"Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), bancă deţinută de stat în proporţie de peste 70%, şi-a majorat semnificativ pierderile în 2016, din cauza costurilor cu litigiile şi restructurare. Astfel, 2016 a fost al nouălea an consecutiv cu pierderi pentru RBS.
Conform anunţului făcut vineri, de bancă, pierderile au însumat 6,96 miliarde de lire sterline (8,72 miliarde de dolari) anul trecut, comparativ cu un rezultat negativ de 1,98 miliarde de lire în 2015. Dacă se exclud costurile speciale, profitul operaţional al RBS a fost de 3,67 miliarde lire, în timp ce analiştii estimau 3,1 miliarde de lire.
RBS se află într-un program multianual de restructurare, care include vânzare de active şi disponibilizări.
Ross McEwan, directorul executiv al băncii, a declarat: "RBS este o bancă ce a parcurs o călătorie remarcabilă. RBS trebuie să meargă mai departe, iar următorii trei ani nu vor mai fi la fel ca ultimii trei".
Conform RBS, 2017 va fi, probabil, ultimul an neprofitabil, în condiţiile în care se apropie de încheierea celui mai întunecat capitol din istoria sa de 290 de ani, care i-a generat pierderi de peste 58 de miliarde de lire până acum.
Banca a informat că vrea să-şi diminueze costurile cu 750 de milioane de lire anul viitor, ca să compenseze dobânzile scăzute ce afectează veniturile sale. Anul trecut, RBS a avut costuri de restructurare de 2,1 miliarde de lire, faţă de 2,9 miliarde de lire în 2015.
RBS nu a specificat ce segmente vor afecta reducerile de cheltuieli, însă sunt aşteptate să fie efectuate, în parte, la reţeaua de sucursale, care deja a pierdut mii de posturi ca urmare a extinderii operaţiunilor de online banking.
Veniturile totale ale RBS s-au diminuat cu 5% anul trecut, la 12,4 miliarde lire.