Institutul de Cercetări Nucleare Piteşti (RATEN ICN), alături de italienii de la ANSALDO Nucleare şi ENEA, a devenit, ieri, parte semnatară în constituirea consorţiului pentru implementarea proiectului ALFRED în România, în valoare de un miliard de euro, prin care va fi realizat un reactor nuclear de demonstraţie, răcit cu plumb, amplasat pe platfoma ICN Piteşti de la Mioveni.
Potrivit Agerpres, prin intermediul unui astfel de reactor se urmăreşte rezolvarea unor probleme legate de securitatea nucleară, tratarea şi condiţionarea deşeurilor radioactive, dar şi protecţia fizică a materialelor radioactive şi a instalaţiilor nucleare.
Ministrul Delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat: "Un eveniment extrem de important în domeniul energiei, după semnarea unui Memorandum cu nişte parteneri chinezi, la începutul anului trecut, pentru Complexul Energetic Oltenia. De altfel, ANSALDO Nucleare, unul dintre partenerii implicaţi în proiectul ALFRED, se va ocupa şi de definitivarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. De asemenea, vreau să precizez că România îşi păstrează opţiunea pentru dezvoltarea energiei nucleare. ALFRED este un proiect care se va derula pe o perioadă de 15 ani şi costă circa un miliard de euro".
Conform Notei de fundamentare aferentă Hotărârii de Guvern pentru aprobarea realizării Proiectului reactorului nuclear de demonstraţie răcit cu plumb - ALFRED, motivul implementării unei astfel de instalaţii îl constituie faptul că "energia nucleară bazată pe reacţia de fisiune reprezintă, în prezent, principala opţiune de asigurare a unei energii durabile, curate şi competitive pe plan mondial".
Odată cu derularea acestui proiect ar urma să fie create cel puţin 300 locuri de muncă pentru specialişti de înaltă calificare, în vederea desfăşurării programului de dezvoltare tehnologică şi pentru operarea instalaţiei. În plus, se vor crea oportunităţi semnificative pentru furnizorii de servicii şi echipamente, în perioada operării instalaţiei.
Pe întreaga perioadă de derulare a investiţiei (2014-2025) se apreciază că vor fi necesari cel puţin 2.000 de specialişti pentru furnizorii de servicii de proiectare, inginerie, construcţii civile sau echipamente.
Funcţiile de supraveghere vor fi îndeplinite de Ministerul Economiei şi Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară RATEN, prin sucursala ICN Piteşti.
În conformitate cu aprobările date de Guvernul României prin Memorandumul 2925/03.02.2011, reactorul demonstrativ ALFRED se amplasează în România, iar Ministerul Economiei promovează şi susţine această iniţiativă la nivel european. Institutul de la Piteşti a avut responsabilitatea să iniţieze demersuri de creare a Consorţiului pentru realizarea proiectului. RATEN ICN este organizaţia responsabilă în cadrul Consorţiului internaţional pentru realizarea reactorului şi asumarea amplasării acestuia în România, pe platforma nucleară a RATEN ICN de la Mioveni.
La nivel european sunt derulate proiecte similare, cum ar fi reactorul de demonstraţie ASTRID, amplasat la Marcoule, pe amplasamentul nuclear pentru fostele instalaţii Phoenix, sau instalaţia MYRRHA localizată pe platforma de la Mol, Belgia.