Războiul din Siria intră în al zecelea an, al-Assad menţinându-se la putere

M.A.
Internaţional / 16 martie 2020

Războiul din Siria intră în al zecelea an, al-Assad menţinându-se la putere

Războiul din Siria a intrat, duminică, în al zecelea an, cu un regim care a reuşit să se menţină la conducerea unei ţări cu o populaţie epuizată şi o economie laminată, relatează AFP.

Cel puţin 384.000 de oameni - inclusiv peste 116.000 de civili - au fost ucişi în acest război declanşat la 15 martie 2011 de reprimarea sângeroasă a unor manifestaţii în favoarea democraţiei de către regimul preşedintelui Bashar al-Assad, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Emisarul ONU pentru Siria Geir Pedersen a deplâns durata şi natura "oribilă" a conflictului, "dovada unui eşec colectiv al diplomaţiei", informează News.ro.

Cu preţul unor bombardamente devastatoare şi mulţumită susţinerii aliaţilor rus şi iranian, regimul a înlănţuit victorii împotriva rebelilor şi jihadiştilor, recucerind 70% din teritoriu în urma intervenţiei militare ruse din 2015.

Principalul front, în prezent, este regiunea Idleb (nord-vest), ultimul mare bastion jihadist şi rebel, care beneficiază de la 6 martie de un armistiţiu precar, după o ofensivă sângeroasă a regimului de mai multe luni.

Un lucru prevăzut de armistiţiul sub patronajul Rusiei şi Turciei, care susine grupări rebele siriene, militari ruşi şi turci au efectuat o primă misiune de patrulare comună duminică, pe un tronson al autostrăzii M4 care traversează regiunea Idleb.

Însă "itinerariul" misiunii de patrulare a fost "scurtat", din cauza "provocărilor", a denunţat Moscova.

Aproximativ 200 de manifestanţi sirieni au ars pneuri şi crengi de copac puse de-a curmezişul autostrăzii, pentru a împiedica trecerea blindatelor, potrivit unui corespondent AFP aflat pe M4, care leagă Alepul (nord) de Latakia (vest).

În ofensiva lor împotriva Idlebului, relansată în decembrie, forţele loiale regimului au recucerit un pic mai bine de jumătate din provincie, potrivit SOHR. Peste 500 de civili au fost ucişi potrivit aceleiaşi surse, iar aproximativ un milion de persoane au fost deplasate potrivit ONU.

"N-am cunoscut niciodată zile atât de grele", declară Siham Abss, în vârstă de 60 de ani, instalat împreună cu cei şapte copii au săi într-o tabără de deplasaţi.

Aici, corturi de prelate din plastic sunt aliniate de-a lungul unor drumuri defundate, bătute de vânturi, în care civilii supravieţuiesc în condiţii deplorabile.

"Civilii plătesc cel mai greu tribut" al "unui deceniu de confruntări armate care a adus doar ruine şi mizerie", a deplâns secretarul general al ONU Antonio Guterres.

La Deraa (sud) a scăpărat scânteia revoltei în 2011. Inspiraţi de "primăvara arabă", adolescenţi au scris pe zidurile şcolii lor sloganuri anti-Assad.

Manifestaţiile s-au extins în marile oraşe. Militari au dezertat, iar civili au luat armele. Războiul civil a devenit apoi tot mai complex, odată cu ascensiunea puterii jihadiştilor, în special din gruparea Statul Islamic (SI), şi cu implicarea mai multor ţări străine.

Războiul o provocat exodul a peste 11 milioane de oameni - deplasaţi şi refugiaţi - care au pornit, unii, către Europa.

"Încălcările drepturilor omului, crimele, distrugerile şi deznodământul au atins o scală monumentală", şi-a exprimat emoţia Pedersen.

Toate iniţiativele diplomatice în vederea punerii capăt războiului au eşuat, iar în prezent nu mai puţin de cinci armate străine intervin într-un fel sau altul în Siria.

Militari ruşi şi iranieni ajută regimul. Trupe americane, staţionate în nord-est, unde kurzii se bucură de o autonomie, au participat la lupta împotriva SI.

Vecinul Siriei, Israelul efectuează cu regularitate atacuri aeriene vizând poziţii ale regimului, ale inamicului iranian sau mişcării şiite libaneze Hezbollah, proiraniană. Turcia vecină îşi desfăşoară militari în nordul Siriei.

Războiul a pus la pământ infrastructurile ţării - distrugerile sunt estimate la aproximativ 400 de miliarde de dolari.

Mai bine de jumătate dintre instalaţiile medicale nu sunt funcţionale, două şcoli din cinci nu pot fi folosite, iar preţul produselor de bază a crescut de 20 de ori, potrivit Agenţiei ONU pentru copii UNICEF.

"Mesajul nostru este clar: nu mai atacaţi şcolile şi spitalele. Nu mai ucideţi şi mutilaţi copii", îndemna UNICEF duminică, anunţând că aproape cinci milioane de copii sirieni s-au născut în timpul războiului, iar un milion în exil.

"Beligeranţii şi cei care îi susţin au eşuat să pună capăt carnagiului din Siria".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb