Ratingurile ţărilor emergente s-ar putea reduce în 2009

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 septembrie 2008

Ratingurile ţărilor emergente s-ar putea reduce în 2009

S&P: "Migraţia investiţiilor străine directe spre ţările din Est se va accelera în următorii ani"

Analiştii "Standard and Poor"s" (S&P) sunt de părere că în anul 2008, respectiv 2009, ratingul ţărilor cu perspectivă negativă, cum e şi România (BBB- cu perspectivă negativă), s-ar putea reduce, evoluţia acestuia fiind determinată de dezechilibrele externe.

România se confruntă cu provocări similare celor din ţările baltice, cum ar fi mărimea creditului extern şi politica fiscală pro-ciclică, acestea fiind şi motivele pentru care agenţia de rating a redus pers-pectiva la negativ în noiembrie 2007.

Un alt element important pentru calcularea ratingului îl constituie finanţatea datoriei externe, susţin analiştii S&P: prin mijloace interne, externe ori prin datorii pe termen scurt sau lung. Riscul de refinanţare creşte, consideră aceştia, pe măsură ce sursele de finanţare ale unei ţări sunt cu preponderenţă externe, în detrimentul împrumuturilor interne. "Standard and Poor"s" consideră că nevoia totală de refinanţare, în acest an, a ţării noastre va fi de 44,6 miliarde de dolari, echivalentul a 25% din PIB, iar în 2009, analiştii apreciază că vom avea nevoie pentru refinanţarea datoriei externe de 50,3 miliarde de dolari, adică 29% din PIB.

Agenţia de ratig "Fitch" evidenţiază faptul că România se află printre cele mai vulnerabile ţări la presiunile provenite din finanţarea externă (agenţia a calculat un indice de vulnerabilitate în funcţie de deficitul de cont curent, valoarea datoriei externe scadentă în acest an şi viitoarele şocuri externe privind datoria).

Viteza şi magnitudinea expansiunii creditului şi a deteriorării contului extern fără precedent, spun analiştii S&P, creează incertitutidini asupra mărimii datoriilor pentru ţările emergente, punându-se problema unor posibile falimente bancare.

Deşi nivelul deficitului de cont curent din ţara noastră este ridicat, investiţiile străine directe sunt cele care susţin ratingul, alături de creşterea continuă a exporturilor, subliniază analiştii, iar în următorii ani, migraţia investiţiilor spre ţările din Est va continua şi chiar se va accelera în actuala situaţie globală, se estimează într-un raport al agenţiei.

"Fitch" consideră că ratingul ţării noastre este susţinut de ponderea redusă a datoriei publice guvernamentale în PIB (19% la sfârşitul anului trecut) şi de rata variabilă a cursului de schimb, ceea ce poate atenua din eventualele şocuri.

"Cu siguranţă este nevoie de ajustarea dezechilibrelor macroeconomice nesustenabile ale României şi Bulgariei, iar încetinirea exporturilor aces-tor ţări va face mai dificilă reducerea deficitului de cont curent", susţin analiştii "Fitch". Ei consideră că ţara noastră nu va reuşi să realizeze convergenţa nominală şi reală potrivit criteriilor de la Maas-tricht, necesare pentru a intra în zona euro şi îţi menţin estimările ca ţara noastră să adere la Uniunea Economică şi Monetară în anul 2015.

Ritmul de creştere a deficitului de cont curent s-a temperat în primele şapte luni ale acestui an, comparativ cu anul trecut, urcând cu 11,9%, (9,4 miliarde de euro), potrivit datelor Băncii Naţionale a României, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului 2007, deficitul extern înregistrase un avans de 98,3%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. asta-i al doilea articol pe care-l citesc pe temaa sta si tot nimic n-am inteles. si in asta se mai face si o amestecatura de rapoarte a doua agentii de rating. Cand a scos s&p raportul asta si cand a scos fitch raportul pe care il citati? ce tari mai sunt incluse in grupul asta cu posibilitate de downgrade? ce ratinguri au ele? ce rating are romania in comparatie cu ratingurile lor? ce inseamna ratingurile alea? e un raport "la pachet" inteleg. are legatura raportul asta cu scaderea ratingului rusiei? a scos fitch un raport zilele astea? n-am auzit nimik de asta.

    incetati sa mai traduceti mot-a mot fraze scoase de pe reuters. mergeti direct la sursa si cititi tot raportul sau macar partile importante. altfel e apa de ploaie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb