Rata oficială a inflaţiei a crescut peste aşteptări în noiembrie, până la 16,8%

CĂLIN RECHEA
Macroeconomie / 13 decembrie 2022

Rata oficială a inflaţiei a crescut peste aşteptări în noiembrie, până la 16,8%

Indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut peste aşteptări în luna noiembrie 2022, cu o rată anuală de 16,8%, după o creştere de 15,3% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,25%, după un avans de 1,28% în luna anterioară, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Aşteptările de pe piaţă arătau o accelerare a creşterii anuale a preţurilor de consum până la 16,3%.

O rată anuală a inflaţiei mai mare decât aceea din noiembrie 2022 s-a înregistrat în decembrie 2002, la un nivel de 17,8%.

În ultimele 12 luni, rata anuală medie de creştere a IPC a fost de 13,1%, cu mult peste definiţia acceptată a stabilităţii preţurilor, respectiv o rată anuală a inflaţiei de 2%, şi cu mult în afara intervalului ţintă al BNR, stabilit între 1,5% şi 3,5% din 2013.

Rata oficială a inflaţiei a crescut peste aşteptări în noiembrie, până la 16,8%

IPC exclusiv combustibilul a crescut cu o rată lunară de 1,25%, iar indicele din care sunt excluse preţurile legumelor, fructelor, ouălor, combustibilului, energiei electrice, gazelor naturale şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate, băuturile alcoolice şi tutunul a crescut cu 1,59% faţă de luna precedentă.

Preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 21,5% în noiembrie 2022, de la 20,6% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,5%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi-au accelerat creşterea anuală până la 16,2%, de la 14,4%, pe fondul unei creşteri lunare de 1%. Preţurile serviciilor şi-au accelerat creşterea anuală până la 9,5%, de la 8,3%, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,3%.

La nivelul produselor alimentare, preţul zahărului a înregistrat cea mai mare creştere anuală, de 61,9%, după un avans de 62,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 4,5%. Preţul ouălor a înregistrat cea mai mare creştere lunară, de 7,2%, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 30,9%, de la 24,7%. Preţul cartofilor şi-a temperat creşterea anuală până la 39,6%, de la 40,8%, pe fondul unei creşteri lunare de 2%, în timp ce preţul uleiului a crescut cu 40,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Preţul energiei electrice a înregistrat cea mai mare creştere anuală în categoria produselor nealimentare, de 47,2%, după o creştere de 27% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,8%, iar preţul gazelor naturale şi-a temperat creşterea anuală până la 37,6%, de la 40,8% în luna anterioară, în condiţiile unei stagnări lunare. Preţul combustibililor şi-a temperat creşterea anuală până la 19,2%, de la 19,7%, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,3%.

Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) şi-a accelerat creşterea anuală până la 14,6%, de la 13,5%, pe fondul unei creşteri lunare de 1,24%, după o creştere de 1,35%, conform raportului de la INS.

Rata medie lunară a inflaţiei a fost de 1,3% în ultimele 12 luni, iar dacă această medie lunară se va menţine până la sfârşitul anului, atunci rata anuală a inflaţiei va fi de 17,4% în decembrie 2022.

Dacă rata medie lunară din 2022, de 1,36%, se va menţine până la sfârşitul anului, atunci IPC va înregistra o creştere anuală de 17,5% în decembrie 2022.

În urma noii creşteri a preţurilor de consum, puterea de cumpărare a leului din luna noiembrie 2022 a scăzut cu 54,1% sub puterea de cumpărare a monedei naţionale din iunie 2005.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Daca banii nu sunt la tine sunt la altii.Cea mai impersonala chestie intr un furt, este sa spui cuvantul criza.E cel mai linistitor lucru pentru mase, adica e deasupra noastra nevazut.NU.Crizele sun un furt.Ati muncit poate ani pe degeaba.

    1. Buna observatia, crizele sunt expropriere si devalizare, in termeni eufemistici capitalistoizi crizele sunt "realocarea resurselor".

      Gloatele privesc crizele ca pe niste "ploi de vara", cand de fapt ele sunt "tornade" care spulbera tot pentru decade intregi. 

    manole la ultima sedinta a majorat doar cu 0.50 de puncte dobanda, castigase lupta cu inflatia doar in ceasca lui de ceai de tei

    1. Stai ca ieri spuneau ca nici nu vor sa castige lupta cu inflatia ca sunt un model pt alte banci centrale ca au lasat ratele mici. Da pai am mai fost milionari in lei si ce a murit cineva? Oamenii si-au pierdut economiile si ce(bunicu-mio avea bani de 2 dacii cash in anii 90 adunati din munca, din crescut anuimale, cu economiii din alea ca nu aprindea becul decat dupa 8 seara, si s-au facut praf cu inflatia, e si ce daca? BNR ul e model european(fiindca romanii sunt mai fraieri nu de alta)

      "Manole" e slujitorul obedient al sistemului de capital, de asta e tinut in functie de zeci de ani.

    Încă o data se vede ce înseamnă sa ai o economie dirijata, cu prețuri plafonate și mai ales fără investiții în producție de energie în ultimii 30 de ani. Dacă nu ai o marfa dar ai cerere mare, prețurile nu pot merge decât în sus, s-aude acolo la ciolaci / ciuci???

    Sanctiunile, tata, sanctiunile. Sa multumim teroristilor din Comisia Europeana pentru asta.

    Stiti ca inca dinainte de razboi, pretul pestelui din Atlantic, codul, atinsese varful ultimilor 14 ani? Asta in nov 2021. 

    Rusia are 30% din cota de piata a pestelui din Atlantic, alaturi de Norvegia si Islanda. 

    Ei bine, acum, in magazinele romanesti, kg de cod congelat din Atlantic se vinde cu 95 lei / kg. Fata de 30-35 acum vreo 2 ani. 

    Iar codul din Pacificul poluat de radiatiile de la Fukushima este de 25-30 de lei.

    Iata alegerea pe care o au consumatorii din Romania si Europa, multumita sanctiunilor. Peste curat dar foarte scump. Peste ieftin si toxic. 

    1. Sa vezi preturi crescande dupa finalizarea razboiului, cand va trebui efectuata reconstructia Ucrainei (daca Rusia cedeaza).

      Suntem si noi in "comisia europeana"

      multumeste-i lui Putler ca nu era nici o sanctiune daca nu invada Ucraina. 

      si terorist e Putler nimeni altcineva.  

      nu puneau sanctiuni, fiecare din noi finantam bombele lu Putler cu care omoara oameni inarmati si neinarmati in Ucraina. io nu vrau s finantez asa ceva. merg mai putin cu masina, incalzesc doar 2 camere in casa, dar nic intr-un caz nu-i mai dam bani la mafioti si criminali. 

      Si sa mai zic ceva: nu faceam nimic, urma Moldova si noi. asa ca nici intr-un caz europenii nu-s teroristi.ne aparam cum putem, inclusiv sanctiuni. Inflatia a pornit de la FED si dupa ei s-au luat si celelalte banci centrale, dobanzi real negative 10 ani plus qe si la un moment dat a explodat mamaliga. pt ca SUA nu au pus aceste sanctiuni dar tot au inflatie 8%. 

      Eu am luat sardine din Atlanticul curat cu 16lei kilu.Dar trebuie sa te duca si capul ce sa cumperi.

      Ai cumparat pe naiba, sardine din WC-urile asiatice, ape poluate.

      "Hering afumat Alfredo congelat 200gr, FAO27, 11 lei"

      Deci peste 55 lei/kg heringul din FAO 27. 

      Daca tu esti nebun si vaccinat, eu nu vreau sa fiu asa.

      Eu nu primeam Ucraina in NATO. Eu discutam cu Putin despre o singura Europa din Portugalia pana la Vladivostok. Si era pace, prosperitate in Europa. Avea si gura ta ceva de mancat.

      Sper ca reusesti sa faci diferenta dintre inflatie 8% si inflatie 18% (minim, daca putem avea incredere in INS, ceea ce eu nu am). Diferenta pana la 18% sunt sanctiunile. 

      Multumim Putin pentru preturile record la energie si pentru inflatie!

      Razboiul lui Putin e de vina pentru foamea suportata de romani.  

      da de ce nu pleci in rusia unde-s sardinele ieftine ca roamn vad ca nu-ti place sa fii

      DE ce nu pleci tu la Kiev daca iti place asa de mult de Ucraina ultra-nationalista si chiar nazista?

      Ce prostii scrii. Cum este razboiul de vina? A atacat Rusia convoaiele de alimente? A oprit Rusia gazele? Nu. America si UK au detonat conductele NorthStream. Europa a impus sanctiuni, chiar 9 valuri, prin care noi, europenii, nu mai importam produse din Rusia, nici energie, nici alimente, nimic.

      Foamea si frigul din Europa este meritul exclusiv al politicii de sanctiuni europene. Stop. 

    Ne putem astepta deci la o emisiune a titlurilor de stat cu dobanda mai mare? E si cazul Fidelis in euro? Pareri?

    1. depozitele și titlurile de stat sunt pierzătoare, așteaptă pana prin martie și cumpără acțiuni dividend gen BRD, SNP, etc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb