Oraşul Râşnov a fost atestat Staţiune Turistică de Interes Naţional printr-o Hotărâre de Guvern emisă ieri, 27 noiembrie. Hotărârea de Guvern a fost luată după ce documentaţia Primăriei Râşnov a fost aprobată de o comisie specială a Ministerului Turismului şi Dezvoltării Regionale şi a obţinut avizele Ministerului de Interne şi Ministerului Justiţiei.
Râşnovul este a treia staţiune de interes naţional din judeţul Braşov, după Predeal şi Poiana Braşov. Râşnovul a obţinut acest statut important pe baza îndeplinirii unor criterii obligatorii de atestare - amplasarea într-un cadru natural fără poluare, existenţa utilităţilor urban-edilitare (asistenţă medicală permanentă, punct de prim ajutor şi mijloc de transport pentru urgenţe medicale, amenajarea şi iluminarea locurilor de promenadă, reţea de apă curentă, canalizare, un număr minim de 500 locuri în structuri de primire turistice clasificate, serviciu de salvamont, terenuri de joacă pentru copii), existenţa serviciilor de informare şi promovare turistică (semnalizarea obiectivelor turistice, realizarea de materiale de promovare turistică), precum şi îndeplinirea unor criterii suplimentare de atestare a staţiunii turistice (existenţa unei săli de spectacole, cinematograf, parcuri, amenajări pentru practicarea sporturilor, centre de informare turistică, cu personal permanent care să deservească permanent centrul - cetate şi sediul primăriei, organizarea de evenimente turistice, culturale şi sportive, cu caracter de repetabilitate pe bază de calendar).
Primarul oraşului Râşnov, Adrian Veştea, ne-a declarat că prin acest act normativ "am recâştigat un statut pe care Râşnovul îl avea acum 80 de ani, dar l-a pierdut după instaurarea comunismului". "În prezent, dintr-un oraş industrial, oraşul nostru a devenit o staţiune turistică de interes naţional. Acum câţiva ani nu ştiu câţi oameni credeau în succesul strategiei noastre. Râşnovul nu beneficia de mituri comerciale tip Dracula şi nici de mari interese guvernamentale sau private. Iată însă că am demonstrat că putem să schimbăm istoria cu pasiune şi multă muncă. La Râşnov se face treabă chibzuită şi acum ne putem apuca să lucrăm la regulamentul Staţiunii Turistice Naţionale Râşnov. Ultimul a fost realizat în perioada interbelică, în timpul mandatului primarului Anastase Veştea", a mai precizat primarul.
Potrivit acestuia, dacă în 2004, bugetul oraşului era 30 miliarde lei vechi din venituri proprii, după 8 ani, în anul 2011, Primăria Râşnov a încasat 156 miliarde lei vechi venituri proprii, având în implementare proiecte de peste 30 milioane euro. "O sursă importantă a fost dezvoltarea turistică: în anul 2004 aveam 150 locuri de cazare, iar după 8 ani sunt peste 2.000 de locuri. Administrarea eficientă şi profesionistă a Cetăţii Râşnov în interesul comunităţii râşnovene reprezintă un alt succes cu care ne mândrim. După 2008, numărul turiştilor a crescut spectaculos şi remarcăm inclusiv anul acesta o creştere faţă de anul trecut: de la începutul anului până în 26 noiembrie 2011 am avut 189.030 vizitatori, în aceeaşi perioadă a anului 2012 avem 198.602 vizitatori, cu 9.572 vizitatori mai mulţi decât anul anterior. Reclamele turistice ne prezintă Râşnovul interbelic ca o staţiune climaterică cu ştaif. Este o obligaţie şi un îndemn pentru noi să recâştigăm ştaiful de altădată şi să purtăm cu cinste statutul de staţiune turistică naţională", a conchis primarul Veştea.