RASDAQ Tranzacţii cu 4,5% din titlurile "Ana-Imep" Piteşti

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 martie 2004

Acţiunile "Carpatica" şi "Ana-Imep" au dominat de departe ultima şedinţă a săptămînii trecute de pe piaţa Rasdaq. Tranzacţiile pe cei doi emitenţi au valorat 50 de miliarde de lei, dintr-un total, la nivelul întregii pieţe, de 55,4 miliarde de lei (1,3 milioane de euro). Preţurile acţiunilor au avut o terndinţă generală de creştere, reflectată în majorararea celor trei indici ai pieţei. Indicele general Rasdaq Compozit, al tuturor acţiunilor listate, a valorat 1.380 de puncte, cu 0,33% mai mult faţă de ziua precedentă. RAQ I, indicele de la prima secţiune a pieţei a cîştigat 1,9%, ajungînd la 1.570 de puncte. RAQ II, indicele Categoriei a II-a, a încheiat şedinţa la valoarea de 1.672 de puncte, în creştere cu 0,27%.

Cu titlurile "Băncii Comerciale Carpatica" Sibiu (simbol BACR) s-au realizat, vinerea trecută, 107 tranzacţii, în valoare de 17,9 miliarde de lei. Preţul a urcat la un nou maxim istoric, de 34.000 lei/acţiune, minimul din ultima şedinţă fiind de 31.500 lei. Cotaţia medie, de 32.803 lei, a urcat cu 8,2% faţă de ziua precedentă. Tranzacţiile de vineri au implicat 1,1% din capitalul social al băncii. Pe parcursul săptămînii trecute, cotaţia acţiunilor "Carpatica" a crescut cu aproximativ 40%, pe o lichiditate ridicată. Cele 1,5 milioane de titluri transferate în ultima săptămînă reprezintă 3,2% din totalul celor emise.

Prin intermediul unei tranzacţii speciale, în valoare de 23,3 miliarde de lei, au fost transferate vinerea trecută 8,7 milioane de acţiuni "Ana-Imep" Piteşti (simbol IMEP), echivalentul a 3,66% din totalul celor emise de societate. Cu acţiunile IMEP s-au mai derulat în ultima şedinţă 33 de tranzacţii comune, în valoare de 7,8 miliarde de lei, care au implicat 0,9% din capitalul societăţii. "Ana-Imep" are ca obiect de activitate producerea de motoare şi generatoare electrice. Acţionar majoritar al companiei este "Ana Group", care deţine 72% din titlurile emise. Brokerii spun că este posibil ca tranzacţiile de vinerea trecută să fi fost derulate de fondurile de investiţii acţionari minoritari ai companiei. Societatea a realizat, anul trecut, un profit net de 133 miliarde de lei, în creştere cu 28% faţă de cel din anul precedent, dar nu va acorda dividende. Pentru acest an, conducerea societăţii a estimat vînzări de 1.768 miliarde de lei şi un profit de 175 miliarde de lei, în uşoară creştere faţă de cel înregistrat anul trecut.

O valoare ridicată a tranzacţiilor a fost consemnată şi pentru acţiunile "Rompetrol" Bucureşti (simbol VEGA). Cu acestea s-au încheiat 36 de transferuri, care au totalizat 1,5 miliarde de lei. Cotaţia medie, de 853 lei/acţiune, a scăzut cu aproape 1,5% faţă de ziua precedentă. Cursul a oscilat pe parcursul zilei de vineri între un minim de 850 lei şi un maxim de 860 lei/acţiune. Societatea deţine 18% din acţiunile "Rompetrol Rafinare".

Nou maxim istoric pentru acţiunile "Prodlacta"

Cu titlurile producătorului de lactate şi brînzeturi "Prod-lacta" Braşov (simbol PRAE) s-au încheiat vineri 12 tranzacţii, în valoare de 1 miliard de lei. Preţul a atins un nou maxim istric, de 31.500 lei/acţiune. Cotaţia medie de vineri, de 30.461 lei/acţiune, a urcat cu 2,39% faţă de cea consemnată anterior. Acţionar majoritar al societăţii este PAS, care deţine 51% din capitalul social.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb