RASDAQ Tranzacţie specială cu titlurile "Astra"

Lucia Mihail
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 decembrie 2005

Piaţa a totalizat ieri peste trei milioane RON, dintre care mai mult de 83% a fost realizată printr-o tranzacţie specială cu acţiunile societăţii "Asigurare - Reasigurare Astra" (ATRA). Toţi cei trei indici bursieri au înregistrat scăderi, însă nesemnificative, mai mici de 0,25%. Cea mai mare depreciere a avut-o indicele general al pieţei, Rasdaq Compozit, care a scăzut cu 0,23 puncte procentuale. Ieri, tranzacţiile comune, în număr de 430, au totalizat 483.169 RON.

Tranzacţia specială cu titlurile societăţii de asigurare reasigurare "Astra" Bucureşti (ATRA), a totalizat 2,5 milioane RON. Un pachet de 736.500 de acţiuni a fost tranzacţionat la preţul de 3,5 RON/acţiune. Acţionarul majoritar al companiei de asigurări este "Nova Trade", ce deţine 67,67% din titluri. O participaţie de 27% la capitalul societăţii o are "Uniqa Beteiligungs Verwaltungs".

Cele mai tranzacţionate acţiuni din cadrul categoriei de bază au fost cele ale societăţii "Petrom Aviation" Otopeni (ROFU), a căror cotaţie a crescut semnificativ, cu 6,86%. Astfel, preţul de referinţă a ajuns la 0,109 RON/acţiune. Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate, ieri, sub simbolul ROFU, s-a ridicat la 72.064 RON, aproximativ 20% din totalul categoriei. Principalul acţionar al societăţii este "Petrom", care deţine 48,5% din titluri. Un pachet de 20,87% se află în posesia PAS, iar AVAS mai deţine încă 3% din titluri. La finele primelor trei trimestre de activitate, societatea înregistrat o pierdere de 1,15 milioane RON. "Petrom Aviation" se ocupă de vînzarea carburanţilor şi are un capital social de 18 milioane RON.

În cadrul şedinţei de ieri au atras atenţia investitorilor şi titlurile "Argus" Constanţa (UARG), tranzacţionate prin 21 de transferuri pentru 58.544 RON. Preţul de referinţă a fost în scădere cu 4,76% faţă de şedinţa precedentă, ajungînd la 3 RON/acţiune.

În cadrul primei categorii, valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 78.092 RON, din care mai mult de jumătate a fost realizată cu titlurile producătorului de îmbrăcăminte "Brainconf" Brăila (BRCR). Cotaţia s-a apreciat semnificativ, cu 2,04 puncte procentuale. Titlurile BRCR au fost tranzacţionate, ieri, la preţuri între 0,48 şi 0,5 RON/acţiune.

Lichiditatea a fost scăzută in cadrul celei de-a doua categorii a pieţei, valoarea totală a transferurilor ridicîndu-se la abia 39.098 RON. Cele mai lichide acţiuni au fost cele ale companie craiovene "Elpreco" (ELPS), cu care au fost încheiate trei tranzacţii. Preţul de referinţă a stagnat la valoarea de 67 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb