"Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), cea mai mare bancă britanică deţinută de stat, a abandonat planul prin care intenţiona să le ceară acţionarilor săi aprobarea pentru acordarea unor bonusuri de până la 200% din salariul fix, după ce guvernul londonez a anunţat că va vota împotriva acestei propuneri.
"RBS se îndreaptă în direcţia corectă, însă nu a finalizat încă procesul de restructurare, fiind în continuare o bancă deţinută majoritar de stat", a informat Ministerul Finanţelor din Marea Britanie, adăugând: "O creştere a bonusurilor nu poate fi justificată".
La rândul său, RBS a informat: "U.K. Financial Investments Ltd., societatea care administrează deţinerea Ministerului de Finanţe la RBS, va vota împotriva < oricărei rezoluţii > care propune un raport de 2:1 (n.r. privind bonusurile)".
RBS face eforturi să revină la profit. În 2013, banca a suferit cele mai mari pierderi de la salvarea sa, în 2008, din cauza costurilor generate de creditele neperformante, de despăgubirile unor clienţi şi de unele procese. Pierderea netă a însumat aproape 9 miliarde lire sterline (15 miliarde dolari) anul trecut, comparativ cu 6,1 miliarde lire în 2012. Pierderea operaţională a atins 8,2 miliarde lire, faţă de 5,3 miliarde lire în anul anterior. În ultimii şase ani, banca a avut pierderi de 46 miliarde lire, ceea ce a determinat reducerea activităţilor sale pe segmentul de investment banking, combinarea unor divizii şi eliminarea de locuri de muncă.
De menţionat că guvernul britanic sprijină propunerea "Lloyds Banking Group" Plc, a doua bancă majoră din Mare Britanie controlată de stat, de a acorda bonusuri duble faţă de salarii, întrucât aceasta "a finalizat în mare parte" procesul de restructurare după salvare.
Luna trecută, guvernul de la Londra a vândut o deţinere de 4,2 miliarde lire sterline (7,1 miliarde dolari) din "Lloyds", reducându-şi participaţia la mai puţin de 25%.
Conform normelor europene care urmăresc prevenirea unei repetări a crizei financiare, băncile nu vor putea să acorde bonusuri mai mari decât dublul salariilor fixe ale bancherilor, iar plata acestora trebuie să primească aprobarea acţionarilor.
Guvernul de la Londra deţine 80% din RBS, după ce a salvat banca de la colaps, în 2008.