Rata inflaţiei s-a temperat şi în decembrie, până la 6,6%

Călin Rechea
Macroeconomie / 12 ianuarie

Călin Rechea

Indicele preţurilor de consum (IPC) şi-a temperat creşterea anuală până la 6,6% în decembrie 2023, de la 6,7% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,3%, după o stagnare în luna anterioară, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Aşteptările de pe piaţă arătau menţinerea creşterii anuale a preţurilor de consum la 6,7%.

Rata inflaţiei s-a temperat şi în decembrie, până la 6,6%

În ultimele 12 luni, rata anuală medie de creştere a IPC a fost de 10,5%, cu mult peste definiţia acceptată a stabilităţii preţurilor, respectiv o rată anuală a inflaţiei de 2%, şi cu mult în afara intervalului ţintă al BNR, stabilit între 1,5% şi 3,5% din 2013.

Creşterea anuală a preţurilor de consum a depăşit pragul de 2,5%, ţinta de inflaţie a Băncii Naţionale, fără întrerupere din ianuarie 2021.

IPC exclusiv combustibilul a crescut cu o rată lunară de 0,43% în luna decembrie 2023, iar indicele din care sunt excluse preţurile legumelor, fructelor, ouălor, combustibilului, energiei electrice, gazelor naturale şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate, băuturile alcoolice şi tutunul a crescut cu 0,34% faţă de luna precedentă.

Preţurile alimentelor şi-au temperat creşterea anuală până la 5,8%, de la 6,8% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,3%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi-au accelerat creşterea anuală până la 5,5%, de la 5,1%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,1%. Preţurile serviciilor şi-au menţinut creşterea anuală la 11,2%, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,7%.

La nivelul produselor alimentare, preţul berii a înregistrat cea mai mare creştere anuală, de 14,6%, după un avans de 16,2% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,2%. Preţul uleiului a înregistrat cea mai mare scădere anuală, de 27,5%, după un declin similar în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 0,9%.

Preţul fructelor proaspete a înregistrat cea mai mare creştere lunară, de 5%, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 11,7%, de la 8,5%. Preţul citricelor a înregistrat cea mai mare scădere lunară, de 2,7%, iar creşterea anuală a fost de 0,5%, după o stagnare în luna precedentă.

Preţul detergenţilor a înregistrat cea mai mare creştere anuală în categoria produselor nealimentare, de 23,3%, după o creştere de 23,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,8%, iar preţul energiei electrice a scăzut cu o rată anuală de 14,9%, după o scădere de 11,5% în luna anterioară, în condiţiile unui avans lunar de 0,8%. Preţurile combustibililor au crescut cu o rată anuală de 2,4%, după o scădere de 2,7% în luna anterioară, în condiţiile unei scăderi lunare de 1,5%.

La nivelul serviciilor, preţurile pentru apă, canal, salubritate au înregistrat cele mai mari creşteri anuale, de 20,8%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,8%.

Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) şi-a accelerat creşterea anuală până la 7%, de la 6,9% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,2%.

Dacă rata lunară medie din 2023, de 0,54%, se va înregistra şi în lunile acestui an, atunci IPC va înregistra o creştere anuală de 6,7% în decembrie 2024.

În urma creşterii IPC din decembrie 2023, puterea de cumpărare a leului a scăzut cu 57,1% faţă de puterea de cumpărare a monedei naţionale din iunie 2005.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Cred ca e reglata din condei ca sa majoreze pensiile cu sume minime in 2025, altfel nu inteleg, preturile sunt foarte mari in magazine la tot, adica inflatia resimtita, numai la alimentele de baza e pe la 35%.

    Plus ca gigacaloria a spart bugetele la sfarsit de an, sumele decartate pentru caldura au fost uriase.  

    1. Si preturile au crescut din nou la inceput de dec.

    Inflatia nu e reala. ei spun a uite PIB ul a crescut cu 12 % anul trecut, deci inflatia a fost 10% si cresterea reala 2%. (din PIX)

    Dar nu tin cont de cate bucati s-au vandut in acel PIB(muuult mai putine decat in 2019, sa zicem- si la mancare si la masini si la case si la mobila si la tot)  

    Pai va dau un exemplu simplu de verificat: la mcdonalds s-a facut un meniu big mac de la 5 usd la 13 usd. dar cifra de afaceri le-a crescut cu 10% fata de 2019 si s-a stabilizat. inseamna ca inflatia la mcdonalds e 10% , nu? pt ca oamenii iau tot mai putin sau deloc de-aia. 

    pib = numar de produse vandute X PRET/buc= PIB NOMINAL . pretul dc e cu 50% mai mare la un produs, pai aia e inflatia. nu ca stai ca romanul nu a mai luat carne de vita, a luat porc. si porcul a ajuns doar cu 10% mai scump decat a fost carnea de vita deci inflatia e 10% ,voila din pix. sau a mancat mai putin, sau a cumparat mai putine haine deci n-are inflatie. cand ajunge sa manace zero e cel mai bine ca inflatia e zero. 

    Nu vor sa dea inflatia reala, sa nu aiba de indexat pensii, salarii, dobanda la bonduri etc cu inflatia reala. adica, cat a crescut real pretul pe produs tata, nu ca romanul cumpara mai putin, sau ia ceva mai ieftin, si uite ca a cheltuit cu `12% in plus fata de 2022 si zicem din pix cat e cresterea si cat e inflatia. ca asa fac, dragilor, ca sa stiti cum ne fura guvernul si BNR ul. plus dobanzi negative la inflatia imaginara. 

    1. Cosul bunurilor de consum e facut sa le iasa inflatia cat vor ei, asta e ideea.

      De aceea nimeni nu ar trebui sa puna pret pe asemenea raportari.  

      Daca vreti sa vedeti inflatia reala, uitati-va la cresterea RCA, uitati-va in factura de curent cu cat au crescut componentele, uitati-va la materialele de constructii si altele similare.

      Si faceti-va cu calcul cu cat platiti in plus.. Va spun eu - cu 35%-60%, asta e inflatia din buzunare !! 

      > plus dobanzi negative la inflatia imaginara.

      Plus impozite si CASS la dobanzile uriase dar negative in termeni reali. 

    "Inflatia e taxare fara legislatie" spunea un economist de renume mondial. Statul o intretine pentru ca indatorarea lui sa scada in valoare reala. Bancile sunt mici copilandri care doar se aliniaza politicii monetare de pedepsire a celor ce economisesc.

    sa vedem din ianuarie ca numai pretul benzinei a crescut cu 5%(brusc din taxe)

    1. Si preturile la alimente au sarit brusc din ianuarie in magazine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb