Rata medie a şomajului a fost de 4,9% în 2020, cu 1% mai mare decât în 2019

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 februarie 2021

Rata medie a şomajului a fost de 4,9% în 2020, cu 1% mai mare decât în 2019

Climatul din piaţa forţei de muncă a continuat să se ame­lioreze în ultima lună din 2020, rata şomajului coborând de la 5,1% în noiembrie la 4,9% în decembrie, cel mai redus nivel din luna martie, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania, notează că dinamica pieţei forţei de muncă este sprijinită de semnalele de intrare într-un nou ciclu economic şi de mix-ul relaxat, fără precedent, de politici economice în implementare, în­tr-un context caracterizat prin optimismul asociat startului campaniei de vaccinare.

Numărul şomerilor (15-74 de ani) în final de decembrie a fost de 450.100, scăderea lunară fiind de 2,5%. Aceasta a fost a doua lună consecutivă în care şomajul a scăzut. La finele lunii noiembrie, 462.000 de persoane erau oficial în şomaj, iar spre comparaţie la final de octombrie 2019 numărul era de 350.000 de persoane. Având în vedere natura restricţiilor aplicate şi impactul disproporţionat al pandemiei asupra sectoarelor economice este de aşteptat ca principalele pierderi de locuri de muncă să fi fost înregistrate în sectorul de servicii.

Rădulescu mai arată că "în dinamică an/an numărul de şomeri s-a majorat cu 22,8% în decembrie şi cu 25,9% în anul 2020, evoluţie determinată de declanşarea crizei sanitare şi consecinţele acestui şoc fără precedent în ultimele decenii".

"Se evidenţiază declinul ratei şomajului la bărbaţi de la 5,3% în noiembrie la 5,1% în decembrie, minimul din luna februarie. De asemenea, rata şomajului la femei s-a redus de la 4,8% în noiembrie la 4,6% în decembrie, cel mai redus nivel din luna martie. Prin urmare, în perioada ianuarie-decembrie 2020 rata medie a şomajului a înregistrat un nivel de 4,9%, în creştere cu un punct procentual an/an, pe fondul incidenţei pandemiei şi consecinţelor acestui şoc fără precedent în perioada postbelică", mai notează economistul.

Rata şomajului la bărbaţi a consemnat un nivel mediu de 5,3% în 2020, în urcare cu un punct procentual faţă de 2019. Totodată, rata şomajului la femei s-a majorat cu 1,1 puncte procentuale faţă de 2019 la 4,5% în 2020. Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă. Numărul celor fără un loc de muncă este însă mult mai mare decât cel acoperit de statistica oficială.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,0% pentru luna decembrie 2020 (4,1% în cazul bărbaţilor şi 3,8% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,1% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna decembrie 2020. Asta înseamnă că şomajul în rândul tinerilor rămâne problematic cu o valoare de circa 25%.

Conform sondajului realizat de INS în rândul managerilor din industrie, servicii şi construcţii privind tendinţele aşteptate în economie, numărul persoanelor aflate în şomaj ar trebui să continue să scadă pe fondul aşteptărilor de continuare a redresării economice.

Ieri, la Parlament, premierul Florin Cîţu a declarat că dinamica economiei în finalul lui 2020 a fost "peste aşteptările oricui".

"2020 a fost anul în care am stabilizat economia. Aţi văzut că avem deja a patra lună în care rata şomajului scade, veţi vedea veşti foarte bune despre creşterea economică de anul trecut, despre dinamica economică peste aşteptările oricui, şi anul 2021 este anul reformelor. Se leagă cu 2022 (...) pentru Comisie trebuie să prezentăm bugetul şi pe 2022. Trebuie să fim un guvern credibil dacă nu vrem să avem probleme. Credibilitatea vine din măsuri reale de a reduce cheltuielile şi de a face statul mai eficient", a afirmat premierul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Neproductivitatea reale in piata este mai mare fata de cat este declarat!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb