REACŢIA LUI PALADA DUPĂ INCIDENTUL CU GOŢIU: "Vă întind o mână şi vă propun o dezbatere publică privind rolul violenţei în viaţa publică"

Andrei Stan
Politică / 7 octombrie 2017

Momentul în care Mirel Palada îl agresează pe Mihai Goţiu (Sursa foto: Captură B1 TV)

Momentul în care Mirel Palada îl agresează pe Mihai Goţiu (Sursa foto: Captură B1 TV)



Sociologul Mirel Palada a reacţionat pentru prima dată după ce l-a agresat pe Mihai Goţiu în platoul unei emisiuni de televiziune şi a anunţat astăzi, pagina sa de Facebook, că "îi intinde o mână" senatorului USR, propunându-i să se aşeze împreună la masa dialogului în cadrul unei dezbateri privind rolul violenţei în viaţa publică.

Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, scrie pe reţeaua de socializare: "După o perioadă în care am ales să nu discut subiectul, consider că e cazul să răspund, căci ştiu că aveţi nevoie de răspunsuri.

Voi răspunde prin a vă propune să încercăm să ieşim din acest cerc karmic şi să vedem cum putem extrage o picătură de bine dintr-o baltă de rău.

Vă propun o dezbatere publică privind rolul violenţei în viaţa publică. Violenţa fizică. Violenţa verbală. Violenţa simbolică. Violenţa de idei. Şi unii, şi alţii. Şi Palada, şi Goţiu. Şi pesediştii, şi anti-pesediştii. Şi politicienii, şi votanţii. Şi cei care merg la talk-showuri, şi telespectatorii.

Domnule Goţiu, vă întind o mână adversă şi vă propun ca, după ce ne strângem mâna, să ne aşezăm la masă împreună şi să invităm şi pe alţii să se aşeze la masă cu noi.

Vă întind o mână pe care nu ştiu dacă o veţi accepta sau nu, dar pe care sper că o veţi accepta pentru a arăta că atingerea adversarului se poate face şi altfel decât pentru a lovi verbal sau fizic. Întind această mână, pentru ca (...) întreaga societate să aibă un câştig. Să învăţăm din greşeli".

Sociologul menţionează că înaintează această propunere de discuţie pentru a încuraja schimbarea discursului şi comportamentului public, "îndeosebi în zona patimii politice".

Palada adaugă: "Mai ales vă întind această mână şi această propunere de discuţie pentru a ajuta măcar şi un pic la schimbarea discursului şi comportamentului public, îndeosebi în zona patimii politice.

Pentru a demobiliza armatele furioase, dornice de sânge virtual ori - din păcate - uneori şi de sânge real.

Pentru bună cuviinţă în spaţiul public. Da, ştiu, o să mă acuzaţi că nu eu sunt cel care trebuie să vorbesc despre buna cuviinţă. Ba chiar eu sunt cel care trebuie să vorbesc.

Pentru o presă responsabilă şi profesionistă cu angajaţi bine pregătiţi profesional, care nu caută doar ratingul cu orice preţ.

Avem multe de discutat, domnule Goţiu. Este evident că suntem adversari ideologici. Pentru o vreme scurtă, am fost chiar şi adversari fizici. Cu voia sau fără voia noastră, am fost transformaţi simbolic în avataruri ale luptei politice, ale patimii celor două tabere care se tot zbat în minţile românilor.

Sociologul mai speră ca propunerea pe care i-o face senatorului USR să reprezinte "un început al normalităţii de expresie în spaţiul public".

Palada mai spune: "Vă întind această mână, ca la rugby, după ce doi adversari se tăvălesc mai mult decât permite regulamentul. O strângeţi sau nu. Depinde de Dvs. Sper să o strângeţi. Şi da, vom rămîne în continuare adversari ideologici".

Fostul purtător de cuvânt al Guvernului mai precizează, în postarea sa, că după incidentul de la B1 TV a început să primească multe mesaje, "din întregul spectru al emoţiilor umane", unele de susţinere, iar altele "de o ticăloşie de neînchipuit".

Sociologul mai afirmă: "Din fericire, am avut parte şi de mesaje raţionale, echilibrate, în care eram criticat cu argumente expuse corect. Însă cele mai multe mesaje, indiferent dacă de susţinere ori de admonestare, au fost pline de patimă, de agresivitate, fie că erau împotriva mea sau mă sprijineau. «Huoo, nemernicule, să mergi la puşcărie«. «Hai să ne măsurăm, smardoiule, să-ţi arăt eu ţie». «Bravo, bine ai făcut, trebuia să-i dai mai tare, să nu se mai ridice, să-l rupi în bătaie». «Doar atîta poţi? Trebuia mai mult. Doar 3-4 zile de îngrijiri?».

Evident, niciunul din evenimentele preconizate de aceşti luptători curajoşi pe FB nu va avea loc. Un proces probabil că se va întâmpla, dar cred că e puţin probabil să se finalizeze cum îşi doresc ei. Iar în ceea ce priveşte îndemnul la bătaia mai zdravănă, îl repudiez din start fie şi pentru simplul fapt (dar nu doar de aceea) că vine din partea unora care vor să lupte prin reprezentant.

Zilele astea am învăţat multe lucruri. Şi de bine, şi de rău. Unul din ele - îl ştiam deja, dar tot timpul redescoperim lucrurile evidente - este că agresiunea naşte agresiune. Fie ea verbală, fie fizică".

Senatorul USR Mihai Goţiu, a anunţat joi că şi-a ridicat certificatul medico-legal şi că nu renunţă la plângerea penală făcută împotriva lui Mirel Palada.

Senatorul a anunţat, pe pagina sa de Facebook: "Domnule Palada, ne vedem la tribunal! Astăzi (joi, n.r.) am ajuns la IML de unde mi-a fost eliberat Certificatul Medico-Legal care face dovada agresiunii lui Mirel Palada. Apoi am mers cu certificatul şi l-am depus la Poliţia Sectorului 1 Bucureşti (unde am depus şi plângerea penală pentru ultraj, pe data de 14 septembrie). De aici, certificatul va fi expediat la parchet (sper că a şi fost trimis între timp) şi, din acest moment, nu mai există niciun motiv pentru procurori să mai amâne începerea urmăririi penale".

Mihai Goţiu a adăugat că nu îşi va retrage plângerea penală şi nu ia în calcul nici varianta împăcării celor două părţi.

"Pentru că e necesar ca politicienii să-şi asume răspunderea acţiunilor lor şi pentru că cetăţenii români trebuie să-şi recapete încrederea în Justiţie", a subliniat Goţiu.

Postul de ştiri B1 TV a prezentat pe data de 16 septembrie imaginile surprinse de camerele de supraveghere din timpul incidentului în care Mirel Palada îl agresează pe senatorul Uniunii Salvaţi România (USR), Mihai Goţiu.

Incidentul a avut loc pe 13 septembrie într-o pauză publicitară, după ce în prima parte a unei emisiuni cei doi s-au contrat puternic pe diverse teme. Mirel Palada, supărat că Mihai Goţiu i-a spus în emisiune că are un comportament "nesimţit" pentru că îl tot întrerupe, l-a agresat pe politicianul USR, lovindu-l cu pumnul în zona feţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb