Rata pirateriei software în ţara noastră a crescut cu trei procente, în 2003

Ziarul BURSA #Companii #IT / 8 iulie 2004

Rata pirateriei software în România, înregistrată la finele anului 2003, a fost de 73%, în creştere cu trei procente faţă de anul anterior, valoarea programelor piratate ridicîndu-se la 49,3 milioane de dolari, potrivit rezultatelor studiului global realizat de IDC cu privire la pirateria software în 2003, date ieri publicităţii de Business Software Alliance (BSA), citată de Rompres.

Rata pirateriei la nivelul EMEA (Europe Middle East and Africa) este de 41%, iar în regiunea Europei Centrale şi de Est se înregistrează o rată a pirateriei software de 71%, aceste rezultate confirmînd faptul că pirateria software continuă să fie o problemă majoră în regiune, potrivit BSA.

Deşi schimbările de metodologie şi de acoperire a analizei nu permit comparaţii corecte cu rezultatele din anii precedenţi, analiştii IDC apreciază că rata pirateriei la nivel european a crescut.

"Din păcate, acest lucru demonstrează că regiunea nu reuşeşte să folosească şi să dezvolte beneficiile pe care reducerea pirateriei software le-ar aduce", a declarat Beth Scott, Vice President, BSA EMEA.

Realizat pentru prima oară de compania de cercetare de piaţă IDC, studiul BSA din acest an încorporează segmente software importante, inclusiv sistemele de operare, software pentru utilizatori casnici (consumer software) şi software din pieţele locale.

"Cercetarea IDC indică faptul că producătorii naţionali din EMEA sunt afectaţi de piraterie, la fel ca şi companiile internaţionale; mai mult decît atît, costurile se fac simţite în amonte şi în aval, afectînd nu numai industria software, dar şi furnizorii şi distribuitorii industriei", a subliniat Beth Scott.

Pentru realizarea analizei, IDC a folosit propriile date despre livrările de software şi hardware, a realizat mai mult de 5.600 de interviuri în 15 ţări şi a utilizat expertiza analiştilor locali pentru a evalua condiţiile pieţelor locale.

"Regiunea Europei Centrale şi de Est se confruntă cu provocarea creşterii economice şi cu tradiţionalul respect redus pentru drepturile de proprietate intelectuală, de aceea nu este surprinzător că această regiune înregistrează cea mai ridicată rată a pirateriei software. Totuşi, trebuie luaţi în consideraţie unii factori care vor ameliora această situaţie, cel mai important fiind aderarea la Uniunea Europeană a unor state din regiune, fapt care va determina aplicarea mai eficientă a legislaţiei dreptului de autor", a spus Steven Frantzen, IDC Managing Director for Central & Eastern Europe, Middle East and Africa.

În urma acestui studiu, BSA propune un plan strategic pentru a ataca problema pirateriei software în Uniunea Europeană, care se referă la stimularea respectului pentru proprietatea intelectuală, pornind de la educaţia în şcoli, universităţi şi mediul de afaceri, creşterea încrederii în interiorul industriei şi încurajarea eforturilor de cercetare şi dezvoltare pentru creşterea economiei digitale, precum şi la înţelegerea implicaţiilor pentru companii a unor practici de securitate necorespunzătoare. De asemenea, planul mai prevede şi încurajarea implementării rapide şi efective a regulilor şi legilor menite să creeze o industrie software sănătoasă şi un mediu puternic inovativ, utilizatorii trebuind să-şi îmbunătăţească practicile de administrare a acestor resurse.

Reprezentantul legal BSA pentru România, Nicolae Burchel, a declarat că strategia europeană a BSA este aplicabilă şi în România şi se înscrie în linia generală a activităţilor derulate pînă în prezent. "Planul în cinci puncte poate reuşi numai cu sprijinul Guvernului, al administraţiei locale, al asociaţiilor profesionale şi al altor instituţii şi autorităţi. Îmbunătăţiri reale pot să apară numai printr-un cadru legal modern şi aplicarea legislaţiei, cu ajutorul sprijinului public, la toate nivelurile, pentru proprietatea intelectuală şi industriile din domeniile de creaţie a proprietăţii intelectuale", a spus Burchel.

Conform studiului, Bulgaria a înregistrat anul trecut o rată comparabilă cu cea a României - 71 la sută, deşi valoarea programelor piratate s-a ridicat la aproape jumătate - 26,2 milioane dolari. În Ungaria s-a înregistrat o rată a pirateriei de 42% - valoarea atingînd 96,1 milioane dolari, în Cehia - de 40% (105,6 milioane dolari), iar în Croaţia - 59% (44,5 milioane dolari).

În Franţa, Marea Britanie, Italia sau Germania, deşi rata pirateriei este mai scăzută ( în jur de 30-40 la sută) faţă de nivelul din regiunea ECE, valoarea programelor piratate este situată între 1,12 miliarde dolari - Italia şi chiar de 2,31 miliarde dolari în Franţa.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb