RĂZVAN PAŞOL, DIRECTORUL GENERAL AL PATRIA ASSET MANAGEMENT: "Estimăm că ETF Energie Patria - Tradeville va fi disponibil la BVB până la sfâşitul lunii februarie"

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 12 ianuarie 2023

"Estimăm că ETF Energie Patria - Tradeville va fi disponibil la BVB până la sfâşitul lunii februarie"

"Fondul va urmări indicele BET-NG"

ETF Energie Patria - Tradeville, fond ce va urmări indicele BET-NG, va fi disponibil tuturor investitorilor ce au conturi de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) până la sfârşitul lunii februarie, estimează Răzvan Paşol, Directorul General al SAI Patria Asset Management.

Fondul a fost autorizat în această săptămână de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi înscris în Registrul public al Autorităţii.

Răzvan Paşol ne-a transmis: "Dorim să oferim publicului investitor instrumente moderne şi eficiente, iar lansarea noului fond ETF Energie Patria - Tradeville face parte din strategia de dezvoltare a Patria Asset Management. Celălalt ETF administrat de noi, ETF BET Patria - Tradeville, s-a bucurat de succes în rândul investitorilor, activul acestuia înregistrând o creştere de 54% în anul 2022".

Directorul Patria Asset Management punctează că, fondurile de tip ETF sunt instrumente utilizate pe scară largă în multe ţări şi reprezintă o variantă bună de investiţie pe termen lung pe pieţele de capital. "În plus, domeniul energiei este unul de perspectivă şi de interes pentru investitorii din toată lumea. În aceste condiţii am dorit să oferim şi investitorilor din România acces simplu şi rapid la un coş diversificat de companii din domeniul energiei şi utilităţilor aferente lisate la Bursa de Valori Bucureşti", spune Răzvan Paşol, care este şi Director - Direcţia Pieţe de Capital şi Relaţia Cu Investitorii, al Patria Asset Management.

Noul fond va urmări indicele BET-NG al Bursei de Valori Bucureşti, similar cu strategia celuilalt ETF administrat de Patria AM care urmăreşte indicele BET al BVB, conform directorului societăţii de administrare a investiţiilor. "O strategie pasivă de administrare, care urmăreşte un indice bursier, de exemplu, poate aduce de multe ori performanţe mai bune în timp decât o strategie de administrare activă, în care un administrator de fonduri alege fiecare plasament în parte", spune Răzvan Paşol.

În prezent, indicele BET-NG este compus din acţiunile a zece companii, cele mai mari ponderi având Romgaz (29%), OMV Petrom (28,7%), Nuclearelectrica (16,5%), Transgaz (10,8%) şi Electrica (7,3%).

Conform directorului Patria Asset Management, în săptămânile următoare se va derula procedura de admitere la tranzacţionare a fondului la Bursa de Valori Bucureşti. "Estimăm că fondul va fi disponibil tuturor investitorilor ce au conturi de tranzacţionare la BVB până la sfârşitul lunii februarie", a adăugat Răzvan Paşol.

Anul trecut, indicele BET-NG a avut un randament negativ de aproape 5%, dar indicele nu include dividendele plătite de companii. Deoarece companiile energetice acordă dividende mari, un indice de tip Total-Return pentru sectorul energetic de la BVB ar fi avut un randament nominal pozitiv în 2022.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. este cea mai buna veste pe care o puteam primi!

    de mult ma intreb de ce era in piata doar un singur ETF - cel dezvoltat de Tradeville si preluat de Patria?

    ar trebui sa fie mai multe, cu certitudine!  

    1. Un mare fas, informatiile esentiale lipsesc, comisoinul de administrare anual, este sau nu este cu acumulare. Cine doreste poate replica indicele BET-NG cu primele 5 companii se acopera 90% din indice, fara alte costuri.

      “ este sau nu este cu acumulare”

      Ce inseamna sa fie cu acumulare, in cazul acestui ETF?

      Multumesc 

      ETF-ul cu acumulare, spre deosebire de unul cu distribuire, este acel tip de ETF care, in loc sa plateasca dividende, alege sa reinvesteasca aceste dividende. Reinvestirea se face pe aceleasi principii pe care este construit ETF-ul.

    Acest ETF va fi listat printr-un IPO ?

    1. nu, instrumentele de tip etf sunt tranzactionate in contrapartida cu un emitent care e si furnizor de lichiditate (pe cumparare si vanzare) sau cu orice alt participant care a cumparat anterior.

      nu e cazul de IPO (oferta publica initiala) pentru ca nu e actiune , e un instrument echivalent unitatii de fond dintr-un fond mutual (sa zicem) ...

      Din momentul lansarii o poti cumpara si acea 1 unitate sau 10 unitati sau cate vrei evolueaza in timp real ca pret in functie de miscare activului de referinta (in acest ca BET-NG - pe energie) ... partea misto e ca fata de actiuni valoarea neta zilnica a etf-ului se mareste la momentul primirii dividendului cu valoarea dividentului incasat (conform actiunilor detinute si administrate de fondul emitent al etf-ului). Deci nu iti mai bati capul cu primirea dividendelor in masura in care ele sunt incorporate valorii nete a unitatii de etf. Sper ca nu te-am incurcat cu explicatiile ci ca te-am clarificat.  

      multumesc pentru clarificari, Vali.

    Pasol zeul plictiselii. Tot ce spune si ce face ma plictiseste ingrozitor.

    1. Stai tu plictisit, ca noi facem bani in timpul asta.

      E stilul lui, asa era si la Intercapital. Omul s-a nascut direct batran. Dar stie sa faca bani

      Sună cool. Îmi place să mă plictisesc și să fac bani groși

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb