RASDAQ Pregătirile de delistare cresc lichiditatea pe piaţa Rasdaq

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 martie 2006

Investitorii şi-au făcut simţită prezenţa vineri pe piaţă, valoarea totală de tranzacţionare fiind de peste 4,3 milioane RON, de patru ori mai mare decît cea din şedinţa precedentă. Indicele RAQ-I, care urmăreşte evoluţia titlurilor de la categoria întîi, s-a depreciat cu 1,01%. Ceilalţi doi indici bursieri, RAQ-II şi Rasdaq Compozit s-au apreciat cu 0,58% şi respectiv cu 0,47%. În şedinţa de vineri au fost perfectate 435 de tranzacţii prin care s-au transferat 5,9 milioane de titluri. O treime din valoarea totală a transferurilor a fost realizată printr-o tranzacţie specială, un deal cu titlurile companiei "Asirom". Avînd în vedere că societatea "Asirom" va fi delis-tată, investitorii îşi vînd titlurile probabil pentru că nu cred că vor obţine un preţ bun în oferta pentru delistare. Au fost astfel transferate peste 3,9 milioane de acţiuni, reprezentînd 0,6% din capitalul social al emitentului. Tranzacţia a fost perfectată la preţul de 0,7 RON/titlu, în condiţiile în care valoarea nominală a acestuia este 0,1 RON. Titlurile ASRA au fost şi cele mai tranzacţionate acţiuni de la categoria a doua a pieţei. Cele două tranzacţii încheiate la acelaşi preţ, de 0,7 RON/titlu, s-au cifrat la 700.011 RON. Preţul nu a fluctuat de-a lungul şedinţei, astfel că la finalul zilei cotaţia a rămas nemodificată.

La categoria întîi a pieţei, pe prima poziţie după valoarea transferurilor s-a situat şi vineri producătorul de îmbrăcăminte "Brainconf" Brăila. Cotaţia a fluctuat de-a lungul zilei între 3900 RON şi 4200 RON/titlu, iar şedinţa de tranzacţionare s-a închis la preţul de referinţă din şedinţa de joi, de 0,4090 RON/titlu. Cele şase transferuri s-au cifrat la 17.644 RON. "Brainconf" dispune de un capital social de 4,4 milioane RON divizat în acţiuni cu valoarea nominală şi de emisiune de 0,1 RON. Acţionariatul companiei este dispersat, în condiţiile în care "Romanian Reconstruction Capital" deţine 7,64% din capitalul social, restul revenindu-le micilor acţionari. La categoria bază, o evoluţie bună au avut-o titlurile societăţii "Valmetex" Rîmnicu Vîlcea. Cele 15 transferuri au fost perfectate la preţuri cuprinse între 0,950 RON şi 0,1 RON/titlu. Valoarea totală a tranzacţiilor cu titluri VALM din şedinţa de vineri a fost de 182.966 RON. La închidere, preţul de referinţă a fost de 0,1 RON/titlu, cu 25% mai mare decît cel din şedinţa precedentă. Societatea se ocupă cu închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate şi dispune de un capital social de 2,9 milioane RON. Avînd în vedere că acţionarul majoritar este fondul de investiţii "Broadhurst Investment Ltd" cu o participaţie de 75,20% la capitalul emitentului, este de presupus că societatea va fi delistată.

La capitolul scăderi, s-a remarcat vineri "Compania Hotelieră Intercontinental", tranzacţionată la categoria bază, sub simbolul RCHI. Au fost încheiate 23 de tranzacţii care s-au cifrat la aproape 100.000 RON. Şedinţa s-a închis în apropierea minimului zilei, la 0,1320 RON/titlu, determinînd o depreciere semnificativă a cotaţiei, de 12%. Acţionarul principal al lanţului hotelier este "RHIC Holding" cu o participaţie de 49,12% la capitalul social. Compania "Lido" deţine 11,89% din titlurile RCHI, iar "Finmacht" are 5,12% din titlurile emitentului.

Interesul investitorilor s-a îndreptat în şedinţa de vineri şi către titlurile emitentului "Centrul Comercial Cozia", tranzacţionate pe piaţa bursieră sub simbolul CCCZ. Preţul a fluctuat de-a lungul şedinţei între 0,8 RON şi 1 RON/titlu, iar preţul de referinţă a coincis cu valoarea maximă, determinînd o apreciere puternică a cotaţiei, de 22,69%. Capitalul social este deţinut în proporţie de 69,99% de fondul de investiţii "Broadhurst Investment Ltd.".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb