S-a declanşat un război în linie dreaptă între marile imperii. E care pe care. Un război mai important decât cel al pandemiei. Şi chiar mai periculos decât războiul economic. E tot neconvenţional. Dar poate precede un război convenţional în toată regula. Bătălia s-a deschis pe despăgubiri. Care sunt uriaşe. Şi se pot transforma în casus belli.
Germania - oare putea să lipsească Germania din această schemă? - după ce s-a gândit bine, a solicitat 165 de miliarde de euro despăgubiri Chinei. Pe motiv că că cea mai putenică economie a lumii s-ar afla la originea pandemiei. Donald Trump, preşedintele Staelor Unite a sărit ca ars. A afirmat că această sumă este prea mică. "E vorba de mult mai mulţi bani", a anunţat acesta. Vorbind în numele întregii lumi. Pentru că, a spus şeful Executivului american, aici nu este vorba doar de Germania şi Statele Unite. E vorba de toate ţările care au avut de suferit. Iar China, aparent cel puţin, este bună de plată.
Desigur, această primă salvă de artilerie, pe care am prevăzut-o în urmă cu o lună de zile, evident nu numai eu, este mai nuanţată. Statele Unite anunţă că este în plină desfăşurare o investigaţie de mare amploare. China nu mai este oficial acuzată de către Casa Albă că ar fi produs în mod deliberat acest virus. Şi că nu s-ar fi aflat în mod deliberat la originea declanşării Covid-19. Acum acuzaţiile care planează deasupra Beijingului sunt de altă natură. Conform Departamentului de Stat al Statelor Unite, există indicii temeinice că epidemia şi apoi pandemia ar fi putut fi blocate în China. Şi că doar în urma unor acte repetate de neglijenţă, de care se fac vinovaţi responsabilii chinezi, epidemia s-ar fi răspândit în întreaga lume, transformându-se în pandemie. A căzut deci, cel puţin la nivel oficial, o teorie conspiraţionistă, care a circulat insistent în social media la nivel planetar.
Spre deosebire de Statele Unite, Germania nu a informat opinia publică asupra faptului că ar fi demarat o anchetă şi că în urma acestei anchete ar fi constatat existenţa unei culpe intenţionate sau neintenţionate a Chinei. Şi tot spre deosebire de Statele Unite - şi nu este o simplă nuanţă - Germania revendică despăgubiri de 165 de miliarde de euro în beneficiul ei însăşi. Deşi informal conduce întreaga Europă, pe care a cucerit-o paşnic, fără război şi o ghidează în ce direcţie vrea, prin intermediul instrumentului numit Uniunea Europeană, Germania doamnei Angela Merkel nu s-a gândit o secundă la pagubele suferite de celelate ţări.
Ne aflăm aşadar în ipoteza în care state puternice, care au avut de suferit de pe urma pandemiei şi vor mai avea încă de suferit, se pregătesc să forţeze China să plătească despăgubiri consistente. Vom vedea la sfârşit - dacă va exista un sfârşit - care vor fi ţările beneficiare şi ce sume de bani le vor reveni. Până una alta sunt neceare câteva precizări. Nu de alta, dar astfel vom înţelege mai bine de ce ţinta este China. Germania, ca să încep cu începutul, intrase în recesiune încă dinainte de declanşarea pandemiei. Era pentru prima dată în istoria de după cel de-al Doilea Război Mondial când Germania se afla în această situaţie. Dar avea totuşi la începutul acestui an rezerve consistente. Fiind capabilă să facă faţă unei crize economice care, spre deosebire de cea din 2008, nu a mai putut fi sărită de Berlin cu aceeaşi dexteritate, din simplul motiv că Berlinul nu a avut timpul necesar pentru a o exporta către alte state UE. Pandemia şi criza economică globală au agravat probemele economice cu care se confruntă Germania. Şi, ca de obicei, Berlinul încearcă să-şi scoată pârleala pe seama altora. Statele Unite, la rândul lor, aveau la data veniri la Casa Albă a lui Donald Trump cea mai mare datorie publică din istoria proprie, dar şi din istoria lumii. Era de circa 30 de mii de miliarde de dolari. Donald Trump a reuşit performanţa de a reduce şomajul, de a repune în stare de funcţionare mecanismele economiei americane şi de a imprima un ritm constant de creştere, care în mai mulţi ani ar fi putut reduce povara care risca să zdrobească America. Şi asta în condiţiile în care cheltuielile de înarmare au continuat să rămână consistente. Şi Statele Unite sunt de mai multă vreme în situaţia de a încerca cumva să stoarcă în mod legal sume de bani din economiile altor state. Aşa s-a ajuns în situaţia, înainte încă de dubla criză pe care o traversăm, în care Statele Unite au amendat cu sume uriaşe de zeci de miliarde de euro producătorii de maşini germani, întrucât aceştia ar fi dezinformat în legătură cu gradul de poluare produs de autoturismele nemţeşti. S-au încercat - şi în parte au fost încununate de succes - şi sancţiuni economice împotriva Chinei. Acum însă este vorba de cu totul şi cu totul altceva.
Aşa cum era de prevăzut, China, primul stat din lume care a trecut prin pandemie, dar şi primul în care criza s-a încheiat, s-a mişcat în plan economic cu rapiditate şi, profitând de închiderea unor uriaşe capacităţi economice pe teritoriul ei, proprietate mixtă, a cumpărat masiv, printr-o operaţie nemaiîntâlnită până în prezent în istorie, acţiunile deţinute de mii de corporaţii străine. În general, această mega-operaţiune a fost efectuată pe piaţa bursieră, într-un interval de timp foarte scurt, exact atunci când preţul acţiunilor era în cădere liberă. Aceste operaţiuni s-au extins însă şi în afara Chinei. Inclusiv pe teritoriul Statelor Unite. Exact când Statele Unite se apropiau de vârful unei pandemii, care este pe cale să creeze tot atâtea victime câte au fost numărate de armata americană la capătul celui de-al Doilea Război Mondial.
Deci acesta este punctul de plecare. Cum se va desfăşura acest proiect prin care China ar urma să plătească cele mai mari despăgbiri pe care le-a plătit vreodată un stat în istorie şi asta în condiţiile în care China nu este nici pe departe o ţară învinsă? Printr-un proces internaţional. Intentat probabil de către Statele Unite la Curtea Internaţională de la Washington. Şi de către Germania şi eventual alte state, într-o instanţă internaţională europeană. În acest proces, statele care solicită despăgubiri trebuie să prezinte dovada fie că Beijingul a creat în laboratoare virusul şi i-a dat drumul în lume - cei mai mulţi savanţi afirmă că nu este aşa - fie că a dovedit neglijenţă, nu a reuşit să izoleze la timp epidemia şi a lăsat-o să se dezvolte şi să se propage în întreaga lume. Dacă se aduc asemenea probe, China este bună de plată. Dar cum va fi forţată să plătească?
China are nenumărate proprietăţi şi depozite de bani în întreaga lume. Acestea pot fi relativ uşor îngheţate şi apoi confiscate până la acoperirea obligaţiilor ce ar putea fi stabilite de Justiţie. Aparent, China nu se poate împotrivi.
În desfăşurarea acestei operaţiuni însă şi în funcţie de modul în care vor proceda statele, nu este deloc exclus ca această executare silită a Chinei să declanşeze al Treilea Război Mondial, în sensul clasic al cuvântului, care ar închide între paranteze ciclul lung şi extrem de costisitor al războaielor asimetrice desfăşurate pe întreaga planetă. Iar dacă se ajunge aici, lucrurile stau rău de tot. Să aruncăm o privire extrem de scurtă pe tabla de şah geostrategică.
Pe o scară de la 1 la 10 a încrederii în parteneri, Germania şi, în general, statele puternice ale Uniunii Europene au ajuns la genunchiul broaştei în raport cu Washingtonul. Germania nu obţine nici măcar 4 puncte. Nici chiar Marea Britanie, aliatul tradiţional al Statelor Unite nu depăşeşte 5 puncte la capitolul încredere. Iar China este la cel mai scăzut nivel din istoria modernă. Prin urmare, cea mai importantă putere militară de pe glob, Statele Unite nu dispun în mod real de aliaţi credibili într-o eventuală confruntare cu cea mai mare putere economică a lumii, care este China. Ca să nu mai vorbim de ceilalţi poli de putere, mai apropiaţi de Germania şi de Europa decât de Statele Unite. Respectiv Federaţia Rusă, Iranul, Turcia şi chiar şi Coreea de Nord. Dar aceasta este o simplă paranteză şi nimic altceva, o paranteză menită să le dea dureri de cap oficialilor de la Washington.
Un lucru rămâne cert. Dacă nu va fi război, va fi prerăzboi. Vom asista la utilizarea tuturor instrumentelor inventate de omenire, care pregătesc terenul psihologic, economic, financiar, juridic, cultural şi ştiinţific pentru declanşarea unei conflagraţii.
1. Trump vrea ceva,
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 28.04.2020, 13:18)
dar nu este inca pentru nimeni clar ce vrea si cum poate realiza ceea ce vrea.
"Conform Departamentului de Stat al Statelor Unite, există indicii temeinice că epidemia şi apoi pandemia ar fi putut fi blocate în China."
Era posibil acest lucru, mai ales tinind cont de faptul ca la inceput nu prea se stiau multe lucruri despre nasterea si evolutia acestui virus, adica despre ce-i vorba?
Daca epidemia şi apoi pandemia puteau fi blocate în China, se pune problema cum de n-au reusit sa faca acest lucru statele occidentale, care de cel putin o luna erau la curent cu ce se intimpla in China si puteau sa-si dea seama usor de ceea ce urmeaza?
Dar cind exista dorinta, orice motiv este numai bun pentru a isca un razboi.
Cine ar putea spune ca cele doua maceluri mondiale au fost cauzate de motive temeinice? Hitler cica n-avea spatiu vital, dar uite, s-a dovedit ca germanii au destul spatiu vital, si asta chiar in conditiile rezultate din urmarile WWII. Ba mai mult, au spatiu vital si pentru multe alte neamuri, care roiesc spre Germania.
1.1. cu drag , dar... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Anonim în data de 28.04.2020, 18:46)
O simpla lamurire pentru postarea ta;
NU, epidemia si pandemia rezultanta NU puteau fi blocate de CATRE statele occidentale IN China!
Citatul conform doc. Dep. Stat. US spune (sa traducem) ca epidemia se putea bloca in China (de catre China), ca sa nu "dea" in pandemie (pe tot gloibul).
De aceea se considera China buna de plata!
Poluarea si epidemile NU cunosc si nu stau la GRANITE!
In rest numai de bine.
1.2. Clarificari (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 28.04.2020, 20:46)
Probabil n-am fost prea explicit.
Citatul este luat din articol si se refera la faptul ca SUA considera ca epidemia din China putea fi oprita de chinezi.
Dar, daca chinezii s-au dovedit incapabili, se pune problema de ce pandemia n-a fost oprita de occidentali, care, dupa un timp, au aflat ce se intimpla in China, deci n-au fost luati prin surprindere, cum presupun ca au fost luati chinezii.
Da, daca se dovedeste ca actiunea a fost premeditata de chinezi pentru a distruge occidentul, chinezii sunt buni de plata.
Daca chinezii au fost doar prosti, indolenti, incapabili, cum s-au dovedit a fi si occidentalii, este problematic sa-i pui la plata. In acest caz noi ar trebui sa-i punem la plata pe italieni, de exemplu. Putem sa-i punem?
Americanii pot sa-i puna pe chinezi, daca s-ar dovedi ca acestia ar fi fost de rea-credinta? Daca da, cu ce costuri pentru omenire? Merita?
1.3. merita (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Anonim în data de 28.04.2020, 20:58)
OK pentru clarificare.
Merita, DAR nu se iatampla ca nu suntem in Lumea Marvel /Avengers!
Teoria conspiratiei (un labirint in care intri nu mai iesi sanatos/la cap) spune ca laboratorul este pacientul ZERO (versiune personala prescurtata).
Oricum sunt niste "coincidente" extrem de interesante.
Lasand (foarte) multe scenarii si teorii deoparte am o singura intrebare;
DE CE carnagiul asta in US?
Nu veniti cu "modul de viata" ca atunci e drama antica globala , ca toti vrem "visul american" acasa la noi -indiferent de generatie si culoare.
Atentie acolo e democratia cea mai cea!
1.4. Carnagiul din SUA (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 29.04.2020, 00:07)
nu pare a fi mai mare decit cel din Europa occidentala, ba dimpotriva.
Spectacolul dat de Trump mi se pare superior celor din Lumea Marvel /Avengers.
Faptul ca Trump se straduieste sa taie avintul Chinei este un fapt real. Este greu sa pierzi locul I.
Se pare ca Mr Trump nu intelege ca tarile lumii sunt intr-un proces de convergenta, ca sunt de neoprit in goana lor spre "o apa si-un pamint".
1.5. clarificare (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Anonim în data de 29.04.2020, 11:11)
Spectacolul e ca intotdeauna (in US) la maxim (doar acolo e Hollywood-ul)...
Intrebarile (despre China) vin si de la Australia, UK, Paris sau Germania (care deja a solicitat despagubiri Chinei de miliarde euro) deci "avantul Chinei" e taiat cam de peste tot (in problema asta).
Hegemonia Gardianului Global Unic este deja istorie (si asta o stiu foarte bine toti , inclusiv Trump, care de la inceputul mandatului -si inainte "bate seaua" pe America (US) de "una singura" si numai pentru ea fara sa se mai "sacrifice americanul" pentru toata lumea.
Interesele de putere hard si cele economice sunt insa cu TOTUL ALTCEVA!
NUMAI ... ca aparentele inseala (aproape intotdeauna ), asa cum spuneai spectacolul dat de Trump ....
Sa fie chiar atat de "naiv" saracul miliardar??? Sau iesim pe posturi sa fie Globul linistit de IQ-ul personal si sa nu intre in contradictie cu unul care "nu stie prea multe" si are butonul rosu pe servieta??!!!
Hai sa privim in culori si nuante nu in alb si negru!
Apropo chiar ar fi bine ca tot globul sa depinda de 1 furnizor unic si INCA ieftin? China a facut pasi IMENSI in toate domeniile ("economia socialista de piata" cum spun ei), are o istorie multimilenara si un potential GIGANTIC pe masura apetitului ei de dezvoltare si dorintei de FIRST!
In perioada asta serviciile chineze au fost cele mai active (global) in tarile de peste tot (e o constatare "multi confirmata" ).Congresul din 22 mai coroborat cu mentalitatea asiatica total diferita de cea occidentala (nu ca ar fi de acuzat chestia asta , dar e un fapt de care trebuie tinut cont) o sa aduca noi informatii INTERESANTE .
Deci "viitorul suna" (oricum ) ?!
2. Pre-razboi exista deja..
(mesaj trimis de Cristian în data de 28.04.2020, 13:34)
In loc sa ne uitam in zare la un eventual razboi, trebuie sa vedem ce facem acum cu drepturile si libertatile fundamentale ale omului si cu abuzurile statului. Asta inainte de toate.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2020, 21:58)
Event 201
The Johns Hopkins Center for Health Security in partnership with the World Economic Forum and the Bill and Melinda Gates Foundation hosted Event 201, a high-level pandemic exercise on October 18, 2019, in New York, NY. The exercise illustrated areas whe republic/private partnerships will be necessary during the response to a severe pandemic in order to diminish large-scale economic and societal consequences.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2020, 22:01)
Event 201 Players
George Fu Gao
George Fu Gao
Professor George F. Gao is the Director-General, Chinese Center for Disease Control and Prevention; a Professor in the Institute of Microbiology, Chinese Academy of Sciences; President of the Chinese Society of Biotechnology; and President of the Asian Federation of Biotechnology (AFOB).
Dr. Gao obtained his DPhil degree fr om Oxford University, UK, and did his postdoc work in both Oxford University and Harvard University, with a brief stay in Calgary University. His research interests include enveloped viruses and molecular immunology. His group research is mainly focused on the enveloped virus entry and release, especially influenza virus interspecies transmission (host jump), structure-based drug-design, and structural immunology. He is also interested in virus ecology, especially the relationship between influenza virus and migratory birds or live poultry markets and the bat-derived virus ecology and molecular biology.
Dr. Gao has published more than 450 refereed papers and 10 books or book chapters, and he has applied for and obtained more than 25 UK, US, and Chinese patents. His research has recently expanded to public health policy and global health strategy. He led the China CDC team fr om September to November 2014 to work in Sierra Leone in the fight against Ebola.
Dr. Gao is a member (academician) of the Chinese Academy of Sciences, a fellow of the Third World Academy of Sciences (also known as the World Academy of Sciences), a fellow of the American Academy of Microbiology, and an associate member of EMBO. He is a recipient of several national and international awards, including the TWAS Medical Prize (2012), the Nikkei Asian Prize (2014), and the HLHL S&T Advancement Award (2015).
3. Sursa?
(mesaj trimis de Aurel în data de 29.04.2020, 11:30)
Domnule Stanescu,
Unde ati gasit informatia ca Germania a solicitat 165 miliarde Chinei? Tare m-as bucura sa vad unde ati gasit-o.
Multumesc!