RAPORTUL PNL-PD ASUPRA GUVERNĂRII: Creşterea economică din ultimii ani se bazează pe explozia datoriei externe

LILIAN COJOCARU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 martie 2004

Inflaţia e ţinută în frîu prin sacrificarea rezervelor valutare ale BNR

Rata sărăciei a scăzut pe hîrtie din cauza schimbării standardelor după care se calculează nivelul de trai

Conducerea PNL-PD a analizat şi adoptat un raport de evaluare a guvernării PSD în perioada 2001-2004, care a fost prezentat sintetic, ieri, de către preşedintele liberal, Theodor Stolojan. Aliaţii au criticat creşterea economică pe care o consideră falsă şi creată pe baza îndatorării masive practicate de guvernul PSD. "Pierderile întreprinderilor de stat, deficitele, datoriile şi arieratele au cauzat o creştere fără precedent a datoriei externe, care s-a mărit în dolari americani, cu 80% în ultimii trei ani", a declarat Theodor Stolojan. Domnia sa a punctat că lucrul cel mai grav constă în faptul că această "creştere de pe hîrtie" nu se resimte la nivelul populaţiei, care, în mare parte, este asistată prin ajutoarele de stat. Mai mult, aliaţii acuză guvernul că s-a îndatorat nu pentru investiţii şi dezvoltare, ci pentru consum.

Liderul liberal a criticat şi lipsa de reformă a guvernului, care afectează în mod negativ indicele inflaţiei. "Banca Naţională a României suplineşte lipsa de reformă a guvernului prin pierderea de fonduri din rezerva sa, încercînd să menţină inflaţia în limite", a explicat Stolojan, arătînd că valoarea dobînzii de referinţă a BNR de 60% peste rata inflaţiei, indică prezenţa unor tensiuni inflaţioniste majore. Experţii PNL şi PD consideră că rata inflaţiei este fals calculată, din moment ce preţurile a peste 20% din produsele din coşul de consum sînt controlate de stat.

Aliaţii au criticat rapoartele triumfaliste ale Guvernului privind reducerea şomajului, care nu includ jumătate din forţa de muncă a ţării - angajată fie în economia subterană, fie în străinătate. Aceştia au explicat că situaţia creată se datorează în mare măsură fiscalităţii împovărătoare pe forţa de muncă. "Fiscalitatea pe forţa de muncă este agresivă, pentru că pentru 100 de euro venit, un angajator trebuie să achite 65 de euro", a afirmat preşedintele PNL, arătînd că, în cazul veniturilor mai mari, impozitul poate să depăşească salariul plătit. Stolojan a explicat că un agent comercial corect trebuie să plăteasă taxe şi impozite cu 10% mai mari decît ar trebui, din cauza scutirilor şi amînărilor acordate clientelei politice a PSD.

"Blocajul economic s-a menţinut în mare parte datorită statului şi instituţiilor sale, iar administraţia publică coruptă îngreunează şi mai mult mediul economic", a spus Theodor Stolojan. Domnia sa a criticat şi găselniţa PSD prin care anunţa scăderea ratei sărăciei."De fapt, Guvernul a redus calculul sărăciei de la 4 dolari pe zi la doi dolari pe zi, lucru care a redus automat categoria celor săraci. Standardul de 2 dolari pe zi utilizat de Guvern în calculul sărăciei se aplică ţărilor subdezvoltate, iar România este totuşi o ţară în curs de dezvoltare", a argumentat Stolojan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb