Rata inflaţiei s-a temperat în iunie până la 4,9%

CĂLIN RECHEA
Macroeconomie / 11 iulie

CĂLIN RECHEA

Indicele preţurilor de consum (IPC) şi-a temperat creşterea anuală până la 4,9% în luna iunie 2024, de la 5,1% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,2%, după un declin de 0,1% în luna anterioară, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Aşteptările de pe piaţă arătau o temperare a ratei inflaţiei până la 4,9%.

În ultimele 12 luni, rata anuală medie de creştere a IPC a fost de 7,2%, cu mult peste definiţia acceptată a stabilităţii preţurilor, respectiv o rată anuală a inflaţiei de 2%, şi cu mult în afara intervalului ţintă al BNR, stabilit între 1,5% şi 3,5% din 2013.

Creşterea anuală a preţurilor de consum a depăşit pragul de 2,5%, ţinta de inflaţie a Băncii Naţionale, fără întrerupere din ianuarie 2021.

Rata inflaţiei s-a temperat în iunie până la 4,9%

De la începutul anului 2020, IPC a înregistrat o creştere cumulată de circa 40,5%, cu efect de erodare permanentă a puterii de cumpărare a populaţiei.

Rata inflaţiei s-a temperat în iunie până la 4,9%

IPC exclusiv combustibilul a crescut cu o rată lunară de 0,36% în iunie 2024, iar indicele din care sunt excluse preţurile legumelor, fructelor, ouălor, combustibilului, energiei electrice, gazelor naturale şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate, băuturile alcoolice şi tutunul a crescut cu 0,27% faţă de luna precedentă.

Preţurile alimentelor şi-au temperat creşterea anuală până la 1,1%, de la 1,2% în luna anterioară, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,2%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi-au temperat creşterea anuală până la 6,3%, de la 6,4%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,5%. Preţurile serviciilor şi-au temperat creşterea anuală până la 8,8%, de la 9,3%, în condiţiile unei noi creşteri lunare de 0,4%.

La nivelul produselor alimentare, preţul conservelor de fructe a înregistrat cea mai mare creştere anuală, de 9,8%, după un avans de 10% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,5%. Preţul făinii a înregistrat cea mai mare scădere anuală, de 32,1%, după un declin de 30,5% în luna anterioară, pe fondul unei noi scăderi lunare de 1,2%.

Preţul citricelor şi altor fructe meridionale a înregistrat cea mai mare creştere lunară, de 2,4%, iar creşterea anuală a fost de 1,3%, după o scădere de 0,6% în luna anterioară. Preţul cartofilor a înregistrat cea mai mare scădere lunară, de 5,8%, iar scăderea anuală s-a accelerat până la 3,8%, de la 3,5% în luna precedentă.

Preţul medicamentelor a înregistrat cea mai mare creştere anuală în categoria produselor nealimentare, de 24%, după o creştere de 24,2% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,2%.

Creşteri anuale de peste 10% au înregistrat şi preţurile articolelor medicale, detergenţilor şi articolelor de igienă şi cosmetice, precum şi preţurile tutunului şi ţigărilor.

Preţul energiei electrice a scăzut cu o rată anuală de 4,8%, după o scădere de 6% în luna anterioară, în condiţiile unui declin lunar de 0,1%, iar preţurile combustibililor şi-au temperat creşterea anuală până la 5%, de la 7,5% în luna anterioară, în condiţiile unei scăderi lunare de 1,1%. Preţul gazelor naturale şi-a temperat scăderea anuală până la 10,4%, de la 17,9%, pe fondul unei creşteri lunare de 9,2%.

La nivelul serviciilor, preţurile serviciilor poştale au înregistrat cele mai mari creşteri anuale, de 26,6%, pe fondul unei stagnări lunare, urmate de apă, canal, salubritate, cu o creştere anuală de 15,3%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,7%.

Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) şi-a temperat creşterea anuală până la 5,3%, de la 5,8%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,06%.

Dacă rata lunară medie din primele 6 luni ale anului, de 0,42%, se va înregistra şi în restul anului, atunci IPC va înregistra o creştere anuală de 4,7% în septembrie 2024, de 5,2% în decembrie 2024.

Pentru menţinerea ratei inflaţiei sub 5% până la sfârşitul anului, creşterea medie lunară a IPC nu trebuie să depăşească 0,4%.

În urma creşterii IPC din luna iunie 2024, puterea de cumpărare a leului a înregistrat un declin de 58,2% faţă de puterea de cumpărare a monedei naţionale din iunie 2005.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai ce sa se tempereze ca Romania are cea mai scumpă mancare din UE iar asta pune in pericol democrația

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb