Război în Libia

I.M.
Internaţional / 20 martie 2011

Război în Libia

Războiul a început în Libia.

Avioane franceze au deschis focul sâmbătă seara, distrugând 4 tancuri libiene, ca urmare a survolării mai multor avioane de luptă Rafale, aparţinând armatei franceze pe întreg teritoriul libian.

Înalţi oficiali din SUA, Europa şi lumea arabă au hotărât sâmbătă, la Paris, în cadrul unui summit special dedicat Libiei, începerea imediată a operaţiunilor militare pentru a proteja civilii ca urmare a luptelor dintre forţele loiale liderului libian Muammar Gaddafi şi rebeli. Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy a precizat:"Intervenim pentru a permite poporului libian să-şi aleagă singur destinul...operaţiunea militară se va sfârşi când violenţele asupra populaţiei se vor termina."

Atacul militar asupra Libiei se va desfăşura în trei etape. Iniţial, vor ataca, pe rând, Franţa, Marea Britanie şi Canada. Ulterior, vor intra în luptă şi SUA. În ultima etapă intră în luptă ţările arabe.

În ciuda avertismentelor, liderul libian Muammar Gaddafi a transmis liderilor de la Paris, Londra şi ONU că vor regreta orice intervenţie în afacerile interne ale Libiei. În mesajul adresat preşedintelui Obama şi liderului ONU, Gaddafi afirmă: "Tot poporul libian este cu mine şi sunt pregătiţi să moară pentru mine, bărbaţii, femeile şi copiii."

Occidentul i-a dat un ultimatum lui Muammar Gaddafi vineri, cerându-i să pună capăt atacurilor asupra civililor. Intervenţia militară în Libia presupune printre altele distrugerea sistemelor de apărare antiaeriană, întreruperea comunicaţiilor şi a deplasărilor făcute de forţele lui Gaddafi pe teritoriul Libiei.

"Încă o dată, Muammar Gaddafi are o alegere. Rezoluţia ONU impune condiţii care trebuie îndeplinite. Încetarea focului este iminentă. Toate atacurile asupra civililor trebuie să se oprească, Gaddafi trebuie să-şi retragă trupele care ameninţă Benghazi, să le retragă din El Adjibia, Misrata şi să reia alimentarea cu apă şi curent electric în întreaga ţară. Să fie clar, aceşti termeni nu sunt negociabili", a declarat preşedintele SUA, Barack Obama.

Şi premierul britanic, David Cameron, a apreciat, sâmbătă, că a venit momentul să se "treacă la acţiune" în Libia.

Bombardamente susţinute au avut loc încă de la primele ore ale dimineţii de sâmbătă. Rebelii din Benghazi au doborât un avion care se presupune că aparţinea armatei libiene şi care survola oraşul, în ciuda interdicţiei ONU în acest sens. Mai multe state participă la operaţiune. Qatarul şi mai multe ţări europene, printre care Belgia, Olanda, Danemarca şi Norvegia, şi-au confirmat dorinţa de a participa la operaţiunile militare din Libia. Cancelarul german Angela Merkel confirmă că Germania nu va participa la această acţiune militară. Germania a făcut front comun cu Rusia, China, India şi Brazilia şi nu a votat joi rezoluţia ONU cu privire la Libia.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Javrelor jidano-americane le este teama ca poporul libian pedepseste tradatorii natiunii, precum fostul ministru al justitiei si altii. deasemenea vor sa puna mina pe petrolul acestei tari asa cum au facut cu cel din Iraq.Unor javre din franta nu le convine faptul ca au fost adusi la putere cu banii colonelului !

    1. Sa veden ce o sa faca LINGAII nostrii acu.....Au vrut NATO...Fereasca sfantul sa-i sprijine rusii pe libieni................

      Exista solutii de sprijin indirect a libienilor care-si apara resursele petroliere si independenta tarii. Impotriva agresiunii dictata de ONU. Aceste solutii se caracterizeaza prin controlul din cosmos al ratarilor rachetelor antitanc trase de invadatori!.. Se testeaza noi tipuri de bruiere a traseelor rachetelor si devierea de la distanta a rutei acestora. Si ,evident ratarea tintelor rachetelor tomahawk trase de pe avioane sau nave. Repet,se actioneaza din cosmos asupra rachetelor ,in mod indirect!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb