Indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut conform aşteptărilor în luna mai 2022, cu o rată anuală de 14,5%, cea mai mare din noiembrie 2003, după o creştere de 13,8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,2%, după un avans de 3,7% în luna anterioară, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Aşteptările de pe piaţă arătau accelerarea creşterii anuale a preţurilor de consum până la 14,6%.
În ultimele 12 luni, rata anuală medie de creştere a IPC a fost de 8,3%, cu mult peste definiţia acceptată a stabilităţii preţurilor, respectiv o rată anuală a inflaţiei de 2%.
Preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 14,3% în luna mai 2022, de la 13,5% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,7%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi-au accelerat creşterea anuală până la 17,2%, de la 16,4%, pe fondul unei creşteri lunare de 1%. Şi preţurile serviciilor şi-au accelerat creşterea anuală, până la 7,5%, de la 7,1% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,6%.
La nivelul produselor alimentare, preţul cartofilor a înregistrat cea mai mare creştere anuală, de 50,9%, după un avans de 41,8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 18,9%, iar preţul uleiului şi-a accelerat creşterea anuală până la 44,1%, de la 38,2%.
Preţul gazelor naturale a înregistrat cea mai mare creştere anuală în categoria produselor nealimentare, de 86,7%, după o creştere de 85,3%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,8%, iar preţul energiei termice şi-a menţinut creşterea anuală la 23%. Preţul combustibililor şi-a accelerat creşterea anuală până la 38,5%, de la 35,7% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 2,9%.
Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) şi-a accelerat creşterea anuală până la 12,4%, de la 11,7% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,22%, conform raportului de la INS.
Rata medie lunară a inflaţiei a fost de 1,14% în ultimele 12 luni, iar dacă media lunară se va menţine până la sfârşitul anului, atunci rata anuală a inflaţiei va fi de 15,5% în iunie 2022, 17,1% în septembrie 2022 şi de 18,2% în decembrie 2022.
În urma noii creşteri a preţurilor de consum, puterea de cumpărare a leului din luna mai 2022 a scăzut cu 51,2% sub puterea de cumpărare a monedei naţionale din iunie 2005.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2022, 09:32)
Inca un produs de varf al Rusiei (Lada Granta) pe care il recomand cu incredere autorului acestui articol in speranta ca ulterior ne va scrie cate ceva despre aceasta minunata bijuterie tehnologica a rusilor:
AvtoVAZ, compania care produce mașinile Lada, a reluat producția unui singur model, Granta, la o lună după retragerea Renault care a investit în 15 ani două miliarde dolari pentru a moderniza marca rusă. Mașina Granta nu mai are airbag-uri și ABS, iar motorizarea va fi Euro 2, în loc de Euro 5.
AvtoVAZ a dat un comunicat în care vorbește despre o variantă „anti-criză” a modelului Granta, mașină care este produsă de mai bine de 10 ani, s-a vândut în peste un milion de exemplare și a fost de mai multe ori cel mai vândut model din Rusia. Comunicatul vorbește despre diverse dotări de bază, dar nu și despre ce lipsește.
Producția Lada la principala uzină din Togliatti a fost oprită mai mult de două luni, acum a fost reluată la o cadență minimă și compania rusă trebuie să se descurce fără know-how-ul Renault și fără cele 20% dintre componente care erau aduse din străinătate.
Noua variantă de Lada Granta, așa-numita versiune Classic 22, nu are airbag-uri, nici ABS și nici alte lucruri, iar o altă schimbare este că motorul nu va mai fi Euro 5, ci Euro 2.
Ca urmare a sancțiunilor care au afectat grav industria auto, Rusia a simplificat puternic normele de fabricație auto de pe teritoriul său și a autorizat producția de mașini fără airbag-uri, dar și fără sistem ABS. Aceste simplificări au fost adoptate prin decret, la jumătatea lunii mai.
Mai mult, pot fi produse mașini și fără dispozitivul de pretensionare a centurii de siguranță, cel care menține centura blocată în timpul unui accident.
Același decret relaxa semnificativ și normele de mediu pe care trebuie să le respecte mașinile noi, ceea ce înseamnă o revenire la normele de la nivelul din 1988, când URSS încă exista.
Nu se știe când vor fi lansate versiuni simplificate ale modelelor Niva și Vesta și nici când va fi reluată producția la a doua mare uzină Lada, cea din Ijevsk. Cert este că piața mașinilor noi a scăzut cu 84% în Rusia în luna mai, față de mai 2021.
1.1. Muta-te acolo ! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2022, 09:45)
Boss, dacă-ti place așa mult fumul de Lada, de ce nu ne lași pe noi ca sa te muți acolo ?
Mie-mi plac mirosurile de tei, salcâm, trandafiri de pe strada unde stau.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Alex S în data de 10.06.2022, 10:06)
Nu ai inteles ce a vrut sa spuna.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2022, 11:08)
Corect!
Mersi!
Ai inteles ce am vrut sa spun.
Astept de la d-l Rechea atoatecunoscator si cateva articole despre situatia excelenta in care se afla economia si societatea rusa, pentru ca de occident si de defectele democratiei autohtone (multe dintre ele ramase sau importate din est) ne-a tot scris.
Cum se prezinta alternativa, daca occidentul este atat de daunator?
Poate ca rusii sub dictatura o duc foarte bine, sunt fericiti, prosperi, liberi si prietenosi cu vecinii iar noi nu stim asta. Poate ca fura calculatoarele si televizoarele din Ucraina ca sa le aduca imbunatatiri (sa le faca invizibile pe radar), poate ca fura cerealele pentru ca s-au saturat sa tot manance caviar si vor altceva, poate ca densitatea populatiei este atat de mare la ei (desi au cel mai mult pamant dintre toate natiile lumii) incat au nevoie de noi teritorii ca sa isi extinda nivelul de civilizatie ultraavansata (bazat pe toalete ecologice, direct in natura si mediul inconjurator) . Poate ca omoara oamenii in Ucraina din milostenie crestina impartasita cu multa dragoste de patriarhul lor. Poate ca ameninta cu distrugerea planetei din prea multa iubire pentru existenta umana si noi nu intelegem toate astea.
Sau poate ca pur si simplu sunt bolnavi si au nevoie de ajutor.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2022, 13:44)
Este evident ca ai citat dintr-un articol penibil de pe un site ucrainian mezha. Atat te duce capul, atat poti. IQ subunitar, de nivelul gandacilor pe care o sa ii mananci in UE cu recomandare de la Comisia Europeana. Nu uita sa nu iti mai speli hainele ci doar sa le ventilezi la aer. Si sa faci dus rece sau doar o data pe saptamana dus cald. Mirosurile le feresti de ceilalti prin distantare sociala.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Alex S în data de 10.06.2022, 15:12)
Te-a suparat ca a deviat de la discursul oficial al Moscovei?
2. fără titlu
(mesaj trimis de adrian în data de 10.06.2022, 13:31)
asta-i cifra oficiala dar mincinoasa, cifra reala, din piata, este de minm 30%....
3. Nu e de la Putin !
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2022, 15:37)
Poate autorul sa explice într-un viitor articol ca inflația noastră nu are legătură cu războiul, ci cu gravele dezechilibre locale de 30 de ani încoace.
In 24 feb pretul Brent era deja 98 usd iar gazul costa 100 euro/Mwh, deci putem spune liniștit ca doar un sfert din inflație vine de la Putin...restul e de la guwern !
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2022, 16:28)
Ne-au saracit din nou si ne jecmanesc continuu vesnicii care ne conduc din '89 si UE si SUA.