Rata şomajului în luna decembrie 2010 s-a situat la 6,87% în scădere cu 0,08% comparativ cu luna anterioară, a anunţat, ieri, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Silviu Bian. El a explicat reducerea ratei şomajului prin faptul că economia privată a început "să se mişte foarte bine" fapt care conduce la crearea locurilor de muncă. Silviu Bian a dat ca exemplu Alba, un judeţ cu mari probleme, unde s-a finalizat o investiţie. Este vorba despre o companie care face producţie şi care va crea 1.000 locuri de muncă atât pe orizontală, cât şi pe verticală.
"Acelaşi lucru se întâmplă şi la Bistriţa. Încep lucrurile să se mişte. Singurele judeţe cu probleme majore sunt Mehedinţi şi Vaslui, dar şi acolo lucrurile încep să se mişte, din discuţiile pe care le purtăm permanent cu companiile", a precizat Silviu Bian, citat de Agerpres.
În ceea ce priveşte disponibilizările în sistemul bugetar, preşedintele ANOFM, a explicat că acestea se regăsesc fie în ocupare, fie o parte sunt înregistraţi la agenţie. "În general noi nu putem să spunem că bugetarii disponibilizaţi sunt obligaţi să vină să se înregistreze la noi. Atunci când sunt disponibilizaţi, dacă au oferte de la companii private se duc în zona privată, unii îşi înfiinţează propriile companii. Situaţiile sunt diferite de la un judeţ la altul", a adăugat Bian.
Întrebat despre cum explică diferenţa între rata şomajului publicată de Institutul Naţional de Statistică şi cea calculată de ANOFM, Silviu Bian a precizat că agenţia calculează "rata celor care sunt declaraţi şi înregistraţi la noi".
"Aud teorii în presă a unor colegi de-ai dvs. (ziarişti - n.r.) care nu au avut bunăvoinţa să citească sau să vină să vadă ce se întâmplă la agenţie. La noi vin toţi cei care vor să beneficieze de venitul minim garantat. Dacă nu vin să le dăm o adeverinţă, nu beneficiază de acest venit. Deci, noi vorbim despre cei care se declară", a precizat preşedintele ANOFM.
Silviu Bian a adăugat că INS calculează rata şomajului periodic prin sondaj. În ţară, la ora actuală, sunt înregistraţi 626.960 şomeri, iar în decembrie numărul de slujbe vacante ajungea la 8.200. "Dar în ultimii ani marja de eroare între ceea ce dă INS şi noi este o diferenţă mică, sub 1 %", a conchis Silviu Bian.
• Număr dublu de persoane care îşi caută de muncă, la începutul lui 2011
Ofertele de joburi au înregistrat, în primele zile ale lui 2011, un număr record de aplicaţii, cu 107% mai mare faţă de perioada similară a anului 2010 şi de patru ori mai mare decât în ianuarie 2008, înainte de criza economică, conform statisticilor site-ului de recrutare Myjob. În plus, site-urile de joburi înregistrează zi de zi recorduri în ceea ce priveşte numărul de vizitatori. Procentul femeilor care îşi caută un job se apropie de 55%, în creştere uşoară faţă de anii trecuţi, când candidaţii de sex feminin şi masculin erau la fel de activi pe site-urile de recrutare. Domeniile preferate de persoanele care îşi trimit CV-ul companiilor la început de an sunt Vânzari, Secretariat/Administrativ, Bănci/Finanţe, Contabilitate, Marketing/Cercetare de piaţă, Customer service/call center, Serviciu Clienţi, Educaţie/Training, Alimentaţie/Comerţ şi Distribuţie. Se remarcă o modificare importantă faţă de topul similar din 2010 - creşterea spectaculoasă a aplicaţiilor din domeniul Educaţie/Training, atât în ţară cât şi peste hotare, de pe poziţia 31, în 2010, până pe locul 8, în ianuarie 2011. Unul dintre posturile cu cele mai multe aplicaţii pe site-ul de recrutare, în această perioadă, este tocmai un job de Educatoare/ Învăţătoare/ Profesoară, ce a înregistrat deja peste 4.200 de doritori.
Numărul candidaţilor care trimit CV-ul pentru un job peste hotare este, de asemenea, dublu faţă de ianuarie 2010, iar ţările preferate sunt Germania, Marea Britanie, Franţa, Spania, Austria, Cipru, Belgia, Italia, Danemarca şi Elveţia. Se păs-trea-ză şi se accentuează tendinţa din 2010, când atât ofertele, cât şi aplicaţiile pentru joburi în străinătate au devenit mai specializate, adresate profesioniştilor din domenii ca Medical/Farmacie, Inginerie/Tehnologie, IT&C. Dovadă este faptul că din top 10 al aplicaţiilor au dispărut ţări precum Grecia, cu o ofertă în continuare bogată în ceea ce priveşte locurile de muncă sezoniere, adresate personalului necalificat.