Rata inflaţiei s-a temperat şi în aprilie, până la 5,9%

Călin Rechea
Macroeconomie / 14 mai 2024

Rata inflaţiei s-a temperat şi în aprilie, până la 5,9%
Călin Rechea

Indicele preţurilor de consum (IPC) şi-a temperat creşterea anuală până la 5,9% în aprilie 2024, de la 6,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,1%, după un avans de 0,4% în luna anterioară, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ultimele 12 luni, rata anuală medie de creştere a IPC a fost de 8,1%, cu mult peste definiţia acceptată a stabilităţii preţurilor, respectiv o rată anuală a inflaţiei de 2%, şi cu mult în afara intervalului ţintă al BNR, stabilit între 1,5% şi 3,5% din 2013.

Creşterea anuală a preţurilor de consum a depăşit pragul de 2,5%, ţinta de inflaţie a Băncii Naţionale, fără întrerupere din ianuarie 2021.

IPC exclusiv combustibilul a stagnat în luna aprilie 2024, iar indicele din care sunt excluse preţurile legumelor, fructelor, ouălor, combustibilului, energiei electrice, gazelor naturale şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate, băuturile alcoolice şi tutunul a crescut cu 0,54% faţă de luna precedentă.

Preţurile alimentelor şi-au temperat creşterea anuală până la 2,1%, de la 2,8% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,4%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi-au temperat creşterea anuală până la 7,2%, de la 8,1%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,3%. Preţurile serviciilor şi-au temperat creşterea anuală până la 10,1%, de la 10,2%, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,6%.

La nivelul produselor alimentare, preţul conservelor de fructe a înregistrat cea mai mare creştere anuală, de 10,8%, după un avans de 12,4% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,2%. Preţul făinii a înregistrat cea mai mare scădere anuală, de 30,3%, după un declin de 30,6% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 0,3%.

Preţul margarinei a înregistrat cea mai mare creştere lunară, de 4,3%, iar declinul anual s-a temperat până la 4,5%, de la 8%. Preţul mălaiului a înregistrat cea mai mare scădere lunară, de 1,4%, iar scăderea anuală s-a accelerat până la 28%, de la 27% în luna precedentă.

Preţul detergenţilor a înregistrat cea mai mare creştere anuală în categoria produselor nealimentare, de 25,6%, după o creştere de 24,4% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 2%. Creşteri anuale de peste 10% au înregistrat şi preţurile articolelor medicale, medicamentelor şi articolelor de igienă şi cosmetice, precum şi preţurile tutunului şi ţigărilor.

Preţul energiei electrice a scăzut cu o rată anuală de 3,1%, după o scădere de 0,9% în luna anterioară, în condiţiile unui declin lunar de 4,2%, iar preţurile combustibililor şi-au accelerat creşterea anuală până la 5,7%, de la 5,4% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,7%. Preţul gazelor naturale a scăzut cu o rată anuală de 10,8%, pe fondul unei scăderi lunare de 10,8%.

La nivelul serviciilor, preţurile serviciilor poştale au înregistrat cele mai mari creşteri anuale, de 26,3%, pe fondul unei noi stagnări lunare.

Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) şi-a temperat creşterea anuală până la 6,3%, de la 6,7%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,36%.

Dacă rata lunară medie din primele 4 luni ale anului, de 0,6%, se va înregistra şi în restul anului, atunci IPC va înregistra o creştere anuală de 6,1% în iunie 2024, de 6,4% în septembrie 2024 şi de 7,4% în decembrie 2024.

Pentru o scădere a ratei inflaţiei sub 5% până la sfârşitul anului, creşterea medie lunară a IPC nu trebuie să depăşească 0,3%.

În urma creşterii IPC din aprilie 2024, puterea de cumpărare a leului a scăzut cu 58,1% faţă de puterea de cumpărare a monedei naţionale din iunie 2005.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ciolacu va distruge economia cu mariri de taxe, 6% taxa de inflatie nationala, plus de la 1 iulie inca 0.5 lei la benzina, inca o runda de mariri de salarii minime din pix.

    El crede ca a gasit Sfantul Graal al economiei, deficite mari, cele mai mari din Europa ,inflatie mare si crestere economica de 3 ori mai mica decat deficitul. Adica, crestere economica pe baza saracirii celei mai mari parti a populatiei. Cred ca Sfantul Graal va veni sa-l pocneasca-n fata curand.

    1. Liniștea dinaintea furtunii! Sa țineți minte comentul asta...ian 2025 vine prapadul

      În față sunt pocniți sărakii. :

      Tot din autobuz ne faci din mana?

    Azi am luat salata verde cu 4 lei fata de 3 lei acum o luna...suntem în emisfera sudica și vine iarna???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb