RASDAQ "Metanef" părăseşte acţionariatul societăţii "Griviţa" Bucureşti

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 ianuarie 2006

Valoarea totală a tranzacţiilor a atins vineri cel mai mare nivel din acest an, ridicîndu-se la pes-te 10 milioane RON. Cei trei indici bursieri au avut evoluţii contrare, singurul care s-a apreciat fiind RAQ-I cu 0,91 procente. Indicele RAQ-II, care măsoară lichiditatea emitenţilor la categoria a doua, s-a depreciat semnificativ, cu 2,91% în timp ce Rasdaq Compozit a scăzut cu doar 0,36%. Cea mai mare pondere în totalul tranzacţiilor o deţine societatea "Griviţa" Bucureşti (GRIT) cu un procent de 96%.

Cel mai lichid emitent din categoria de bază a fost societatea bucureşteană "Griviţa" (GRIT), tranzacţionîndu-se 40% din capitalul social al acesteia. Cu titlurile GRIT a fost realizat un singur transfer care s-a cifrat la 9,7 milioane RON. Preţul tranzacţiei a fost de 6,55 RON/acţiune, acesta fiind şi preţul de la închiderea şedinţei bursiere, în creştere cu 4,8% faţă de ziua anterioară. Acţionarul principal, compania "Metanef", care avea o participaţie de 40% la capitalul social, a hotărît să-şi vîndă pachetul de acţiuni. O deţinere importantă o are şi societatea "Rombiz Impex" (32,07% din titluri), restul de 27,03% din capitalul social revenindu-le micilor acţionari. Societatea "Griviţa" are ca obiect de activitate producţia de metale feroase sub forme primare şi semifabricate.

Cu acţiunile societăţii bucureştene "Comat Met" (COMT) au fost încheiate două tranzacţii la preţul unic de 3,5 RON/acţiune, însumînd în total 68.390 RON. Societatea, care desfă-şoară activităţi de comerţ, are în prezent un capital social de 941.240 RON divizat în acţiuni cu o valoare nominală de 2,5 RON.

Interesul acţionarilor s-a îndreptat şi către titlurile societăţii braşovene "Pantex" (PANX) cu care a fost perfectată o tranzacţie la preţul 32,3 RON/acţiune, determinînd o modificare semnificativă a cotaţiei, de 24,71%. Valoarea transferului s-a ridicat la 46.835 RON.

La categoria întîi au fost realizate în total 48 de tranzacţii care au însumat 49.583 RON. Societatea care s-a remarcat din punct de vedere al lichidităţii titlurilor a fost "Rompetrol" Bucureşti (VEGA) cu o valoare totală a tranzacţiilor de peste 35.000 RON ceea ce reprezintă aproximativ 72% din totalul categoriei. Au fost încheiate 19 tranzacţii, pe fondul unui rulaj de peste 500.000 de titluri, la preţuri cuprinse între 0,0600 şi 0,0656 RON/acţiune. Cotaţia titlurilor VEGA s-a apreciat semnificativ cu 3,48 puncte procentuale. Compania "Rompetrol" se ocupă cu prelucrarea ţiţeiului. Acţionarul majoritar este "The Rompetrol Group BV" cu o deţinere de 81,17% din capitalul social.

La categoria a doua, lichiditatea a fost redusă, valoarea totală a tranzacţiilor ridicîndu-se la peste 16.000 RON. Peste 50% din totalul categoriei a fost realizat cu titlurile societăţii de asigurări de viaţă "Asirom", tranzacţionată pe piaţa Rasdaq sub simbolul ASRA. Prin intermediul a cinci tranzacţii au fost transferate peste 15.000 de acţiuni. Preţul a oscilat între 0,60 şi 0,63 RON/acţiune, şedinţa de tranzacţionare închi-zîndu-se la preţul maxim. Acţionarul principal al societăţii este grupul de firme "Interagro" cu o participaţie la capitalul social de 40,55 procente. "Rafinăria Astra Româna" deţine 17,79% din titluri, urmată de fondul de investiţii "Broadhurst Investment LTD" (15,24%) şi "QVT Fund" (10,77%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb