Război între Primăria Certeju de Sus şi activişti, pe exploatarea Deva Gold

A.Z.
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 17 octombrie 2014

Război între Primăria Certeju de Sus şi activişti, pe exploatarea Deva Gold

Mining Watch susţine că Deva Gold a început ilegal exploatarea aurului, dar primarul Petru Cîmpian îi contrazice

Proiectul minier pentru exploatarea aurului de la Certej a început ilegal, fără autorizaţii, acuză reprezentanţii ONG-ului Mining Watch România. Zeci de utilaje ale Deva Gold, subsidiară a companiei canadiene Eldorado Gold, desfăşoară deja lucrări de construire la prima platformă industrială a proiectului minier, precum şi pentru ridicarea depozitului de carote, arată aceştia într-un comunicat, în care susţin că nici una din aceste activităţi nu este autorizată.

Contactat telefonic de ziarul BURSA, primarul din Certeju de Sus, Petru Cîmpian, ne-a declarat că Deva Gold nu a început exploatarea aurului şi susţine că activităţile de construcţie existente sunt autorizate.

Mining Watch România afirmă: "La momentul actual, numeroase utilaje lucrează în zona carierei Coranda. Tot în această zonă, a fost adus recent un concasor, utilaj specific operaţiunilor extractive ce permite sfărâmarea pietrelor. Numeroase buldozere, excavatoare, alături de alte utilaje amenajează platforme ce vor avea diferite funcţiuni în cadrul proiectului minier. La intrarea în comună este deja construită o hală-depozit, iar o altă structură metalică este în curs de amplasare. Nici una din aceste amenajări nu are autorizaţie de construire. Pe 15 octombrie, Mining Watch România a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru a lua măsurile legale de sancţionare contravenţională şi pentru a dispune sistarea lucrărilor ilegale".

Primarul Cîmpian îi contrazice şi ne-a precizat că există autorizaţie de construire pentru hala pentru carote, dar spune că concasoarele şi alte utilaje specifice nu aparţin Deva Gold, ci unui alt operator care are licenţă pentru exploatarea rocilor de carieră.

Tudor Brădăţan, reprezentantul Mining Watch România, ne-a spus ieri că primăria nu i-a pus la dispoziţie autorizaţiile de construcţie eliberate pentru Deva Gold şi că a răspuns ONG-ului că între 2 şi 15 octombrie 2014 nu s-a emis nicio autorizaţie de construcţie pentru Deva Gold.

Confruntat cu aceste date, primarul Cîmpian ne-a răspuns: "Informaţia este corectă, iar autorizaţiile nu au fost eliberate în acest interval".

Lucrările de pe respectivul amplasament sunt comandate de Deva Gold către firma deveană Acomin, mai susţin activiştii. Obiectivele nu au afişate panouri informative privind tipul şi obiectul şantierului, afirmă aceştia în comunicat.

Tudor Brădăţan ne-a spus că aşteaptă cu interes accesul la documente dacă primăria a eliberat, într-adevăr autorizaţiile necesare lucrărilor derulate în prezent de către Deva Gold.

Domnia sa ne-a spus că Mining Watch România a atacat în instanţă şi acordul de mediu pentru exploatarea aurului de la Certej şi aşteaptă un prim termen de la Tribunalul Cluj pentru a putea solicita sistarea oricăror lucrări până la soluţionarea cauzei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. referitor la situatia Certej. De ce oare? Se pare ca se merge pe ideea considerata cistigatoare: se tace si se face, ca doar tacere-i de aur, zic unii.

    Hei, domnu' Ponta, carei treaba la Certej? Sau n-ai auzit de dezastrul de la Muntele Polley? 

    1. care-i

      Romania e jefuita de sute de mii de creere anual si acesti activisti nu zic nimic. Fiecare 100 de tone de aur valoreaza cat un om destept ce paraseste Romania. CE conteaza niste metale ascunse la mii de metri sub pamant cand pe pamant se traieste ca in infern; saracie, prostitutie de toate felurile inclusiv politica si hotzie la drumul mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb