Reabilitarea staţiei de epurare Cluj-Napoca s-a încheiat

F.A.
Comunicate de presă / 26 noiembrie 2013

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a participat, azi, la inaugurarea Staţiei de Epurare din cartierul clujean Someşeni, la finalizarea lucrărilor din contractul "Reabilitarea şi extinderea staţiei de epurare Cluj-Napoca", contract derulat prin Proiectul co-finanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene în cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu.

Potrivit unui comunicat de presă, staţia de Epurare Cluj-Napoca (Someşeni) deserveşte municipiul Cluj-Napoca şi comunele din amonte Floreşti, Gilău, Baciu şi Săvădisla, cca 360.000 de locuitori stabili sau, după caz, 440.000 de locuitori dacă sunt luaţi în calcul studenţii şi elevii din alte localităţi. În urma lucrărilor de modernizare, staţia din Cluj poate să proceseze nu mai puţin de 111.000 de metri cubi de apă menajeră pe zi. Pentru controlul debitului în exces au fost amenajate patru bazine de colectare a apei pluviale de 7.300 metri cubi.

"Ca o noutate, staţia de epurare Cluj are o modernă treaptă terţiară de epurare a apelor uzate, destinată eliminării fosforului şi azotului pe cale biologică şi chimică. De asemenea, Staţia de Epurare este şi un important producător de energie verde, cca. jumătate din necesarul de energie electrică şi termică pentru funcţionarea ei fiind produs din biogazul rezultat din nămolul de epurare", potrviit sursei citate.

"Urmare a finalizării lucrărilor de reabilitare şi extindere a staţiei de epurare Cluj-Napoca aceasta şi-a păstrat şi chiar şi-a consolidat statutul de cea mai modernă şi avansată tehnologic staţie de epurare din ţară, a doua ca mărime din România, după cea care deserveşte Bucureştiul. Lucrările de modernizare şi extindere au vizat practic construirea unei staţii noi, elementele păstrate de la staţia iniţială şi doar reabilitate fiind extrem de puţine. Prin finalizarea acestor investiţii şi implementarea tehnologiei moderne de epurare a crescut calitatea apei deversate în Someş după tratament, contribuindu-se astfel esenţial la o mai bună protejare a mediului înconjurător şi la creşterea calităţii vieţii" a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Valoarea totală a contractului pentru modernizarea şi extinderea staţiei de epurare Cluj-Napoca - în cuantum de 147,95 milioane lei (fără TVA) - este cea mai mare dintre toate cele 14 contracte eligibile de lucrări ale Proiectului POS Mediu Cluj-Sălaj, scopul final fiind creşterea calităţii serviciilor prestate de Compania de Apă "Someş".

Lucrările aferente reabilitării staţiei de epurare Cluj, realizate de Asocierea S.C. Intini Angelo S.R.L, S.C. Giovanni Putignano & Figli S.R.L., S.C. UTI Grup S.A, au început în august 2011, iar recepţia la terminarea lucrărilor a avut loc în luna august 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb