RAPORTUL MCV: România a progresat în reforma justiţiei şi lupta anticorupţie

F.A.
Politică / 22 ianuarie 2014

  • document ataşat Raport MCV
    apasă aici pentru a descărca.

    Astfel, România "a continuat adoptarea unor modificări legislative necesare şi îndelung aşteptate, iar spiritul de cooperare dintre instituţiile judiciare şi Ministerul Justiţiei contribuie la soluţionarea problemelor de ordin managerial. În acest sens, situaţia a beneficiat de atmosfera mai calmă din punct de vedere politic din ultimii ani", transmite documentul.

    Cu toate acestea, Comisia Europeană îşi menţine preocupările legate de independenţa sistemului judiciar "şi sunt multe exemple de rezistenţă la măsurile în materie de integritate şi anticorupţie". În acest sens, CE dă exemplu modificarea "expeditivă şi netransparentă" a Codului penal în decembrie anul trecut, considerată drept "o atingere adusă sistemului de combatere a corupţiei şi de promovare a integrităţii, chiar dacă Curtea Constituţională a demonstrat funcţionarea sistemului de control şi echilibru, declarând această modificare neconstituţională".

    Problemele persistă şi în ceea ce priveşte numirile în posturi-cheie, "anumite proceduri derulându-se în mod deschis, transparent şi pe baza meritelor, în timp ce altele pot face obiectul unor critici din motive legate de interferenţe politice".

    "În ansamblu, imaginea are consecinţe asupra măsurii în care procesul de reformă din România poate fi considerat durabil, iar evoluţiile pozitive - ireversibile. Comisia consideră că procesul de monitorizare din cadrul MCV, oportunităţile oferite de fondurile UE şi angajamentul constructiv al Comisiei şi al unui număr mare de state membre continuă să fie un sprijin valoros pentru reforma din România. Comisia invită România să continue şi să consolideze progresele realizate în ceea ce priveşte recomandările sale în materie de reformă a sistemului judiciar, de integritate şi de luptă împotriva corupţiei", conchide autoritatea europeană.

    Următorul astfel de document va fi publicat peste aproximativ un an.

    Raportul MCV prezintă analiza Comisiei privind măsurile întreprinse de ţara noastră în ultimele doisprezece luni şi indică domeniile unde sunt necesare măsuri suplimentare.

    Preşedintele CE, José Manuel Barroso, a declarat: "Acest raport arată că România a întreprins paşi importanţi. Multe persoane din cadrul instituţiilor-cheie din domeniul judiciar şi în materie de integritate au demonstrat un angajament real faţă de reformă. Raportul arată însă şi că progresele nu au fost uşor de obţinut şi că cele realizate într-un domeniu pot fi anulate de regrese în alt domeniu. Sper că acest raport va indica în mod clar ce rămâne de făcut pentru a continua şi consolida reforma şi pentru a asigura o tendinţă pozitivă şi durabilă."

    La 1 ianuarie 2007, Comisia Europeană a instituit un mecanism de cooperare şi verificare pentru a evalua angajamentele asumate de ţara noastră legate de reforma sistemului judiciar şi de combaterea corupţiei. Comisiei i s-a solicitat să prezinte în mod regulat un raport privind progresele înregistrate în aceste domenii, primul astfel de document fiind publicat pe 27 iunie 2007. Rapoartele sunt completate de un document de lucru al serviciilor CE, unde se prezintă o analiză detaliată a progreselor înregistrate cu privire la fiecare dintre obiectivele de referinţă stabilite în cadrul MCV.

    În ianuarie anul trecut, Comisia Europeană a prezentat un raport de evaluare a progreselor realizate de ţara noastră privind îndeplinirea obiectivelor din MCV, precum şi a întrebărilor specifice legate de statul de drept şi de independenţa sistemului judiciar din România, care au apărut ca urmare a evenimentelor din vara anului 2012. Acest raport s-a bazat pe raportul din iulie 2012, care a subliniat o serie de măsuri juridice şi instituţionale importante luate de la aderarea ţării noastre la UE.

    Analiza Comisiei se întemeiază pe o evaluare a progreselor realizate de autorităţile române, precum şi pe informaţiile prezentate de statele membre, de organizaţii internaţionale, de experţi independenţi, precum şi pe informaţii din diverse alte surse. CE a întreprins mai multe misiuni în ţara noastră, rapoartele luând în considerare şi răspunsurile date de autorităţile de la Bucureşti la chestionare detaliate pregătite de Comisie.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    boromir.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    11 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9684
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7338
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3533
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0241
    Gram de aur (XAU)Gram de aur409.9933

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb