de faptul că nici Consiliul de Securitate, nici Secretariatul nu au preluat comanda desfăşurării Programului, ceea ce a diluat autoritatea aces-tor organisme", arată raportul, precizînd: "Structura adminis-trativă a Organizaţiei nu a avut capacitatea să facă faţă unei răspunderi extraordinare, cum a fost cea a Programului < Petrol contra Hrană >". Raportul subliniază că punctele negative au fost generate de managementul defectuos al personalului, nu de practicile ilicite ale angajaţilor ONU.

Absenţa unui cadru de audit şi control administrativ a condus la probleme în planificare şi finanţări haotice, spun reprezentanţii Comisiei, adăugînd că s-a putut observa lipsa unei etici organizaţionale suficient de dezvoltate, care a generat cazuri izolate de corupţie din cadrul Organizaţiei. Specialiştii spun că următorul Raport al Comisiei va demonstra clar că cea mai mare parte a corupţiei înregistrate în cadrul programului a avut loc în rîndul companiilor private, manipulate de administraţia Hussein.

"Dificultăţile de coordonare eficientă între agenţiile ONU a făcut imposibilă atît evaluarea costurilor reale ale programului, cît şi stabilirea unor standarde uniforme de contabilitate", mai notează raportul, care constată nevoia urgentă de măsuri. Astfel, principalele concluzii ale documentului accentuează faptul că Organizaţia are nevoie de o conducere executivă mai puternică, de o reformă administrativă profundă, de audit şi de controale, măsuri prioritare care trebuie implementate în regim de urgenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb