RĂSPUNS LA PLÂNGEREA PENALĂ LEGATĂ DE CATHEDRAL PLAZA Oprescu: "Mă voi duce să mă plâng şi eu de denunţ calomnios"

Miscellanea #Imobiliare / 29 martie 2015

Oprescu: "Mă voi duce să mă plâng şi eu de denunţ calomnios"

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, susţine că plângerea penală depusă la DNA de monseniorul de la Catedrala Sfântul Iosif din Capitală, referitoare la clădirea Cathedral Plaza, reprezintă "o formă de presiune" şi îl va da în judecată pe acesta, potrivit stiripesurse.ro.

"Pentru vorbele otrăvite care sunt scrise acolo, cu tot respectul pentru monsenior, mă voi duce să mă plâng şi eu de denunţ calomnios", a declarat Sorin Oprescu, la un post de televiziune.

Primarul general a explicat că, în acest moment, nu poate dărâma clădirea Cathedral Plaza pentru că are nevoie de o decizie definitivă a instanţei, decizie pe care în acest moment nu o are la mână.

Oprescu a precizat că a discutat cu specialiştii şi demolarea clădirii în acest moment ar duce la probleme şi mai mari.

"Dacă dau jos doar capacul acelei clăridi, să spun de la etajul 6-7 în sus, atunci riscăm să se producă o alunecare de teren şi Doamne fereşte, că nu vrem să se întâmple nimic cu Catedrala", a precizat primarul.

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) a depus la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) o plângere penală împotriva Primarului General al Capitalei, Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas, cât şi a unor angajaţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti, potrivit unui comunicat al ARCB remis vineri redacţiei. Aceştia sunt acuzaţi de apartenenţă la un grup infracţional organizat, iar funcţionarii publici şi de abuz în serviciu, referitor la refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza şi de a proceda la demolarea imediată a acesteia şi la refacerea parcului public existent anterior.

ARCB declară în plângerea penală: "Grupul infracţional urmăreşte cu consecvenţă obţinerea unui câştig material de circa 70 milioane euro, echivalent al valorii estimate a clădirii ilegale (conform informaţiilor din piaţă), prin menţinerea acesteia în fiinţă şi eventuala sa punere în funcţiune, astfel încât aceasta să poată fi valorificată ulterior".

Conform sentinţei civile nr. 2520/28.06.2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa, Primarul General al Capitalei este obligat să emită actul administrativ de demolare a construcţiei construită ilegal în vecinătatea Catedralei Sf. Iosif, arată sursa citată.

"Însă până la formularea plângerii penale, acesta nu a înţeles să desfăşoare nici un act material de desfiinţare, nici măcar parţială, a clădirii auto-intitulate Cathedral Plaza. Singurul demers legal îndeplinit de Sorin Oprescu a fost emiterea, la 8 luni după decizia irevocabilă, în septembrie 2013, a unei hotărâri privind «Efectuarea unei expertize tehnice în vederea stabilirii modalităţilor de desfiinţare a construcţiei imobil de birouri Cathedral Plaza, estimarea costurilor şi determinarea impactului asupra clădirilor aflate în vecinătate»", notează ARCB.

Primăria Capitalei nu a avut prevăzute în bugetul municipiului pe anii 2013, 2014, 2015 sumele aferente demolării propriu-zise, invocându-se "tot felul de motive neîntemeiate sau chiar aberante (de exemplu, că prin desfiinţarea construcţiei ilegale, s-ar dărâma Catedrala Sf. Iosif) prin care să se justifice refuzul de a-şi îndeplini obligaţiile legale", se arată în plângerea penală depusă de ARCB în 20 martie.

În opinia ARCB, la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti s-a format un grup infracţional organizat, asociat cu Ioannis Papalekas şi Dragoş Bîlteanu, cei care au creat un circuit financiar funcţional, în paralel, la Bucureşti şi la Nicosia, prin care banii de la SIF-urile româneşti au fost spălaţi prin SIF-uri cipriote şi reinvestiţi în proiecte imobiliare din România.

"Se observă faptul că şi în cazul de faţă, izvorul banilor este amplasat la Nicosia, respectiv la societatea Sioma Company Limited", potrivit ARCB.

Gruparea a cuprins treptat "persoane influente, din diverse sfere ale vieţii sociale", acestea desfăşurând activităţi prin care au obţinut autorizarea ilegală, iar în prezent blochează desfiinţarea acestei construcţii, arată Arhiepiscopia.

"Scopul urmărit de acest grup este de a favoriza beneficiarul Millennium Building Development SRL (MBD), de a putea valorifica la preţul de 70 milioane euro clădirea ilegală, acţiunile concertate ale proprietarului actual (cel de faţadă, în spate fiind grupul Papalekas-Bîlteanu) şi ale Primarului General vizând o eventuală intrare în legalitate a clădirii, deşi legislaţia actuală interzice o astfel de posibilitate. Pentru a-şi asigura succesul operaţiunilor de blocare a desfiinţării construcţiei, Primarul Oprescu şi MBD au făcut chiar şi o rocadă a avocaţilor, fiecare punând la dispoziţia celuilalt casele de avocatură cu care lucrau anterior.

De asemenea, acest grup face tot posibilul pentru ca autoritatea competentă să nu emită decizia de demolare şi operaţiunile administrative, pentru care există titlu executoriu şi dosar de executare silită", mai transmite Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti.

ARCB a pus la dispoziţia DNA documentele care atestă aspectele invocate în plângerea penală, inclusiv reprezentarea MBD şi a PMB de către casa de avocatură Zamfirescu, Racoţi & Partners, a documentelor care dovedesc prezentarea unei realităţi false de către funcţionarii publici în faţa instanţelor de judecată, a refuzului de desfiinţare a construcţiei şi poate oferi date şi informaţii legate de modificarea actelor şi faptelor Primarului General odată cu preluarea clădirii Cathedral Plaza de către omul de afaceri Papalekas.

Procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale, iar soarta proiectului imobiliar va fi tranşată "cu respectarea strictă" a legii şi a hotărârilor instantelor judecătoreşti, a transmis vineri Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), la solicitarea ziarului BURSA.

Instituţia precizează că, în acest moment, există mai multe proceduri judiciare în derulare, "de finalitatea lor depinzând atât realizarea demolării clădirii, cât şi modalitatea efectivă în care această demolare se poate realiza".

Astfel, PMB aminteşte că primarul general Sorin Oprescu a solicitat proprietarului (SC Millenium Building Development SRL) să demareze procedurile legale pentru desfiinţarea construcţiei încă din 2011, însă acest act a fost atacat în instanţa de contencios administrativ de proprietarul construcţiei.

Primăria Capitalei menţionează: "Judecata acestui dosar a fost suspendată până la soluţionarea irevocabilă a dosarului având ca obiect solicitarea Millenium Building Development de obligare a Primarului Municipiului Bucureşti să emită actul administrativ final reprezentat de Autorizaţia de Construire pentru intrarea în legalitate a construcţiei «Cathedral Plaza». Acest din urmă dosar se află încă pe rolul Tribunalului Bucureşti, nefiind pronunţată o sentinţă în cauză".

Tot pe rolul instanţelor judecătoreşti, se află un dosar având ca obiect contestarea executării silite a Sentinţei nr. 2520/28.06.2012 (pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa), precum şi un dosar prin care s-a solicitat instanţei să lămurească dispozitivul Sentinţei nr 2520/28.06.2012, "nici unul dintre aceste dosare nefiind soluţionat irevocabil până la această dată, acestea fiind numai câteva dintre litigiile declanşate în legătură cu imobilul Cathedral Plaza", punctează primăria.

Separat de aceste litigii, municipalitatea a realizat demersuri în vederea efectuării unei expertize tehnice de specialitate, "expertiză absolut necesară înainte de efectuarea oricărui demers efectiv privitor la demolarea imobilului", arată PMB.

Instituţia subliniază că demolarea unei clădiri şi aducerea la îndeplinire a unei hotărâri judecătoreşti "nu se pot face decât cu respectarea dispoziţiilor legii".

"Faptul că soluţionarea acestor litigii se întinde pe o perioadă mai lungă de timp nu este, în niciun caz, un aspect imputabil autorităţii publice, ci ţine efectiv de realizarea actului de justiţie şi de asigurarea respectării drepturilor tuturor părţilor implicate", arată sursa citată.

În încheiere, primarul general Sorin Oprescu "îşi exprimă încă o dată dezaprobarea cu privire la tipul de comunicat de presă emis de Arhiepiscopia Catolică, caracterizat de prezentarea incompletă a situaţiei de fapt şi afirmaţii nejustificate şi denigratoare".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb