RBL: Impozitarea muncii în România - cea mai mare dintr-o listă de 16 ţări europene analizate

F.D.
Miscellanea / 6 noiembrie 2023

RBL: Impozitarea muncii în România - cea mai mare dintr-o listă de 16 ţări europene analizate

Impozitarea muncii în România este printre cele mai împovărătoare raportat la costul total suportat de angajator, conform unui studiu comparativ realizat de Romanian Business Leaders (RBL) privind impozitarea veniturilor din salarii în 16 ţări europene.

Astfel, salariaţii români rămân cu cei mai puţini bani în mână după plata impozitelor şi taxelor către bugetul de stat, comparativ cu restul ţărilor analizate. La un calcul simplu rezultă că pentru un salariu brut lunar de 1.000 euro (5.000 lei), românii au cel mai mic salariu net. În timp ce un angajat român rămâne în mână cu 572 de euro, comparativ cu acesta, un angajat bulgar rămâne cu 653 de euro, iar unul olandez cu 746 de euro.

Principalul motiv pentru această situaţie este faptul că, deşi are o cotă unică de impozitare a veniturilor din salarii, România se află printre cele 6 ţări (dintre cele 16 analizate) în care contribuţiile sociale se aplică neplafonat asupra veniturilor din salarii. În acelaşi timp, majoritatea ţărilor analizate care au impozit progresiv sau cote diferenţiate de impozit, au contribuţiile sociale plafonate maximal, pentru a echilibra povara fiscală totală asupra muncii.

Studiul comparativ atrage atenţia asupra faptului că, în absenţa unei plafonări maximale a contribuţiilor sociale (CAS şi CASS), orice mărire de fiscalitate (precum un impozit progresiv) în ţara noastră ar conduce la o scădere şi mai mare a salariului net pe care un angajat român l-ar primi comparativ cu salariaţii din celelalte ţări analizate şi la o erodare şi mai accentuată a puterii de cumpărare comparativ cu ţările vecine. În schimb, o plafonare a contribuţiilor sociale, în paralel cu implementarea unor deduceri mai mari, mai ales pentru salariile mici, ar permite o eventuală ajustare a cotei unice de impozit pe salarii pentru a echilibra această povară fiscală prin redistribuirea ei în mod echitabil în societate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cntributiile trebuie sa fie procentual aceleasi dar mai mici. Solutia e sa contribuie si angajatorul la CAS, nu numai angajatii. Exact cum era inainte de dezastruoasa mutare a contributiilor din perioada Dancila, facuta asa pt ca doamna Dancila nu se pricepea! Cum sa nu plateasca angajatorii NIMIC la CAS cand si in SUA angajatorii mari platesc la planuri de pensii. Orice partid care vrea voturi de la angajati trebuie sa puna asta in platforma! Doar nu si inchipuie ca voteaza numai pensionarii?!

    1. Comentariu de umplutura. Orice angajator are in vedere costul total cu salariatul iar modalitatea de impartire a taxelor si contributiilor este complet nerelevanta. Si inainte de modificarea lui Dragnea si acum aproape jumate din cost merge la stat si putin peste jumatate merge la angajat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb